Autobahn

'BPM twee keer zo hoog door WLTP'

De BPM en WLTP gaan erg fijn samen als het aan de overheid ligt. Die harkt nog meer geld dan verwacht naar binnen, terwijl de autokoper de dupe is. Dat is volgens de Bovag en de Rai Vereniging niet wat beloofd was en daarom springen ze in de bres.

De nieuwe WLTP-testcyclus brengt nogal wat onvoorziene gevolgen met zich mee. Complete automodellen worden vermoord, andere zijn tijdelijk niet meer leverbaar, maar erger nog: de auto's zijn allemaal nóg duurder geworden. De uitstootcijfers die de WLTP-test produceert zijn in vrijwel alle gevallen hoger dan voorheen, waardoor de BPM hoger uitvalt. In sommige gevallen hebben het zelfs over een verdubbeling. Dat komt de autoverkoop niet ten goede en daarom hebben de Bovag en Rai Vereniging actie ondernomen.

De branche-organisaties willen staatsecretaris Snel, aan de hand van een brief vol concrete rekenvoorbeelden, laten zien dat een aanpassing van de BPM echt nodig is, omdat auto's veel duurder zijn geworden. Ze laten zien dat de BPM in het geval van bijvoorbeeld een Renault Clio diesel van 2.729 euro naar 6.494 euro steeg. Dat is ruim een verdubbeling en dat kan volgens de Rai en Bovag niet de bedoeling geweest zijn. 

De brief met rekenvoorbeelden omvat vijftig auto's die in de eerste helft van dit jaar het meest verkocht zijn. Elf hiervan hebben te maken met een lagere, of gelijkblijvende BPM (tot acht procent, of omgerekend 500 euro lager). De overige 39 auto's kregen meer BPM voor de kiezen. Ook wijzen de organisaties nog even op het feit dat de BPM afgebouwd zou worden tot 2020, maar dat het gemiddelde BPM-bedrag elk jaar flink is gestegen. Iets waar we u al voor gewaarschuwd hadden.

Reacties

kloopindeslootjijook 02-11-18 | 16:53

Is er uberhaubt iemand bij de belastingdienst die zich wel eens afvraagt of de regels zoals die zijn nog wel bij de tijd zijn en hoe werkt dat eigenlijk? Op basis van gepiep uit het veld. Moet dat gepiep wel de beleidsmakers bereiken. Hoe doe je dat als burger?
Of werken er vooral mensen die de regeltjes uitvoeren waarvan ze zelf niet begrijpen waarom die zijn zoals zijn. Zal toch niet waar zijn....

DrCreep 02-11-18 | 17:03

“en dat kan volgens de Rai en de Bovag niet de bedoeling geweest zijn.”

Wat denk je zelf? Het is de roverheid! Natuurlijk is het de bedoeling geweest dat er meer geld in het laatje zou komen. Het is duidelijk dat de Rai en Bovag hebben zitten slapen en nu het te laat is, heeft klagen geen zin meer.

TuurlijkNiet 02-11-18 | 17:16 | 1

ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha!
Zijn jullie d'r toch met z'n allen weer ingetrapt! ha ha

Weet je waar je wel lekker kunt auto rijden? Relatief goedkope benzine, ook ouderwetse V6 en vooral V8 motoren zijn gewoon nog beschikbaar en worden niet gedemoniseerd. Er is een land waar men wel van auto's houd, namelijk de VS.. Ik betaal elk jaar 0 wegenbelasting. Je betaal alleen een belasting als je een auto op je naam laat zetten bij de DMV. En dat is 4% van de dagwaarde (of nieuwprijs indien jonger dan 6 maanden).

Hier is een Audi S8 Plus uit 2014 goedkoper dan een Tesla P100D. Terwijl de Audi in Nederland bijna het dubbele zou hebben gekost. Volgende maand loopt de lease van de Audi af. Mijn nieuwe Mercedes E63S Estate wordt pas in 2019 geleverd.. Geen probleem. Ik kan de lease 3 maanden doorzetten en hoef behalve de 3 maand termijnen alleen de extra waarde verlies bij te betalen..

bitflip 02-11-18 | 22:46

Bevolkingsdichtheid VS: 33,2/km²
Bevolkingsdichtheid NL: 411,3/km²

Top verhaal verder joh.

redanx 02-11-18 | 20:00

Maar iedereen zeuren omdat de oude cijfers niet reel waren. Gefeliciteerd!

trucker0werner 02-11-18 | 23:39 | 1

dit was al jaar lang bekend.
dat de uitstoot waarde nu hoger uitkomen is puur omdat de test anders gedaan wordt. wat meer overeen komt met de werkelijkheid.
niks verkeerds mee.
echter nu komen idd de bpm anders te liggen. merken die het goed hebben gedaan die zitten op kleine verhoging, merken die sjoemelsoftware hebben, vallen bij de oude test goed uit. maar nu vallen ze door de mand. die merken hebben dus voor het milieu geen goeie software geschreven.

om simpel te zijn, vindt ik wel dat ze moeten/mogen kijken naar de motor zelf. zolang het nog een motor is van 2018 of er voor dan zal bij wlpt de bpm max 10-20% hoger liggen dan met de oude test.
2019 en je komt met een nieuwe motor dan moet het wlpt gewoon halen.
maar ja daar verdient de overheid niks mee. al is dit denk wel een eerlijker manier dan wat er nu gebeurt

nieuwe_Deen 03-11-18 | 19:01

Ik vind het prima dat de sjoemelaars extra gestraft worden met deze betere uitstoottesten, maar als consument zou je mogen verwachten dat het gemiddelde bpm bedrag hetzelfde blijft. Je kunt niet de bevolking straffen met duizenden euros omdat de oude uitstoottesten makkelijk te bedriegen waren.

Reageer

VIDEO. Elektrische auto altijd milieuvriendelijker dan benzineverbrander?

Tegenstanders van de elektrische auto komen vaak met argumenten dat de elektrische auto niet milieuvriendelijker is dan een standaard dode-dinosaurusverbrander. Een accubak rijdt namelijk indirect op kolen en die zijn vies. Maar hoe erg is dat eigenlijk?

Lees verder