Autobahn

De laatste groep die in zelfrijdende voertuigen mag: kinderen

Het is niet de bedoeling om kinderen zonder vervoerder te transporteren. Maar wie dan wel?

Zelfrijdende voertuigen gaan ons leven ontzettend makkelijk maken. Het is onduidelijk wanneer, maar op een dag zijn forensen net zo belezen als een professor in de literatuur omdat ze wel kilometers maken maar geen fluit hoeven doen behalve self improvement. Indrukwekkend. Probleem is alleen dat we proefkonijnen nodig hebben voor het zover is. En dat zijn kinderen kennelijk niet. 

'The U.S. National Highway Traffic Safety Administration ordered a transit operator in Florida to immediately stop shuttling kids to school in what the agency described as a “driverless” shuttle, and said the company’s use of the vehicle as a school bus is “unlawful.”' Het bedrijf in kwestie heet Transdev en heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt dat de zelfrijdende shuttle gebruikt zou worden om schoolkindertjes in te vervoeren, dus het besluit van de NHTSA is een beetje vreemd.

Nog vreemder is dat de NHTSA uitdrukkelijk spreekt over kinderen als 'kwetsbare groep' en dat het niet de bedoeling is dat  minimensen worden vervoerd in een karretje zonder chauffeur. Kinderen zijn natuurlijk geen proefkonijn, maar het roept wel de vraag op wie dan wel geschikt zouden zijn om proefondervindelijk vast te stellen of die karretjes deugdelijk zijn of meer een zelfrijdend bloedbad. Moeten dat volwassenen zijn of volstaan 'deplorables'?

Misschien dat in het voorbeeld van de kinderstop een aardig criterium schuilt: pas als we kinderen en masse in zelfrijdende auto's/busjes/smållands stoppen, vinden we deze nieuwe technologie veilig genoeg. Of de uitkering van de verzekering hoog genoeg.

Reacties

TP 1984 22-10-18 | 21:54

Mooi vervoer om de migrantenstroom een beetje mobieler te maken. Win/win

koeberg 22-10-18 | 22:08 | 1

Zit wel wat in. Je kinderen achter laten in een apparaat zonder enige volwassene die toezicht houdt. Ik zou me wat unheimlich voelen. Dan stap ik liever zelf in zo'n ding. Mocht er dan iets mis gaan dan weet ik het onmiddellijk in plaats dat ik het achteraf van een politieagent te horen krijg.

Papierversnipperaar 23-10-18 | 07:55

Er zit ook een A.I in, je weet nooit wat voor voorkeuren zo'n ding ontwikkeld.

Joffri 22-10-18 | 23:00

"Kinderen zijn natuurlijk geen proefkonijn, maar het roept wel de vraag op wie dan wel geschikt zouden zijn om proefondervindelijk vast te stellen of die karretjes deugdelijk zijn of meer een zelfrijdend bloedbad."

Dat lijkt me eenvoudig. Het voltallige personeel van de producent, inclusief eigenaar en eventuele aandeelhouders.

Biet 23-10-18 | 07:51

De meeste gewonden / doden vallen natuurlijk wel buiten de auto’s, niet erin. Lijkt me dus een beter idee om zelfrijdende auto’s te verbieden rond scholen en/of de ochtend en de middag als de kinderen onderweg zijn.

GoedenMorgenDezeMorg 23-10-18 | 08:52

is natuurlijk geen goed idee. Is het niet vanwege het zelfrijden aspect, dan is het wel omdat iemand toezicht hoort te houden op een groep kinderen. Je gaat gewoon niet een groep kinderen loslaten in het wild.

braakbalmayo 23-10-18 | 09:59

De vakbond heeft natuurlijk laten weten dat het niet de bedoeling kan zijn dat er een geen vakbondschauffeur in het voertuig aanwezig is. Ook zodra de voertuigen wél zelfsturend mogen zijn moet er een vakbondschauffeur aanwezig zijn voor het geval het voertuig toch met de hand bestuurd dient te worden bij uitval automatisch systeem en in onvoorziene situaties.

Raider Twix 23-10-18 | 16:25

Bejaarden en gehandicapten.

kwakindezak. 23-10-18 | 17:09

Je laat je kinderwagen met kind ook niet onbeheerd op de stoep staan, wat een debielen.

Reageer