Autobahn

Engelse pro-Brexit ondernemer gaat auto's bouwen. In Singapore

Bring the Great back in Great Britain. Ofzoiets. Ondernemer Sir James Dyson neemt alvast een voorschot op de terugkeer van het Britse Empire door in een van de voormalige koloniën, Singapore, zijn Dyson fabriek voor elektrische auto's neer te zetten.

James Dyson bouwt vanaf 2021 niet alleen stofzuigers, ventilatoren en haarstijltangen, maar denkt ook een deuk in de automarkt te kunnen slaan met een elektrische auto. Vorig jaar bevestigde het bedrijf het al lang uitgelekte geheim dat Dyson een elektrische auto wilde ontwikkelen, maar nu hebben ze een startdatum en een productielocatie toegevoegd aan de verhalen.

Het wordt Singapore. Overigens is dat geen grote verrassing, alle motoren voor Dysonproducten worden nu al in het stadstaatje gebouwd. Desondanks is Singapore een opmerkelijke keus, ruimte is er nauwelijks en het is niet bepaald een lagelonenland. Voor de productie van elektromotoren is het wellicht een aardige plek, maar een autofabriek bouw je liever niet op een plaats waar grond rammend duur is. 

Ketens

Dyson heeft toch voor de Lion City gekozen omdat de productieketens al aanwezig zijn en er ook veel werktuigbouwkundig talent in de buurt is. Het bedrijf heeft £2 miljard (€2,3 miljard) aan het autoproject toegewezen. Tien procent daarvan gaat naar het R&D centrum dat wel in Engeland is neergezet. 

Brexit

Het is opvallend dat een ondernemer die zo pro-Brexit is, niet zijn fabriek op het eigen eiland bouwt. Waar alle Europese autofabrikanten straks last krijgen van de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, heeft Dyson geen problemen. Voor zowel de EU als het VK is een auto uit Singapore een importproduct. Uiteindelijk brengt Dyson de werkgelegenheid naar een ander land, terwijl dat eigenlijk niet nodig is: Dysonspullen zijn altijd stervensduur. We hoeven er niet op te rekenen dat de miljardair ineens met een goedkope elektrische auto op de proppen komt.

Reacties

Reagurend_Nijlpaard 23-10-18 | 12:50 | 3

Wat heeft pro of tegen Brexit met buitenlands ondernemen te maken? Brexit is vanwege de DDR achtige trekjes die de EUSSR vertoond in, tezamen met de totale losgeslagen "bestuurlijke elite" die maar keuzes blijft maken waar je als gezond en productief land niet vrolijk van wordt (behalve als je Duitsland bent).

TheEgg 23-10-18 | 12:58

Zelfs niet als je Duitsland bent. Hooguit als je in bepaalde kringen in Duitsland verkeert. Een klein clubje politieke elite, en natuurlijk de vele pressie groepen die Duitsland rijk is.

The Ugly 23-10-18 | 13:25

Het is dit soort mensen dat heeft gelobbied voor Brexit. Dat is op zich prima ware het niet dat vaak vergeten wordt dat ze dit grotendeel doen uit eigen belang en niet het nationaal belang. Dyson exporteert bijvoorbeeld maar rond de 20% naar EU-landen maar het VK als geheel bijna 50%. Deze man heeft trouwens eind jaren 90 nog intensief gelobbied voor Britse deelname aan de euro. Waarom? Omdat hij last had van het sterke pond want dat was niet goed voor zijn concurrentie positie. Zo redeneren deze mensen. Het gaat alleen om het belang van hun eigen bedrijf. Dat is zijn goed recht, maar het is niet helemaal eerlijk als je je eigen belang als nationaal belang verkoopt.

The Ugly 23-10-18 | 13:27

@TheEgg
Juist. En dat is natuurlijk allemaal anders na de brexit. Heeft eindelijk de gewone man het weer voor het zeggen.

Bijtendehond 23-10-18 | 12:55 | 1

Allemaal goed en wel, maar kan die auto ook zichzelf stofzuigen?

Techtalent 23-10-18 | 13:03

Hij maakt wel hetzelfde geluid, telt dat ook?

oo4load 23-10-18 | 13:18 | 1

Dyson, het merk dat heel hard poogt de Apple van de huishoudelijke artikelen te worden. Je neemt een 13 in een dozijn product, maakt de behuizing zilverpaars van kleur met de vorm van een Alien baarmoeder, en verkoopt het voor 3x de normale prijs.

politiekgemotiveerd 23-10-18 | 18:21

Dat pogen ze niet dat waren ze al lang voordat Apple op de positie was waar zei zich nu bevinden. Net zoals Apple producten zijn ze ook wel gewoon heel goed die Dysons, alleen inderdaad duur

owikzegmaarwat 23-10-18 | 13:45 | 1

toch apart dat ie rijk is geworden met stofzuigers en ventilators die een rib uit je lijf kosten, als je ze al kan betalen.

Caveman48 23-10-18 | 16:17

Tja... combinatie van een zeer goed product met volledig dichtgetimmerde patenten en marktwerking - dan kan je vragen wat je wil.
Ik heb na een aantal 'klonen' vorig jaar een Dyson zuiger gekocht en heb spijt als haren op mijn hoofd... van het geld dat ik aan de goedkopere zooi heb uitgegeven.

Reageer