Autobahn

Ross Brawn: 'Minder racegegevens is beter voor racen'

Formule 1's sportief directeur Ross Brawn heeft het rekensommetje gedaan is tot de conclusie gekomen dat minder racedata leidt tot een betere race. Daarom moet de Formule 1 daar nu eens goed naar kijken.

Voor het eerst sinds lange tijd hadden de Formule 1-teams weer eens te maken met water op het circuit. Afgelopen vrijdag moesten de coureurs hun auto's testen op een natte baan en dat leverde data op waar de teams weinig aan hadden aangezien het raceweekend voor de rest kurkdroog bleef. Met als gevolg dat alle teams een andere strategie en banden hadden gekozen. Dit resulteerde op zijn beurt weer in de fenomenale race van zondag waarbij de topdrie Kimi Raikkonen, Max Verstappen en Lewis Hamilton binnen drie seconden van elkaar over de lijn kwam.

Dit viel ook sportief directeur Ross Brawn van Liberty Media/Formule 1 op. Hij legde de link tussen de spectaculaire race van zondag en de kleine hoeveelheid nuttige data die de teams op vrijdag vergaarden. "Het kwam waarschijnlijk door het feit dat niemand met banden voor droge omstandigheden kon testen. Dat betekende dat de teams minder data hadden dan normaal om hun raceplannen op te baseren. Hierdoor werd de foutmarge groter."

Interessanter

Brawn denkt dat de toegenomen kans op fouten het spelletje interessanter heeft gemaakt. Ook moet het een discussiepunt  worden als de FIA weer gaat kijken hoe ze de sport spannender kunnen maken. Doordat de teams nu zoveel data kunnen vergaren voordat de race begint, kunnen ze veel onzekerheden wegnemen en worden races veel voorspelbaarder dan leuk is.

"Om voetbal als metafoor te gebruiken, wanneer twee teams perfect spelen is de logische uitkomst van de wedstrijd 0-0. Als de simulaties in de Formule 1 alles tot op het kleinste detail konden uitwerken, zou dit alles leiden tot de best mogelijke strategie."

Reacties

Captain Diehard 23-10-18 | 15:59

Oftewel minder data is gat naar topteams nog groter, want die zijn beter en sneller in het vinden van een perfecte setup dan de rest. Enkel foutje daargelaten.

TuurlijkNiet 23-10-18 | 16:38 | 1

Beetje raar bericht. Iedereen had dezelfde strategy. Het was de uitvalbeurt van Ricciardo waardoor Mercedes de pitstop wou benutten. Echter Na Ricciardo hadden we geen safetycars situaties meer..

Verstappen zat al op andere banden omdat hij van achteren moest komen en daarbij moet RB ook het verschil in vermogen opvangen. De supersoft (rood) is iets sneller dan een soft (geel), maar slijt ook sneller..

Als Brown vaker dit soort rare links legt, snap je ineens waarom ideeen van de F1 een andere uitkomst hebben dan theoretisch bedacht.. Ze hebben gewoon geen idee waar ze het over hebben..

naraga 23-10-18 | 20:30

Mercedes had toch echt een andere strategie dan Ferrari. Hamilton op supers terwijl Raikkonen op ultra's reed.

Biet 23-10-18 | 18:07

Maar het blijkt wel dat de race veel leuker wordt als de betere wagens (RB, Ferrari) aan een inhaalrace van achteruit het veld rijden. Dus gewoon de finishvolgorde van een race gebruiken als omgekeerde startvolgorde voor de volgende race. Volop inhaalacties dus een leuke race.

MozesKriebelaar 24-10-18 | 14:31

Minder Ross Brawn, zou ook goed zijn.

Reageer