Autobahn

‘Tesla liegt productieaantallen Model 3 bij elkaar’

Het lijkt een echte ruzie te worden tussen Beurswaakhond SEC en Elon Musk. De Tesla-CEO werd eerst aangepakt om zijn 420 tweet, waarna hij via Twitter terug pestte. Nu trapt de overheidsinstelling terug door gegevens van het bedrijf te dagvaarden.

Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten. Zeker in het geval van Elon Musk. De man kan het niet verkroppen dat hij en zijn bedrijf Tesla worden dwarsgezeten door de Securities and Exchange Commission (SEC, of zoals Musk het noemt: Shortseller Enrichment Commission). Nadat ze hem $20 miljoen lieten ophoesten om de 420-tweet, pakt de SEC hem en Tesla nu omdat het de beleggers misschien voorlogen over de verwachtte productieaantallen van de Model 3 in 2017. Zoals iedereen weet bleef Musk volhouden dat er eind dat jaar 5.000 stuks per week van de band zouden rollen. Dat waren er uiteindelijk maar 793 in de laatste week van vorig jaar. Het duurde daarna nog een half jaar voordat de 5.000 per week ook daadwerkelijk gehaald werd.

De SEC heeft nu de betreffende data van vorig jaar opgevraagd omdat ze denken dat Tesla de belegger misschien wel bewust heeft voorgelogen om zo de aandelenprijs hoog te houden. Niet alleen de productiedoelen zijn onderdeel van het onderzoek, ook andere publieke leugens uitspraken over de Model 3 worden meegenomen om te kijken of beleggers wel juiste informatie hebben gekregen.

Het is voor het eerst dat Tesla dit soort informatie naar buiten brengt. Het zegt er direct bij dat het onderzoek gaande is en dat er tot nu toe nog helemaal niets ten nadele van de autofabrikant gevonden is. Tesla werd begin dit jaar aangeklaagd door een groep beleggers om precies de hierboven genoemde feiten. Die beschuldigingen werden later ingetrokken en in september toch weer opnieuw naar boven gehaald in een nieuwe aanklacht. Tesla laat in een reactie hierop weten dat ze " believe that the claims are without merit and intend to defend against this lawsuit vigorously." 

Reacties

Johnny66 02-11-18 | 19:30 | 3

Tja . Viktor muller is er niets bij.

harry19612 02-11-18 | 19:52

Dat is, denk ik, voor het eerst dat je iets tikt dat ook nog waar is.

Johnny66 03-11-18 | 09:27

Aanvulling , correctie : alles wat ik typ is waar , betreft zelden mijn mening maar feiten . De mens als oppertunitisch wezen wil vaak niet horen wat ze wil horen .Daarbij typ ik dit al jaren . Amen.

Harry Turtle 03-11-18 | 11:00

LOL, elk draadje wordt je weer de oren gewassen met je subjectieve geraaskal.

trucker0werner 02-11-18 | 23:50 | 4

als ze verder kijken komen ze nog wel meer beloftes tegen die hij heeft gemaakt.
elk directeur brengt wel eens naar buiten wat ze gaan doen. of willen halen. alleen of dat in praktijk ook nog haalbaar is, dat is het tweede.
je kunt namelijk ook de tweet lezen als dat hij het doel heeft om zoveel te produceren. dat helaas het proces tegen zit kan je van te voren ook niet verwachten

Leukautootje 03-11-18 | 10:53

Precies, VW claimt dat ze vergelijkbare auto's zullen gaan bouwen voor de helft van de prijs. Nou, bring it on, iedereen wacht al jaren op wat VW te brengen heeft.

Techtalent 03-11-18 | 11:24

@leukautootje. Inderdaad benieuwd waar VW mee komt. Tesla model 3 kost nu nog steeds €55.000 voor instapmodel. (€60k voor vergelijkbaar met basis Audi/vw uitrusting) voor een sedan met formaat van de wijlen VW jetta. Dat is waar VW op richt lijkt me en dat zou moeten kunnen voor €30k-€35k op het ID platform. Of dacht je dat elon zijn belofte voor een $35k EV binnen nu en 3 jaar waarmaakt heeft vag groep nog even tijd.

Johnny66 03-11-18 | 11:37

Interesseer jullie eens voor de mondiale automotive , de fotos van de nieuwe E van VW is al zolang zichtbaar .

Leukautootje 03-11-18 | 13:20

Tesla verkoopt nu al model 3's voor 43k dollar trouwens, ze hebben inmiddels een soort middenstap gecreëerd die in Amerika na belastingaftrek zo'n 35k dollar kost.

SanderVreibik 03-11-18 | 00:00 | 5

Bijzonder eigenlijk, veel (linksstemmende) mensen schreeuwen moord en brand wanneer een bedrijf creatief is met cijfers (want geldwolf!!1!) maar als Ome Elon het doet dan wordt hij verdedigd.

Leukautootje 03-11-18 | 10:51

Nou, ik ben absoluut geen linkse rakker, maar het punt is simpelweg, hij doet dit niet, hij verspreid gewoon de feiten en de verwachtingen voor zover hij daarvan op de hoogte is. Het resultaat is dan ook dat mensen hem van van alles beschuldigen, maar dat uit de feiten en cijfers gewoon blijkt dat Elon gelijkt heeft.

Ook in dit artikel weer, "Zoals iedereen weet bleef Musk volhouden dat er eind dat jaar 5.000 stuks per week van de band zouden rollen.". Waar schreef hij dit? Wanneer schreef of zei hij dat? Waar bleef hij dit volhouden? Bij mijn weten heeft hij 3 jaar van tevoren een voorspelling gedaan en die is uiteindelijk uitgelopen naar 6 maanden later. Nu wordt er gesuggereerd dat Elon vol zou hebben gehouden dat hij in 2017 5000 auto's per week zou leveren, hetgeen inderdaad volstrekt onmogelijk was, hij heeft dat simpelweg nooit herhaald. Verder, Audi zou zijn E-tron ook al lang uit hebben gebracht, hoor je nooit iets van, Jaguar heeft ook nog steeds nauwelijks zijn auto verkocht en die Jaguar heeft ook nog eens veel slechtere prestaties dan welke 6 jaar oude Tesla dan ook.

