Autobahn

Arjen Lubach wil rekeningrijden invoeren als vroempoen

Nadat hij vorige week kernenergie weer op de agenda zette, is Arjen Lubach deze week in de bres gesprongen voor rekeningrijden. Volgens de VPRO-man is dat de enige oplossing voor files.

Omdat het verkeer de laatste maanden weer steeds hopelozer vast komt te staan in de spits, is het wel eens tijd om aan een definitieve oplossing te gaan denken. Zondag met Lubach-presentator Arjen Lubach vindt dat rekeningrijden de oplossing is voor het probleem. Volgens hem zijn alle tegenstanders demagogen en strooien ze zand in onze ogen met hun ontkenning dat het systeem de (enige) oplossing is.

Lubach haalt een paar wetenschappers aan die menen dat het betalen voor rijden in de spits ervoor kan zorgen dat files oplossen. Hij rekent voor dat de kosten van de heffing makkelijk worden verwaarloosd door de winst die het systeem oplevert. Daarmee doelt hij niet op de winst voor de overheid, maar de tijdwinst voor de (huidige) filerijder. Vooral ondernemers zijn handenvol geld kwijt als hun werknemers betaald stilstaan, als de wegbeprijzing van maar een paar euro ervoor kan zorgen dat de chauffeurs door kunnen rijden, levert enorm veel financieel voordeel op, aldus Lubach.

Als laatste haalt hij een schitterende video tevoorschijn waarin Cora van Nieuwenhuizen in 2009 uitlegt dat er een mooi systeem is ontwikkeld dat vroempoen rekeningrijden snel kan invoeren. Anno 2018 is Van Nieuwenhuizen zelf de minister van Infrastructuur en daarom ineens gekant tegen de invoer.

Spitsheffing werkt niet

Hoewel alle aangehaalde experts zeggen dat het systeem van variabele beprijzing de files zal oplossen, hebben wij onze twijfels. Voor de uitleg moeten we even overstappen op de trein: ook de NS heeft immers al jaren zo'n systeem om reizigers uit de spits te drijven, maar het werkt voor geen meter. Voor slechts €130 per maand mag je altijd gratis in de eerste klas van de trein reizen, behalve in de spits. Ter vergelijking: met de spits erbij kost het abonnement €560. Het is echter vlak na negen uur 's ochtends altijd uitgestorven in de trein. Kortom niemand laat zich door het voordeel uit de drukke trein halen: we zitten immers in een vast stramien en gaan niet voor ons lol in de file/drukke trein staan.

Vroempoen Spitsheffing zal misschien een paar bejaarden van de weg halen, maar het overgrote deel van de mensen staat er echt omdat ze van A naar B moeten op dat tijdstip en als het duurder wordt, staan ze er gewoon ook. Zeggen dat betalen beter is voor iedereen lijkt eerder elitair gezwets dan het leveren van een oplossing.

Reacties

Sinclair 12-11-18 | 12:39 | 1

Mensen die in de file moeten rijden vanwege hun verplichte werktijden of andere verplichtingen zoals een ziekenhuis afspraak moeten mee betalen aan de spits. Dat maakt het verhaal niet geheel verdedigbaar dat zo'n spitstax een goede oplossing is.

Zenzeo 12-11-18 | 13:15

Ziekenhuisbezoeken kun je ook vaak buiten de spits plannen. Mensen met verplichte werktijden kunnen ook overwegen te carpoolen om de kosten te delen.

dopinie 12-11-18 | 12:51 | 1

Nu tikt overigens "Het is echter vlak na negen uur 's ochtends altijd uitgestorven in de trein." ook richting demagogie en/of beperkt (dan wel selectief) overzicht. Het is vanzelfsprekend afhankelijk van het traject: Zelf reis ik regelmatig gedurende de dag (buiten de spits) met de trein, en dun gezaaide zitplaatsen zijn daarbij eerder regel dan uitzondering.

Zenzeo 12-11-18 | 13:16

In de Randstad zit de trein de hele dag stampvol. Het is dus gewoon een leugen.

Zenzeo 12-11-18 | 13:17

Er is geen greintje bewijs voor de stelling dat rekeningrijden het fileprobleem kan oplossen. Is hysterie.

Johnny66 12-11-18 | 13:24 | 3

Komt er want juist door de Ev . Hoewel die ook va 2021 wegenbelasting , Bpm en 22 % bijtelling gaan betalen .

