Autobahn

OvJ: wegmisbruikers komen nog steeds te goed weg

Mensen die zich ernstig misdragen in het verkeer door drank, drugs, of gewoon omdat ze een totale asolul zijn, wandelen nog zeer regelmatig weg met een fopstrafje en/of boete. Dat moet anders, vindt de hoogste verkeersofficier van Nederland.

Een hardere aanpak van mensen die zich grof misdragen in het verkeer, we hebben er al 20.000 keer eerder voor horen pleiten. De ene keer is het de VVN, de andere keer zijn het Kamerleden. Waar we zelf wel waarde aan hechten, is als de landelijk verkeersofficier zich van dergelijke taal bedient. De nieuwe Koos Spee heet al sinds enkele jaren Achilles Damen (beeld), en in een interview met de Telegraaf spreekt de officier met de heroïsche voornaam zijn zorgen uit over het gegeven dat iemand door smartphonegebruik een potentieel dodelijke situatie creëert, maar er toch met slechts een boetetje afkomt.

Damen: "Als officier van justitie vervolg ik steeds vaker bestuurders die op het strafbankje belanden nadat ze tegen iemand aanreden. Niet omdat hun rem het begaf, maar omdat het lezen van het laatste appje belangrijker was. In het slechtste geval bestuurt iemand een vrachtwagen. Zo stond er deze maand in Arnhem een vrachtwagenchauffeur terecht die op zijn verjaardag achter het stuur de Facebookfelicitaties zat te lezen. Hij presteerde het om maar liefst 17 seconden (!) niet naar de weg te kijken. Twee zwaargewonden waren het trieste resultaat. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur en alleen een voorwaardelijke rij-ontzegging van een jaar.”

Wetswijziging

Nu horen we dit narratief van de 'hardere aanpak' al tien of twintig jaar, maar zo lang de wetgever kennelijk niet bij wil of machte is hier ook een wettelijk kader voor te scheppen, en de rechter weigert om eens van zijn D66-lijn af te wijken, zijn we snel uitgepraat. Echter, er wordt wel degelijk aan de wet gesleuteld voor wat betreft het appen achter het stuur, maar dat is slechts een deel van het geheel. Wij zijn op dit vlak #TeamKoos (zie onderstaande tweet), met de mening dat er meer (anoniem) toezicht op de weg moet zijn. Laat wat agenten patrouilleren en de grootste uitwassen eruit plukken. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat iemand op de weg bijzonder raar of gevaarlijk weggedrag vertoonde (extreem kleven, inhalen over de vluchtstrook, dat soort grappen). Als we die mensen nou uit het verkeer filteren met een EMG of een tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid zou dat al een hoop helpen.

De kunst is echter wel om de balans te vinden tussen handhaving en een totale controlestaat. Waaruit maar weer blijkt: iets roepen is iets makkelijker dan door zorgvuldig wikken en wegen tot een enigszins uitgebalanceerde verkeerssituatie met preventie en controle te komen.

Social

Reacties

Johnny66 26-10-18 | 10:48 | 2

In veel landen succesvol , puntenrijbewijs ( en niet alleen voor beginners).

GoedenMorgenDezeMorg 26-10-18 | 12:18

uit de link hierboven: De grootste reden waarom beginnersregeling niet werkt, is volgens de onderzoekers dat de pakkans te klein is.

en dat bepleit de nieuwe verkeersofficier ook. Grotere pakkans. Mijn insteek is dit: pakkans * gevolgen moet heel groot zijn. Dus als de pakkans klein is, moet de straf heel hoog zijn. Dat is de enige manier hoe het werkt. Een kleine pakkans met een kleine straf weerhoudt mensen zich niet normaal te gedragen. Dus standaard boete gelijk maar aan bv 16% van je jaarinkomen als straf. Beetje naar Finlands model. Maar goed, dat zal het wel niet halen, want zielig en zo.

De echte Stolwijker 26-10-18 | 12:25

Waarom moet er een "balans komen tussen handhaving en controlestaat"? Wie een beetje normaal rijdt, heeft helemaal geen last van de controlestaat. Geen controle op een paar km te hard, maar maximale controle om de hufters er uit te vissen, dat is alleen vervelend voor de hufters.
En waarom tijdelijke ontheffingen? Er zijn genoeg idioten die nooit meer de weg op zouden moeten. Rij je toch rond met een ontzegging? Vijf jaar de bak in.
Kwestie van politieke wil.

Overigens ben ik van mening dat de doodstraf moet worden opgelegd aan het menselijk afval dat Fleur doodreed.

appelboor 26-10-18 | 14:13

"Waar we zelf wel waarde aan hechten, is als de landelijk verkeersofficier zich van dergelijke taal bedient. " ... waarom? Dat is aan de zijde van de 'eiser'. Het gaat pas verandere als een bobo-rechter 't gaat zeggen.

Reageer