Het zijn echt de oliefiguren die creatief zijn met cijfertjes, die acteren alsof auto's door Tesla bewust met verlies verkocht worden e.d. omdat dat deel van de fabriek pas net afgebouwd is á 5 miljard dollar en dan de 5bil door de eerste 10 auto's gaan delen e.d. en net doen alsof die fabriek niet nog minstens 10 jaar door kan gaan met bouwen en in die tijd miljoenen auto's zullen gaan bouwen.

Techtalent 03-11-18 | 11:14

@leukatootje: musk eigen woorden: Mei 2016, 2e kwartaalcijfers. Musk zegt dat 2e helft 2017 ca 5770 stuks model 3 per week geproduceerd worden. (2e helft 2017- tussen 100k en 200k stuks. Heb het even gemiddeld over 26 weken). Eerste kwartaal 2018 haalde hij net 750 stuks per week. Kwartaalcijfers eind 2016 herhaalde hij ditzelfde trouwens. Dus jij valt onder de groep sandervreibik op doelt. De cijfers worden aan de kant geschoven want Tesla. De SEC krijg je niet zomaar op je dak. Die baseren een aanklacht niet op een tweet alléén.

Leukautootje 03-11-18 | 13:32

Dus we gaan rond eind 2018 cijfers herhalen van schattingen in 2016 om dan te zeggen dat er ooit een inschattingsfout gemaakt is door Tesla? Dat is grappig, vroeger werd geschat dat twee computers wel genoeg is voor de hele wereld, vroeger nam niemand een mobieltje serieus en zelfs toen veel mensen een mobieltje hadden werd de smartphone niet serieus genomen, vroeger werd geschat dat rond 1980 er duizenden mensen op de maan zouden wonen en daarvoor dat het romeinse rijk nooit ten onder zou gaan. Er staat in de tekst dat Elon de misschatting stug vol bleef houden en het bewijs daarnaar is waar ik naar vroeg. Helaas heeft nog niemand me de link kunnen laten zien, ik ben benieuwd of er ooit verandering in komt.
GM zegt dat als Tesla een vrachtwagen 500 mijlen kan laten rijden dat ze bovennatuurlijke dingen aan het doen zijn, maar voorlopig lijkt Tesla woord te gaan houden, wel jammer dat het nog enige tijd duurt voordat het gedemonstreerd kan worden.

Techtalent 03-11-18 | 15:03

@leukautootje. Wat jij wil. Ik geef alleen antwoord op je vraag. Je zegt dat hij dat nooit gezegd heeft en nooit zou roepen... Komt uit Elon's eigen tweet berichten die als officieel media zijn aangegeven voor beursnieuws door zijn eigen firma. Hetgeen wat beleggingen dus kan beinvloeden. Vandaar dat de SEC zich ermee bemoeit. Vraag dan nergens naar als je het antwoord niet wilt weten.

Techtalent 03-11-18 | 15:18

'Voorlopig kijkt tesla woord te gaan houden' vw dan toch ook? Beide hebben ze niets laten zien. Prototype wat rondrijd en specs geroepen die ongelooflijk zijn maar niemand die er zelf mee gereden/gekocht heeft en het kan verifiëren. Onafhankelijk test zijn er nog niet geweest. Niemand gelooft dat hij die specs kan halen met de huidige eigen gewicht/laadvermogen verhouding. En toch zijn er naïeve blinde zielen als jij die dit blind geloven. Ongelooflijk.

Johnny66 03-11-18 | 11:40 | 1

Musk zou eens zijn ruimteauto op moeten gaan zoeken en nadenken ( en bacterien tot zich nemen , dat gaat vanzelf). Autos maken aan anderen overlaten . Wellicht dat Tesla dan nog overleeft . Interesse van overname kandidaten zijn er echt niet , mits dat badwill bestaat , en dat is zo.

Leukautootje 03-11-18 | 13:50

Mercedes heeft deze week nog laten weten mogelijk weer samen te willen werken?

Tesla kan bijna niet meer mislukken, Tesla wordt alleen maar groter en alle concurrentie alleen maar kleiner, dit is al jaren zichtbaar.

Smartcar 03-11-18 | 13:57

Johnny, als 66 voor je geboorte jaar
1966 staat ken ik me wel voorstellen dat je bent blijven hangen(naald) in een tijdperk van de langspeelplaat en nu de overstap doet na de cassette tijdperk. Ga nu is het grootte geheel beter onder ogen zien. Je praat overal dwars doorheen en inhoudelijk is het totaal niet gefundeerd. Ik lees regelmatig mee op autobahn, en snap het wel wat de mensen hier schrijven. Maar jij hebt z'on pl***zhekel aan Tesla dat het buiten gewoon irritant aan het worden is. Ga lekker naar de oldtimer beurs of forums, daar ben beter in balans met je zelf. Laat Tesla lekker verder pionieren die komen er wel. Ik blijf het zeggen over 10 jaar denk je er wel anders over bv als het grootte geheel pas ziet.

kloopindeslootjijook 03-11-18 | 19:25 | 1

Marketing and Sales versus werkelijkheid.
What's new.

Martin, Aston Martin 04-11-18 | 09:14

Ja, sinds wanneer moet je in amerika de waarheid spreken? Tone at the top zou ik zeggen (trump)

Reageer