Autobahn

Christian Horner: 'wat Max Verstappen deed was onmogelijk'

Tijdens de Grand Prix van Amerika reed Max Verstappen een geweldige race.  Een prestatie die volgens Red Bull teambaas Christian Horner eigenlijk niet mogelijk zou moeten zijn.

Afgelopen zondag begon Max vanaf de achttiende positie de race in Austin. Hij reed binnen een mum van tijd naar de kopgroep en wist zelfs Hamilton in te halen om vervolgens op een tweede plek te eindigen. In de slotfase van de race moest hij een aanvallende Lewis van zich afslaan op nagenoeg versleten banden. Iets wat volgens Christian Horner nagenoeg onmogelijk was. 

"Briljant, wat een optreden van hem! Vanaf de achttiende plek," vertelde Horner tegen Sky Sports. "Volgens mij lag hij na de eerste ronde al negende en hij heeft de polesitter voor deze race, Lewis Hamilton, verslagen. Aan het einde van de wedstrijd deed hij mee om de leiding en verdedigde hij ten opzichte van Lewis, die veel betere banden had dan hij. Wat een optreden van hem!"

Max maakte vooral indruk met zijn bandenmanagement-skills. Hij wist zijn laatste paar supersofts maar liefst 33 (ha, toevallig) ronden bruikbaar te houden. Iets dat in geen van de berekeningen van Red Bull mogelijk was. Dat Verstappen als geen ander weet hoe hij zuinig moet zijn op zijn banden, liet hij al zien in Oostenrijk en Spanje.

Eerste plek

Teambaas Horner gelooft dat de Limburgse coureur een goede kans op de eerste plek had gehad als hij een aanvallende Hamilton niet van zich af hoefde te houden. Gezien het minimale gat tussen de top drie is dit ook geen gekke gedachte. Max eindigde 1,281 seconden achter Kimi en reed op iets meer dan een seconde voorsprong op Lewis. 

"Dat was Max ten voeten uit. Hij geeft nooit op. Het was een geweldig en eerlijk duel tussen twee echte racers. Hiervoor zetten de mensen de televisie aan of komen ze naar de races," aldus een extreem trotse Horner.

Reacties

Joris Draaksteker 22-10-18 | 16:27 | 5

Benieuwd of ze bij RBR wel eens met Max blijven testen totdat de banden écht op zijn. Kan toch behoorlijk verschil maken in je strategische keuzes.

StevenQ 22-10-18 | 17:17

gaat moeilijk, er is een verbod op privetests

kwakindezak. 22-10-18 | 18:03

Ja, het weer is ook overal het zelfde net als de asfalttemperatuur en het bochtenwerk.

Droppot_dk 22-10-18 | 19:19

Je hebt dit seizoen tijdens de races toch een aantal keer kunnen zien dat de rondetijden echt in elkaar donderen naarmate ook zijn banden op zijn. Er is natuurlijk een verschil tussen rijden in het niemandsland waar Max en Dani continue in rijden of wanneer hij tussen RAI en HAM moet aanvallen en verdedigen. Ik denk dat Max goed weet hoe hij zijn banden moet managen wanneer hij kan aanvallen, maar wanneer hij moet verdedigen is het meer reageren dan plannen- en dat kost banden lijkt me.

Hiesjes 22-10-18 | 21:01

Echt op is de kans op een klapband enorm, even te lang achter een andere auto rijden en je kan ze veel eerder afschrijven.

TypischReagluursel 22-10-18 | 21:24

Exact waarom de strategie van Mercedes dit keer niet werkte. Hamilton moest heel veel aanvallen en verdedigend werk doen, kon daardoor zijn banden niet sparen en moest een tweede keer naar binnen omdat zijn banden echt nagenoeg doorgesleten waren. (kon je mooi zien in de after de race beelden bij Ted's Notebook). Dat Max ondanks enorme druk in de laatste vijf ronden van voor en van achter toch zijn banden niet maximaal belast en daarmee kapot rijd, mag dan ook als een zeer groot talent beschouwd worden die zelfs Hamilton niet beheerst.

Reageer