Autobahn

Duitse politie schiet op plofkrakers in Audi RS5, één gewonde

De Duitse politie heeft vannacht een plofkraak voorkomen en één van de daders neergeschoten. De daders - vermoedelijk Nederlandse Noord-Afrikanen - werden in hun Audi RS5 klemgereden, maar helaas ontsnapte één dader te voet.

Waar de Nederlandse politie vaak met lege handen staat na een plofkraak, pakken hun Duitse collega's beter door. In Gemeringen, een voorstad van München, voorkwam de politie vannacht om 02:30 uur een plofkraak. Daarnaast werd tijdens de vluchtpoging een dader in zijn schouder geschoten. Het gaat volgens de politie om 'een 27-jarige man', die kon worden aangehouden.

Een speciaal team van de Beierse politie had de dadergroep al langer op het oog, mede door een tweetal eerdere kraken in mei van dit jaar. Door goed politiewerk konden ze de klus van afgelopen nacht voorspellen en voorkomen. Vanwege het dreigingsgevaar werden speciale eenheden ingezet, die schoten losten nadat de daders op ze in probeerden te rijden. Hoeveel schoten precies werden gelost is niet bekend gemaakt, maar op de beelden zien we meer dan een dozijn gele bordjes.

Naast de ene dader raakten drie agenten gewond, ook raakte een vijftal auto's beschadigd. Op de beelden zien we twee Transporters, waarvan er eentje in de flank van de RS5 (een 450 pk sterk exemplaar van de vorige generatie) staat geparkeerd. Verder is een Volvo XC90, een BMW X5 en een 3 Serie Touring zichtbaar, allemaal onopvallende eenheden. Duitse media melden dat het bij de daders om - surprise, no surprise - Noord-Afrikanen met een Nederlandse connectie gaat. In hoeverre de daders daadwerkelijk uit Nederlandse kansenwijken komen is niet zeker, maar we durven er wel een flesje op in te zetten dat het streepjes-Nederlanders zijn. Op de foto's is te zien hoe hard ze hebben geprobeerd te ontkomen: omgereden bordjes en afgescheurde bumpers domineren het straatbeeld.

Uitvalsbasis

Vanzelfsprekend kwamen de daders niet in één ruk vanuit Nederland aanrijden: in de nabijgelegen gemeente Gilching werd een woning als uitvalsbasis gebruikt. Hier werden twee zina's meisjes van 17 en 19 jaar aangehouden, alsook een man van 47. Hen wordt planning en logistiek van de criminele organisatie ten laste gelegd. Als we de plofkraker met lood in zijn schouder meetellen komt het totaal aantal arrestaties op vier uit. 

In de strijd tegen plofkrakers worden kleine succesjes geboekt. Zo staan momenteel verdachten van een reeks kraken (waaronder deze) uit Utrecht voor de rechter. Tegen hen zijn straffen tot 14 jaar geeist. Dat er nog steeds zoveel automaten opgeblazen worden is niet meer dan logisch: de potentiële opbrengst is té aantrekkelijk.

Reacties

WatMoetJeNu 17-10-18 | 14:33

Aanpakken die plofkrakiers aka besnedenlanders.

Frisbee20 17-10-18 | 15:04 | 3

Toch knap als je dan te voet weet te ontkomen met zoveel politie in de buurt. Van mij hadden ze die ook kapot mogen schieten.

H.Feitsma 17-10-18 | 15:26

Op de persc onferentie verwoordde de politie het als volgt: 'als dader 1 uit de auto springt terwijl dader 2 nog vol op de politiewagens aan het inbeuken is, is het logisch dat de aandacht eerst uitgaat naar de veiligheid van de agenten'. Zit wel wat in. Als er een malloot op je aan het inbeuken is, ga je niet als eerste achter zijn maatje aan.

TheEgg 17-10-18 | 15:46

Dan los je dat op zijn amerikaans op: Je schiet het volledige magazijn van je pistool leeg in dader 2, en kan dan, na een magazijnwissel, meteen door naar dader 1.

politiekgemotiveerd 17-10-18 | 21:10

oplossing volgende keer nog meer agenten zodat ze genoeg mankracht hebben voor alle debielio's

Uranus1767 17-10-18 | 15:11

Afschieten die handel, mooie opruiming.
Ze zouden beter die prachtwijken daar in Utrecht eens binnenvallen en dat ongedierte elimineren, dit speelt al jaren.

TheEgg 17-10-18 | 15:44

1 gewonde te veel, 5 doden te weinig.

Bubske 17-10-18 | 16:54

Familie oppakken en uitzetten. Enige beleid wat werkt.

salsaparilla 17-10-18 | 20:21

Je mag het wél denken, maar niet zeggen, anders is het rascisme. Wel vreemd eigenlijk, want iedere keer als ik denk 'Noord-Afrikaans', dan klopt dat achteraf echt altijd. Ben ik dan een racist? Pfff... lastig allemaal. Wel jammer dat de inkoppers gewoon blijven komen en familieleden allemaal van niets afweten. Wel grappig dat zoonlief dan 'gewoon' ineens bakken met geld heeft. Als ouders stel je dan geen vragen..

Verkantekeert 18-10-18 | 11:40

Toch wel een aparte vorm van de Nederlandse staat om de Wiedergutmachung op deze wijze alsnog op te halen bij onze oosterbuurtjes.

Reageer