Autobahn

'Amsterdam maakt parkeren zo duur dat je beter een auto kunt kopen'

Het nogal linkse college van B&W in Amsterdam denkt dat duur de oplossing voor alles is. Toch blijken ze de plank volstrekt mis te slaan met het duurder maken van parkeren: daardoor is het goedkoper om een auto te kopen.

In de Amsterdamse grachtengordelbubbel is het lekker met je vingers in je oren zoemen terwijl je naar 'de mense' luistert. Op die manier hoorde wethouder Sharon Dijksma 'unisono [de] roep in de stad om meer ruimte en meer groen'. En als je meer groen wilt hebben, dan heb je minder auto's nodig, dat weet iedereen. Toch? In ieder geval betekent het dat je als gemeente de automobilist nog wat verder kunt uitknijpen.

Het parkeertarief in Amsterdam wordt straks €7,50 per uur. Een belachelijk getal, zeker gezien het feit dat niemand voor zijn lol [met de auto] naar de hoofdstad gaat. Nu ontdekte opinieschrijfster Ianthe Mosselman van het Parool een bizarre fout in het beleid: dankzij de nieuwe regels wordt het voor Amsterdammers aantrekkelijker om een auto te kopen.

Een beetje weldenkende grachtengordelaar heeft nu al geen auto. Je hebt niks aan je koekblik want je staat altijd in de file en met je (bak)fiets ben je een stuk sneller en hipper. De inwoners van de stad lenen alleen auto's als ze die even nodig hebben en dat betekent dat ze dan tijdelijk betaalt voor het parkeren. 

Ianthe rekende voor haar situatie uit wat dat kost: "parkeren kost straks 7,50 euro per uur. Een parkeervergunning kost 267,50 euro per zes maanden, dat is 44,58 euro per maand. Voor het parkeren van een leenauto ben je straks, als we uitgaan van twee keer acht uur per maand al 120 euro kwijt."

Koop je een occasion via Gaspedaal.nl dan ben je voor een eurootje of duizend wel klaar (als een dertiendehands pruttelbak kiest). In plaats van minder auto's langs de slootjes grachten van Amsterdam staan er straks meer. Extragratis tip voor wethouder Sharon: als je goed openbaar vervoer regelt, stappen mensen daar vanzelf in, maar zo lang er geen optie is gaat de auto voor. Ook al is het rammend duur.

Reacties

Leukautootje 10-11-18 | 13:28 | 3

Hey, eindelijk weer eens een autobahn topic waar ik wel op kan reageren.

Ach ja, altijd lachwekkend hoe dom linkse mensen wel niet zijn, met het openbaar vervoer in Amsterdam zijn ze inderdaad krankzinnig dom bezig, ze zijn continu alle straten aan het verbouwen omdat ze trams weer op een andere manier willen laten rijden, terwijl, als ze doodgewoon elektrische bussen laten rijden, dit probleem helemaal niet nodig is. Dat voorkomt op termijn enorme files in de stad, rijdt veel sneller, kost minder geld, minder onderhoud, minder rare stroomdraden in de lucht en dus mooier, meer grip, kan zijn lijn beter delen met politie/taxi's/brandweer/ambulances, rijdt sneller en goedkoper, de bus kost minder dan de tram (een factor 5 minder ongeveer), minder fietsers die onnodig vallen en overlijden of zich blesseren, noem maar op.

Helaas zijn ambtenaren inderdaad niet bepaald de slimste mensen, ach ja, het zij zo.

oo4load 10-11-18 | 13:50

Trams horen nu eenmaal bij Amsterdam. Zulke hypermoderne zaken als volelektrische en hybride elektrische bussen vind je meer in plaaten die al in de toekomst leven zoals het Shanghai van 5 jaar terug :)

Don Juan 10-11-18 | 14:35

Ze moeten eens in een moderne plaats als Arnhem gaan kijken. Daar rijden de trolleybussen al tientallen jaren

Fatabeestje 10-11-18 | 22:11

En minder rails is zijn minder ongevallen.
Hoeveel mensen vallen er wel niet met de fiets, scooter of erger nog met de motor omdat ze wegglijden of blijven hangen in/over die pokke rails.

the-leitz 10-11-18 | 14:10

Het meest ironische is dat het niks met links te maken geeft. De plekkeb zijn beperkt, dus is het belangrijk dat de rijken kunnen parkeren. Meeste van de groenlinks stemmers kunnen makkelijk hun slurp suv daar parkeren, de gewone man kan er met zijn clio oid niet meer naar toe.

TilburgDeGekste 10-11-18 | 15:53

Wat een onzin joh, alsof er geen mega lange wachtlijsten zijn voor parkeren naast de gracht.

Questionmarc 10-11-18 | 17:14

Dit artikel geeft eigenlijk wel aan wat het probleem is. We hebben te veel auto's die te veel stil staan. decorrespondent.nl/8716/de-oplossing-...

Wedstrijdkrokodil 10-11-18 | 17:45

Je zou een bedrijfje kunnen starten die met de inzet van geschikt bevonden studenten een dienst aanbiedt waarbij je op je plaatst van bestemming je auto afgeeft aan de student. Die gaat er rondjes mee rijden en misschien zelfs even door de wasstraat en komt om een gelegen plek en tijd weer voorrijden. Idee?

BartV87 10-11-18 | 19:36

Da's goed betaald dan, duizend euro voor een dertiendehands pruttelbak

Fatabeestje 10-11-18 | 22:08

Oh das makkelijk dan.
Je koopt met een paar vrienden (*of compleet studentenkorps*) een auto met parkeervergunning.
Dat bedrag split je door het aantal mensen en zo rijd iedereen goedkoop. Ze kunnen hem zoveel mogelijk gezamenlijk en tegelijk gebruiken.

welatenheterbijzitte 11-11-18 | 08:55 | 1

Ik dacht dat discriminatie niet mocht in dit land.
Echter, discriminatie op basis van postcode is volledig geaccepteerd. Niemand lijkt te vallen over het feit dat mensen met postcodes in de 1000 meer dan 99% subsidie krijgen op de parkeertarieven die mensen met hogere postcodes moeten betalen. Tja, en als je 99+% subsidie geeft, dan krijg je overconsumptie. Amsterdammers hebben massaal auto's voor de deur staan die niet gebruikt worden, maar alleen schaarse ruimte zitten te verbruiken.
Voer gewoon één parkeertarief in, ongeacht iemands postcode. Geen discriminatie meer. Veel ongebruikte auto's van Amsterdammers zullen uit het straatbeeld verdwijnen en de parkeerplaatsen gaan gebruikt worden door mensen die er wel een redelijke prijs voor willen betalen.

Ik kan niet wachten op de zelfrijdende auto. Die laat ik dan, na aangekomen te zijn op mijn bestemming in Amsterdam, lekker de hele dag rondjes rijden door Amsterdam. Dat wordt één lange file, maar voor stilstaan in de file hoef je geen parkeergeld te betalen ;-)

bitflip 11-11-18 | 11:25

Discriminatie mag best. Alleen niet op basis van bepaalde specifieke onveranderlijke eigenschappen.

En religie. Want... Tja, religie.

Johnny66 11-11-18 | 09:58

een veel te klein land met veel te veel mensen die ook nog eens in de smerigste stad van dit land (en europa) wil wonen . Lekker zelf regelen.

Reageer