KapiteinKlein 12-11-18 | 13:31

Jij met je EV. 9/11 komt zelfs door een EV als je het aan jou vraagt.

Johnny66 12-11-18 | 14:22

vind je het goed dat ik pas antwoord bij een zeker niveau ? En dus nu niet .

KapiteinKlein 12-11-18 | 15:55

Zou je maar wat vaker je mond houden.

Joris Draaksteker 12-11-18 | 14:27

Het werkt misschien wel, maar zomaar invoeren is zéér oneerlijk voor degenen die niet anders kunnen dan in de spits, bijvoorbeeld omdat de werkgever eist dat je tijdens je uren op de werkplek maakt. Dát moet eerst worden opgelost.

flyingd 12-11-18 | 14:59

Een spitstax zal wel werken, maar werkenden die niet anders kunnen zouden gecompenseert moeten worden, zodat alleen de recreanten deze tax betalen, en zo worden ontmoedigt in de spits te rijden.

Cen Bramer 12-11-18 | 15:09 | 3

Lubach is meestal steengoed bezig, maar nu zit 'ie toch wat dingen door elkaar te haspelen:
Rekeningrijden is iets anders dan Spitsheffing.

De VVD, CDA en de Telegraaf zijn - terecht - tegen een ouderwetse vorm van rekeningrijden, waarbij NAAST wegenbelasting, er ook nog betaalt dient te worden per kilometer.

Wat wel werkt, is de wegenbelasting met belachelijke provinciale opcenten compleet af te schaffen en dit bovenop de benzineprijs te gooien. Zo betaal je voor gebruik en niet voor bezit. Voordeel is dat de buitenlandse rijders mee betalen. Alleen is dit systeem niet mogelijk, omdat door de overheid de benzineprijs nu al te hoog wordt gehouden en men massaal over de grens gaat tanken.

Wat wel werkt, is mensen spitsheffing laten betalen. Wil je op de weg tijdens de spits? Prima, dan betaal je een euro per rit. Niets te maken met rekening rijden, gewoon een gebruikstoeslag voor drukke tijden.

Maarrrrr de echte oorzaak in het hele verhaal is natuurlijk onderbelicht. 90% van de mensen HOEFT helemaal niet in de spits op de weg te zijn. Er is behoudens productiemedewerkers en mensen met daadwerkelijk persoonlijk klantcontact geen enkele beroepsgroep die persé tussen 08.30 en 17.30 op zijn werkplek aanwezig zou moeten zijn. De hele zuid-As kan 's ochtends z'n emails gewoon thuis beantwoorden, dat hoeft niet met zwart slootwater aan een kantoortuinbureaugroepje met 8 andere e-mail-beantwoorders. Grafisch vormgevers kunnen ook vanaf huis de nieuwe campagne uploaden naar d

Cen Bramer 12-11-18 | 15:09

rukker. Zelfs de schoolverlater op de Ziggo helpdesk kan dat prima vanuit huis, als ze de voip centrale doorverbinden naar zijn thuistelefoon.

En daar zit 'm het: die vrachtwagen man die klaagt over 1500 euro per dag aan in de file staan, is bang dat z'n personeel thuis niets uitvreet en dat kost 'm wel 500 euro per dag. Dat dat 1000 euro winst is...

Dan nog de laatste open deur:
iedereen zit alleen in de SUV en Stationcar, 5 meter ervoor en 5 meter er achter, dat is dus 13 meter ruimte per persoon. Terwijl een mens in west-Europa maar een personal space van 1,5m² nodig heeft.

Samengevat: Rekeningrijden is geen spitsheffing. Mensen ga toch eens echt flexibel werken ook al vertrouwt je baas je niet. En koop eens stadsautootjes of een 125cc motortje ipv 13meter nodig te hebben om je te verplaatsen.

Draak uit Brabant 13-11-18 | 10:51

Jij hebt blijkbaar geen echt werk en geen gezin.

