Autobahn

Hyundai Kona Electric domineert praktijktest elektrische auto's

Wellicht de belangrijkste vraag voor wie nu een elektrische auto overweegt is 'hoe ver kom ik ermee?'. NEDC-waarden kunnen meteen in de prullenbak, en WLTP-waarden zijn al beter, maar de praktijk zegt meer. Toevallig is er net een grote test gedaan.

De keuze op de elektrische automarkt wordt steeds groter, gesteund door de tehnologische vooruitgang: de batterijen in de vloer krijgen een steeds grotere energiedichtheid. Enkele jaren geleden was een accupakket van meer dan 30 kWh in een middenklasser ondenkbaar, nu gaan de toppers hier al met meer dan het dubbele overheen. Maar uiteindelijk komt het allemaal neer op efficiency: wie haalt de meeste kilometers uit een kilowattuur? 

Het Engelse WhatCar pakte dertien moderne EV's, en testte hun bereik op het circuit van Millbrook. Hier werd een mix van stads-, autoweg- en snelwegverkeer gesimuleerd. Bij de test wordt gereden met ingeschakelde verlichting, bij een buitentemperatuur van 10 tot 15 graden, en met de climate control op een behaaglijke 22 graden. Het geteste bakkersdozijn bracht het er als volgt vanaf.

De resultaten

 1. Hyundai Kona Electric (64 kWh) - 417 km (259 mijl)
 2. Kia e-Niro (64 kWh) - 407 km (253 mijl)
 3. Jaguar I-Pace (90 kWh) - 407 km (253 mijl)
 4. Tesla Model S 75D (75 kWh) - 328 km (204 mijl)
 5. Hyundai Kona Electric (39,2 kWh) - 254 km (158 mijl)
 6. Renault Zoe R110 (41 kWh) - 235 km (146 mijl)
 7. Nissan Leaf (40 kWh) - 206 km (128 mijl)
 8. BMW i3 94 Ah (33 kWh) - 195 km (121 mijl)
 9. Volkswagen e-Golf (35,8 kWh) - 195 km (121 mijl)
 10. Hyundai Ioniq Electric (28 kWh) - 188 km (117 mijl)
 11. Volkswagen e-up (18,7 kWh) - 106 km (66 mijl)
 12. Smart ForTwo EQ Cabrio (17,6 kWh) - 95 km (59 mijl)
 13. Smart ForFour EQ (17,6 kWh) - 92 km (57 mijl)

Bij het zien van deze cijfers kan je twee conclusies trekken: ofwel de Koreanen hebben deze test gekocht, ofwel ze hebben erg goed hun huiswerk gedaan bij de ontwikkeling van hun EV's. Zowel de Kona als de Niro zijn - in tegenstelling tot de restvan de top 8 - niet purpose built elektrisch, ze hebben ook nog zusjes die op benzine rijden. Het zijn beide SUV's, die derhalve met meer luchtweerstand te maken hebben dan lager liggende hatchbacks of sedans. 

Ondanks dit alles halen de Kia's en Hyundai's in deze test beduidend meer kilometers uit hun accupakket dan de concurrentie. De lichtste Kona Electric (39 kWh, in Nederland pas in 2019 beschikbaar) trekt 50 volle kilometers meer uit een pakket dat marginaal kleiner is dan dat van de Nissan Leaf, en dat vinden we raar. Niet alleen omdat de Leaf qua vorm een voordeel heeft, maar ook omdat het al de tweede generatie is. Je zou dus verwachten dat de Japanse ingenieurs er met acht jaar aan ervaring een beter resultaat uit weten te werken. Aan het gewicht kan het hier ook niet liggen: de Kona Electric 39 kWh weegt 1.660 kg, de Leaf 1.580 kg. Bij de 2,2 ton zware I-Pace lijkt het gewicht wel duidelijk gezorgd te hebben voor het missen van een topklassering.

Natuurlijk, fabrikanten mogen bij de grootte van hun accupakket brutowaarden opgeven, in werkelijkheid gaan er door overdrachtsverliezen altijd nog een paar kWh's af. Het zou dus kunnen dat de Koreanen hun accupakket onderwaarderen, of erg kleine verliezen in capaciteit lijden (net zoals Tesla dat tegenwoordig doet). Maar dan nog komen ze erg goed uit de bus. De kleinste autootjes bungelen uiteraard onderaan: niet alleen omdat ze de kleinste accupakketten hebben, maar ook omdat ze vrij specifiek als stadsauto zijn ontwikkeld. Waarschijnlijk hakt het gedeelte 'snelweg' op de test er dus buitenproportioneel in.

