Autobahn

Quiz: noem de vijf succesvolste Formule 1-constructeurs ooit

Zonder te googlen: noem de vijf constructeurs die in de geschiedenis van de Formule 1 de meeste constructeurstitels hebben gepakt. Tot hoeveel goede antwoorden komt u?

Hier een infographic van de F1-organisatie, waar we mooi even op meeliften. Het toont de vijftien constructeurs die ooit een of meer kampioenschappen hebben gepakt. Sinds dit seizoen is Red Bull Racing uit de top 5 geknikkerd, ten faveure van Mercedes. Maar er zijn vier constructeurs die het nog beter deden: Ferrari, Williams, McLaren en Lotus.

De Scuderia is er als enige team al sinds het begin bij, wat hun positie versterkt. Van de 16 titels werden er deze eeuw zeven gepakt: vijf in het dominante Schumacher-tijdperk, eentje in het jaar dat Kimi kampioen werd, en de laatste het jaar erop, toen Hamilton voor McLaren bij de coureurs de titel pakte.  

Van de huidige top 5 doen alleen Ferrari en Mercedes nog competitief mee, Lotus is verdwenen, en Williams en McLaren zijn afgegleden. Voor wat betreft Williams: toen Jacques Villeneuve in 1997 de laatste titel voor het team veilig stelde, was Lance Stroll nog vloeibaar, en Sergey Sirotkin lag nog in de luiers. Het was de vijfde titel in zes jaar tijd, hierna volgde een periode van droogte voor Williams.

Reacties

newray 17-11-18 | 23:35

kan niet invullen op jullie quiz.

Neviathan 17-11-18 | 23:53

Dus Ferrari (16), Mercedes (5) en Redbull (4) van de teams die nu nog om overwinningen strijden

GuruOuwehuru 18-11-18 | 00:58 | 1

Bugatti, grondleggers van échte racewagens, stelletje onnozelen...

Wilhem3 18-11-18 | 10:29

Bugatti heeft nooit aan formule 1 races gedaan. Na WO2 heeft Bugatti niet meer geraced, De formule 1 begon in 1950...

Johnny66 18-11-18 | 09:38 | 5

Natuurlijk triest , in de basis, de naam Red Bull als team in de F1 . Het had ook Fanta kunnen zijn , en wellicht nog . Lotus , Brabham , Jordan en co . Het geld moet en mag niet zo''n grote rol spelen . Ik wil weten wie het beste stuurt , dat weet ik nu niet .

GifKikkert 18-11-18 | 10:48

Geld heeft áltijd een grote rol gespeeld in de autosport, en al helemaal in de F1. Zonder de grote rol die geld speelt was er überhaupt nooit een F1 geweest. Vroeger waren het de gentlemen-racers, die hun familievermogen stukgooiden aan een seizoen rondjes rijden. Inmiddels draait het volledig om sponsorgeld en marketing. Zonder sponsoren als RedBull, Exact en Jumbo had Max Verstappen nog gewoon rondgereden in een kart. En hoe meer geld je er tegenaan gooit, hoe beter je het doet. Het is ook niet toevallig dat de drie teams die dit seizoen vooraan reden ook de drie teams zijn met de grootste budgetten. Verstappen komt niet verder dan een vijfde plaats in het kampioenschap, precies waar je m op basis van de budgetten zou verwachten. Zet Verstappen in een Mercedes en hij wordt volgend jaar kampioen. Zet 'm in een Force India en je ziet m alleen nog terug als ie crasht, of als ie op een ronde wordt gezet door een van de coureurs uit een rijker team. F1 is geen "eerlijke sport", en zo hoort het. Zo is het immers altijd al geweest. Dat hoort bij de cultuur, en inmiddels weten we dat cultuur nóóit mag veranderen, want dan worden de fanboys boos (denk bijvoorbeeld ook aan Zwarte Piet). Als je op zoek bent naar een competitie waar het veel minder draait om geld, het er "eerlijker" aan toe gaat en veel meer draait om het talent van de coureurs moet je een eenheidsklasse gaan volgen. Indycar bijvoorbeeld. Of formule E.

SanderVreibik 18-11-18 | 12:37

Namen als Ferrari, Mercedes of Renault zouden dan ook niet als teamnaam moeten worden gebruikt; dit zijn immers gewoon fabrikanten van personenauto's die een F1 team bezitten. En een personenauto heeft maar een heel klein beetje meer met F1 te maken dan een blikje energiedrank.
Overigens was dit met BAR helemaal niks anders en dat zien velen toch als een legendarisch team.

Boemibol 18-11-18 | 12:49

Gelukkig speelt in elke andere sport ter wereld geld geen rol.

Johnny66 18-11-18 | 17:06

DTM , WTCC ..... De Fia wil ook verandering (net als Alonso) . Er speelt veel op dit moment.

The Ugly 19-11-18 | 10:03

F1 is auto EN coureur. Altijd zo geweest. Daarom zijn er ook 2 kampioenschappen. Als je alleen coureur wilt moet je iets anders kijken.

CasaMan 18-11-18 | 14:44

Allemaal fout! Brawn Gp heeft 100% keer gewonnen!

Hencque 18-11-18 | 17:21 | 1

Hoe zit het met de constructeurs titel van 1998? Die werd behaald door McLaren-Mercedes wat destijds 1 team was. Waarom telt deze wel mee voor McLaren en niet voor Mercedes?
Als ik het me goed herinner was Mercedes destijds een volwaardige partner van McLaren en niet alleen motorleverancier.

SwipeHerman 19-11-18 | 10:04

Omdat het een ander team is, het gaat niet om het merk maar om het team. Het huidige Mercedes F1 team is het oude Brawn GP team wat weer het oude Honda team is. McLaren is gewoon nog steeds het zelfde team.

Reageer