Alle productiemedewerkers die in dagdienst draaien moeten er sowieso al zijn. Al het kaderpersoneel dat daarbij hoort ook.
Technisch personeel is er wanneer de werkplaats of fabriek open is.
Wij als ingenieurs zijn er wanneer de rest er is. Thuiswerken kan, maar overleg via Skype werkt maar in beperkte mate. Je kunt niet makkelijk een sommetje uitschrijven op je papiertje en dit voor de camera houden, dit werkt wel als je in een meeting bent en een whiteboard tot je beschikking hebt. Ooit een vergadering waarbij meerdere personen inbellen meegemaakt? Waarschijnlijk niet, maar dat is een drama. Als er 6 mensen aanwezig zijn en 2 mensen niet dan neem je die laatste twee niet serieus, als de lijn al geen ruis geeft/vertraging heeft.
Thuiswerken wordt dus niet gestimuleerd maar wel toegestaan. En dan doen wij nog voornamelijk modelleerwerk. Als je als ingenieur weleens fysieke componenten in je handen moet hebben moet je dus sowieso al aanwezig zijn.
Laboratoria en werkplaatsen gaan ze niet buiten bloktijden openhouden (voor veiligheid moeten er mensen aanwezig zijn, de brandweer moet aanwezig zijn, ondersteunend personeel moet aanwezig zijn, storingsdienst moet aanwezig zijn).

Mensen willen met het eten gewoon hun gezin zien en 's ochtends de kinderen naar school brengen. En dat is ook gewoon gezond. Doe je dit niet, dan ga je langs elkaar leven. Hoe ik dit weet? Mijn vriendin heeft als ingenieur in ploegendienst gewerkt.

Cen Bramer 13-11-18 | 21:09

Jammer dat je al na 1 alinea bent gaan reageren, anders had je dit ook gelezen: "Er is behoudens productiemedewerkers en mensen met daadwerkelijk persoonlijk klantcontact geen enkele beroepsgroep die persé tussen 08.30 en 17.30 op zijn werkplek aanwezig zou moeten zijn. "

Kinderen moeten om 08.30 op school zijn, die kun je dus niet 'zelf brengen en daarna in de file staan'. Brachten veel mensen hun kinderen maar zelf, dan stapten ze pas om 08.35 in de auto en verdeelde de spits zich.

JanPeterBakelende 12-11-18 | 16:07

Het enige dat helpt tegen files zijn minder wegen.
Minder wegen, minder ruimte voor files.

kunstgebit 12-11-18 | 17:49 | 1

Deze oplossing is onnodig ingewikkeld (kastjes, onderhoud, kosten etc.) en werkt maar tijdelijk. Er zijn meer mensen dan ooit tevoren in NL, de economie draait goed en mensen moeten naar hun werk.

Ik ben voor een blijvende oplossing, met een positieve stimulans; een wegstrook op offeren als carpool-lane. Hierdoor krijg je daadwerkelijk minder auto's op de weg, bespaar je op het milieu en kunnen deze mensen doorrijden, naast diegene die in de file staan (direct zichtbare positieve stimulans).

Verder de hele BPM, MRB afschaffen en de Benzine/Diesel +€1,50/liter duurder maken. Dan betaalt de gebruiker/vervuiler vanzelf, hebben sjoemel verbruik cijfers geen nut en wordt zuinig rijden direct beloont (wederom positieve stimulans). Rijd je een dikke SUV, verbruik/betaal je meer. Rijd je als een idioot, verbruik/betaal je meer. Rijd je vaak, verbruik/betaal je meer.

Maarja, dit moet je als een Europa invoeren. En zou natuurlijk te makkelijk zijn, lees: baanverlies voor ambtenaren.

prutser83 12-11-18 | 19:04

Hear hear! Houderschapsbelasting (MRB) is sowieso onzin. Idem voor de aanschafbelasting (BPM). Als je als overheid zo graag de CO2 terug wilt dringen moet je de productie ervan direct belasten: brandstof. Dan wordt dat eco-hok, het OV of die elektrische wagen vanzelf een stuk interessanter. (En wordt een fun-auto voor in weekend ook een stuk betaalbaarder)

Draak uit Brabant 13-11-18 | 10:40 | 1

Ik moet 18 km rijden naar m'n werk (om Eindhoven heen).
Komt geregeld voor dat ik er een half uur over doe en ik rijd dan enkel buitenweg, snelweg en een 80 km weg.
Waarom? Je hebt er maar een paar nodig die voor geen k*t kunnen rijden en die met hun twijfelende gedrag de boel ophouden, daarbij opgejaagd door zogenaamd belangrijke overbodige managers die overal met hun dikke leasebak doorjakkeren en 'm in elk gaatje moeten persen.
En de rest zit op z'n telefoon.

