Autobahn

Duitse vrouw rijdt 4 jaar gratis Porsche Cayenne

Voor het eerst ooit heeft een Duitse rechter bepaald dat Porsche een sjoemeldiesel terug moet nemen, in een zaak die een klant heeft aangespannen. Hier bovenop moet het bedrijf een schadevergoeding ophoesten.

De rechter stelde de eisende partij, een vrouw die in 2014 - een jaar voordat dieselgate losbarstte - een Cayenne Diesel kocht, in het gelijk. Zij beweert de auto nooit gekocht te hebben als ze van het gerommel met emissies had geweten. Porsche Cayenne-rijders staan algemeen bekend als mensen die zeer begaan zijn met het milieu. 

De vrouw krijgt het volledige aankoopbedrag terug, minus een passende vergoeding voor het gebruik, maar onderaan de streep zal ze hier een betere deal te pakken hebben dan wanneer ze haar SUV op Gaspedaal.de zou zetten. Porsche moet bijna €60.000, plus een rente van vijf procent gireren, zo meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De rechtbank rekent het Porsche zwaar aan dat het bewust en met een winstoogmerk klanten om de tuin heeft geleid. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat Porsche op de hoogte was van het gesjoemel, de motoren werden immers niet zelf gemaakt, maar van Audi gekocht.

Porsche heeft geschokt gereageerd op de uitspraak, en gaat in hoger beroep.

Start Nederlandse miljardenclaim

Tegelijkertijd is vandaag in Amsterdam de rechtszaak van de Stichting Volkswagen Car Claim (voorheen VolkswagenAudiClaim) tegen Volkswagen begonnen. Het doel van de stichting, geleid door oud-ANWB-man Guido van Woerkom, is hetzelfde als het bovenstaande voorbeeld: klanten met sjoemeldiesels moeten hun auto tegen de aankoopprijs kunnen inruilen. In het extreemste geval gaat dit Volkswagen €4,5 miljard kosten, zo heeft de Telegraaf laten becijferen. Meer achtergrond over de drijfveren van de stichting vindt u hier.

Reacties

klonten 06-11-18 | 15:29 | 3

Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Wat hadden ze precies verwacht? Dat als het niet uit zou komen ze lekker door konden gaan met het gesjoemel en als het wel uit zou komen dat ze een minimale boete moeten betalen?
Volgens mij mag de schade gewoon door de pakkans gedeeld worden om daarna met een afschrikfactor te vermenigvuldigen.

GoedenMorgenDezeMorg 06-11-18 | 15:43

De ideeën waren (in deze volgorde)
1. het komt niet uit
2. als het uitkomt, is het mijn probleem niet, dan werk ik hier niet meer want pensioen etc.
3. we zijn toch to-big-to-fail, komt wel goed
4. Komt goed, we zijn een steenrijk bedrijf, dit kunnen we wel lijden
(we zitten nu in fase 3 - 4).
5. Fuck... dit kunnen ze niet menen
6. ach boeien, ik ben toch financieel binnen
7. burn baby burn en na mij de zondvloed

spoilerfreak 06-11-18 | 16:30

Komt de Godwin in 3 ... 2.... 1....
8. Wir haben es nicht gewußt

Johnny66 06-11-18 | 19:07

und das Fahrad muss auch nog zuruck.

Duffe 06-11-18 | 16:35

Trieste geldklopperij dit. Hoe verkeerd het ook is wat Volkswagen heeft gedaan, dit is 100% gericht op financieel gewin en heeft op geen enkele manier te maken met het milieu of überhaupt met het straffen van Volkswagen.

Flappie2006 06-11-18 | 16:46 | 1

Porsche is inderdaad belazerd door Audi met de levering van zogenaamd "schone" diesels.
Porsche heeft al een rekening naar Audi gestuurd om de schade van het bedrog te herstellen maar Audi weigert die te betalen.
Dat Porsche geen diesel modellen meer verkoopt is sinds dit conflict niet zo heel vreemd.
Duitsers moet je niet vertrouwen, uiteindelijk spelen ze vals.

Johnny66 06-11-18 | 17:53

Dan ben je natuurlijk niet belazerd , doch verantwoordeijk.

appelboor 06-11-18 | 19:24 | 1

Wanneer gaat de Nederlandse overheid bij VAG de misgelopen belastingen opeisen? Want: VAG-leaseauto's die zogenaamd lage uitstoot hadden, dus lagere bijtelling, dus lagere opbrengsten voor de overheid.
Nu is dat allemaal opgehoest (no pun intended) door de overige belastingbetalers.

N3uk33nd 07-11-18 | 05:38

Klok, klepel, etc..
Als antwoord op je vraag, niet.
De lagere bijtelling was gebaseerd op de co2 uitstoot, en die is gewoon nagekomen. De 'sjoemel' zat hem in de NOx, waar tot voor het schandaal niemand naar kraaide in Europa.

issieookweer 06-11-18 | 20:00

@Duffe| 07-11-2018 04:35 Helemaal gelijk; dit en de stichting zijn weer eens voorbeelden van de uit de VS overgewaaide procedeerhysterie waar iedereen ieder ander schaamteloos voor de rechtbank sleept om toch maar zo veel mogelijk op kosten van die anderen geld binnen te schrapen, zonder er zelf wat voor te moeten doen. En ondanks hun eigen uitzuigersmentaliteit klagen dit soort figuren over Mocro's en Turken die precies dezelfde instelling hebben.

De overtreffende trap van deze kotsmentaliteit zie je overigens ook hier in een van de kommentaren:

"Duitsers moet je niet vertrouwen, uiteindelijk spelen ze vals."
Flappie2006 07-11-2018 04:46

Reageer