Grote afwezige in de test: de Tesla Model 3. Deze wordt in Europa nog helemaal niet geleverd (levertijden zijn sowieso een dingetje bij elektrische auto's), en doet derhalve niet mee. Wat wel jammer is, want de Model 3 schijnt het goed te doen op het vlak van efficiency.

Reacties

Johnny66 08-11-18 | 11:55 | 1

En dan de waterstofvariant . De rest kijkt ernaar en denkt holy....

TuurlijkNiet 08-11-18 | 17:27

Waterstof is momenteel helaas nog niet interessant. Waterstof zal waarschijnlijk volwassen worden via de transport sector. Nu al rijden diverse bussen op waterstof. Waterstof is in vergelijking met accu's natuurlijk erg licht en de Toyota Mirai haalt ruim 500km op 6 kg. Echter een waterstof converter is momenteel nog erg duur waardoor eigenlijk alleen interessant is voor de professionele sector..

Bussen, vrachtwagens en taxi's zullen daarbij de voornaamste doelgroepen zijn. Deze kunnen de initieel hogere kosten gemakkelijker verantwoorden vanwege het hoge aantal kilometers welke zij afleggen. Daarnaast is opwekking van waterstof momenteel nogal kostbaar vooral in Nederland omdat men de waterstof vooral opwekt middels elektriciteit uit kolen/gas centrales.

Thorium kerncentrales kunnen gigantische hoeveelheden waterstof produceren naast elektriciteit voor het stroomnet. Maar kern energie is eng (fout), dus gaat er voorlopig nog niet komen. Bij een reguliere energie centrale kost het opwekken ongeveer 5 dollar per kg. Bij een werkende thorium centrale zakt deze kostprijs naar minder dan 10 dollar cent..

zo'n 18 jaar geleden pakte Toyota met de Prius met voortouw met hybride auto's. Toyota kan hetzelfde bewerkstelligen het gebied van waterstof voor de personenauto markt

Echter zowel accu- als waterstof gebaseerde auto's gebruiken elektromotoren voor de aandrijving waarbij alleen de opslag van energie anders is (en daarmee het gewicht)..

Harry Turtle 08-11-18 | 12:07

Bij de BMW i3 en VW Golf is de prijs/range verhouding echt dramatisch, de Duitsers moeten echt aan de bak.
Vreemd dat ze de Ampera-E/Bolt niet getest hebben, of is die niet leverbaar daar?

voldemort 08-11-18 | 12:32 | 1

Het platform waar de Kona en de Niro op staan is wel bedoeld voor elektrische of hybride aandrijving. Er is rekening mee gehouden bij het ontwerp, niet dat ze er achteraf een elektromotor in frommelen.

Harry Turtle 08-11-18 | 12:50

Klopt, maar met een dedicated EV heb je nog meer ontwerpvrijheid en optimalisatiemogelijkheden.
Met een hybride/EV model zal je hier en daar toch consessies moeten doen.

Leukautootje 08-11-18 | 12:44 | 1

En nu kan ik ineens weer wel reageren, jongens, jullie website laat regelmatig alles zien, behalve de posts, dan staat er een soort grijs met geel cirkeltje.

De Hyundai Kona is inderdaad een indrukwekkend autootje, op de model 3 na en als groot nadeel dat je vrijwel nergens kunt superchargen is het echt het beste wat er (min of meer) beschikbaar is. De Duitsers stellen zeer zwaar teleur inderdaad op dit gebied.

i-Wonder 08-11-18 | 14:39

De Kona kan bij iedere type 2 lader met 100 A geladen worden. Het is het meest gangbare lader type.

WatMoetJeNu 08-11-18 | 13:27

Maar die Kona zit een levertijd op die de levertijd van de Model 3 aan het benaderen is.
Collega van me heeft er een besteld in september 2018. Met wat geluk krijgt hij de auto in september 2019.
Wat ik me wel afvraag, de E-Niro is in Europa nog niet te verkrijgen voor zover ik weet,.
Alleen in Noorwegen heeft KIA 2 E-Niro's beschikbaar gesteld die op dit moment op rondreis zijn langs de verschillende dealers.

N3uk33nd 09-11-18 | 06:34

Waar zijn de Tesla 90 en 100 modellen ? De nieuwe E-tron en EQC ?
Ofwel, een sjoemellijstje.

Reageer