En natuurlijk is het ook gewoon druk, en ook ik maak weleens een foutje. Maar dat gejaag en bumperkleven omdat het voor sommige een wedstrijd is waar andere zo relaxed denken te moeten zijn dat hun sneue Facebook-feed belangrijker is dan niemand doodrijden op de weg, dat is waardoor we er lang over doen en files vaak ontstaan zonder fysieke blokkades.

Questionmarc 13-11-18 | 20:45

Jij moet dus met de (elektrische) fiets. 18 km is prima te doen.

der Schmutz 13-11-18 | 14:35 | 1

Als D66 het roept zijn het oplichters, als Klaver het oppert is het een communist, als Lubach het roept is het logisch? Alu hoedje op, wiens vrouw is ook al weer betrokken bij dit programma?

Rekening rijden is net als socialisme / communisme. In theorie is het fantastisch.
In praktijk blijkt het een een bodemloze put en de staat toch onbetrouwbaar.

Ten eerste moet er voor miljarden geïnvesteerd worden in nieuwe infrastructuur hiervoor en ICT.
Dus loop infrastructuur vertraging op hierdoor is ICT al weer achterhaald en blijkt het uiteindelijk 3 jaar later toch niet te werken. Omdat point of no return dan al met miljarden is overschreden, worden er nog meer bijgegooid. Tijden aanleg van systeem zullen er nog veel meer files ontstaan vanwege rijbaan en wegafsluitingen.

Als het dan eenmaal blijkt te werken werkt het toch niet helemaal. Polen, chinezen, enz. blijk geen verdrag mee dus geen geld. Ook blijken witte / blauwe / paarse kentekenplaten niet te lezen te zijn. Bij Aliexpress kan je voor €30 een imitatiekastje bestellen. Brenno de Winter heeft dan al meermaals het traject 020-030 gratis afgelegd en vertelt hierover in geuren en kleuren bij WNL.

Omdat project inmiddels 3x overschreden is qua budget en 2x langer heeft geduurd dan verwacht wordt er door de kleinzoon van Wim Kok tijdelijk een Euro kwartje per KM ingevoerd. Dit is eerlijk omdat de jaren ervoor er gratis van de wegen gebruikt gemaakt kon worden terwijl er eigenlijk al betaald zou moeten worden.

der Schmutz 13-11-18 | 14:44

Die wegen waren natuurlijk allang al betaald, maar dat ziet de burger natuurlijk verkeerd.

Justitie is inmiddels bezig met twee proef locaties waar de snelheid tussen de betaal registratie lussen wordt berekend. Volautomatisch wordt het boetebedrag bij de week afrekening voor gereden KM van je rekening afgeschreven.

Ook blijken veel huwelijken te stranden door partners die KM heffing afrekening doornemen en zich afvragen waarom er wekelijks tussen 3 en 5 heen een word tussen parkeerplaatsen.

Amsterdam en Utrecht zien het succes van rekening rijden en besluiten dit in te voeren in de stad. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat alleen de snel en provinciale wegen profiteren van de gebruiker betaald. Ook in Amsterdam en Utrecht moet de schoorsteen roken.

Amsterdam wil ook dat bromfietsen, fietsen en rolkoffers een kastje en kentekenplicht krijgen.

Uiteindelijk krijgen moeten we allemaal een chip in onze nek betalen we per hartslag en teug adem. Volautomatisch. De elite verdeelt de kosten eerlijk, houden ze zichzelf eeuwig mee aan het werk.

MJGortzakDiemen 13-11-18 | 18:42

Wat niet eerlijk is aan dit verhaal.
De meeste mensen die verplicht in de file staan verdienen niet heel veel. Dat zijn mensen die van hun baas op bepaalde tijden op hun werk moeten zijn. Ze mogen die tijden niet zelf kiezen. 30 euro p maand ... daar kun je met 1 gezin van eten per week. Zelfs als je fulltime werkt.
Degene die profiteren zijn de rijken. Die bepalen hun eigen werktijden en als ze in de spits moeten rijden, is dat bedrag voor hun niet belastend.
En carpoolen kan niet in de maatschappij zoals dexe nu is ingericht, want vanuit je werk snel naar de creche je kind ophalen. En in de ochtend brengrn.

Ja het zal rustiger worden, maar alleen rijken en mensen die hun eigen werk in kunnen delen profiteren.
De hardwerkende middenstand die deze vrijheid niet heeft is de dupe.

Zoals altijd

Reageer