Autobahn

Zaterdagwerk van de baan, toch stakingen bij autobedrijven

De CAO-onderhandelingen voor de automonteurs lopen nog steeds vast op zaterdagwerk. Zelfs nu de Bovag zijn harde eis om in het weekend te werken heeft ingeleverd, gaan de monteurs nog steeds niet werken. 

De vakbonden en de Bovag kunnen er maar niet uitkomen als het gaat om monteurs wel of niet op zaterdag laten werken. De Bovag eiste aanvankelijk dat in de nieuwe CAO de zaterdag als normale werkdag gezien wordt, maar dat kwam er niet doorheen bij de FNV. Nu komt de Bovag over de brug en schrapt de harde eis, maar wil nu wel praten over een hoger maximaal aantal vrijwillige werkzaterdagen per maand (dit zijn er nu twee). Ook daar gaan de vakbonden niet in mee, dus wordt er weer eens gestaakt.

Monteurs bij vijf dealerbedrijven gaan tijdelijk zitten niksen om de zaterdag vrij te houden. Een van de bedrijven waar de werknemers stoppen met hetgeen waarvoor ze betaald worden, is Century. Eigenaar Erik Meems vindt het ook erg jammer om te zien dat er bij zijn bedrijf mensen het werk neerleggen. Hij vindt dan ook dat de FNV ook wat water bij de wijn moet doen en tenminste met de Bovag om de tafel moet gaan om te praten. Volgens hem snappen zijn werknemers ook dat het bedrijf met de zaterdagen in de maag zit, maar hoopt dat men inziet dat klanten die zaterdagservice verwachten niet in de kou gezet mogen worden.

Moeten er even doorheen

FNV-onderhandelaar Albert Kuiper houdt desondanks voet bij stuk. "Wij hebben een ultimatum gesteld, de tijd van onderhandelen is voorbij. De cao is verlopen. Een reactie is welkom, maar dan moeten ze ingaan op al onze eisen. Dus een loonbod doen, ingaan op de eisen omtrent ADV en generatiepact. Een ultimatum is een ultimatum, dat weet de Bovag ook wel. Pas als ze op al onze eisen reageren kunnen we weer rond de tafel gaan zitten," laat hij weten aan Automotive Management.

Toch is de Bovag niet onder de indruk van het staken. Woordvoerder Paul de Waal: "Wij hebben in deze brief een geste gemaakt naar de bonden. Na overleg met onze achterban doen wij een betekenisvolle stap naar het midden. Zo gaat onderhandelen in zijn werk. Dan kunnen ze een dag gaan staken, maar dat is ketelmuziek, staken voor de bühne. Kennelijk moeten we daar even doorheen. Ik heb er vertrouwen in dat we volgende week gewoon weer rond de tafel zitten en verder praten."

Reacties

Jan Slot 07-11-18 | 17:55 | 1

Revolutionair ideetje: Als je bij een garage gaat werken of een bestaand contract gaat her-onderhandelen, dan kan de werkgever (als die dat wil) vragen of je wel of niet in het weekend wil werken, en tegen welke voorwaarden. De werknemen of sollicitant kan dan zeggen "nee" of "ja" of "ja mits", en zo onderhandelen beide partijen totdat er overeenstemming is en beide partijen gaan tevreden aan het werk. Geen inmening van een bemoeizuchtige overheid of een archaische vakbond, gewoon afspraak maken en klaar. Willen mensen echt niet werken op zaterdag, dan blijf je dicht. Wil je toch graag open, dan bied je een bonus.. Nog geen animo? Dan verhoog je de bonus totdat je het het niet meer waard vind of totdat je werknemer akkoord gaat. Simpel toch? Het is toch debiel dat mensen er wel mee vertrouwd worden om een hypotheek van drie ton te regelen, of te bepalen met wie ze in gemeenschap van goederen gaan trouwen, en of ze wel of geen kinderen willen, maar voor een paar euri per uur extra eens per week zijn plotseling vakbonden, stakingen, belangenorganisaties en weet ik wat nog meer nodig.

trucker0werner 07-11-18 | 18:58

je hebt helemaal gelijk.
de cao is altijd goed geweest, maar de bovag wil zaterdag als normale werkdag hebben, maar zelf werken op die dag ho maar.
bedrijven die nu zaterdag willen werken doen het 133% uitbetalen. is dat voor de baas teveel dan kan je altijd een monteur extra aannemen.

je kunt niet 8 man 45uur laten draaien en waar de extra overwerken extra betaalt wordt.
dan kun je beter 9man in dienst hebben die 40uur in de week werkt.

Vanilla 08-11-18 | 07:44

Automonteur zijn in Nederland is een hondenbaan. Een van de meest ondergewaardeerde beroepsgroepen.

Reageer