Autobahn

'Formule 1 naar Zandvoort, Amsterdam investeert €65 miljoen'

De infrastructuur voor het circuit van Zandvoort gaat voor miljoenen verbouwd worden. Ingewijden melden dat Amsterdam en Zandvoort gezamenlijk optrekken bij het opknappen van de faciliteiten om de Formule 1 binnen te halen.

Met een investering van tientallen miljoenen in het gebied rondom het circuit moet de Formule 1 binnen afzienbare tijd naar Nederland komen. Het gerucht volgt op het verdwijnen van de DTM naar Assen, waarna de circuitdirectie in Zandvoort beloofde dat een 'ander internationaal evenement' de opengevallen geluidsruimte zou innemen.

De investeringen zijn niet voldoende om het hele circuit te vernieuwen, daarom moet er ook privaat geld bij. Al met al lijkt nu 75% van de investeringen al gedekt te zijn om het circuit van Prins Bernhard weer in een volledig Formule 1-waardige baan te veranderen.

De geruchten komen van miljonair vastgoedontwikkelaar Erik de Vlieger. De Amsterdammer is behoorlijk goed ingevoerd in de vastgoedwereld, maar was ook de eerste die wist dat Red Bull Racing in 2019 met Hondamotoren zou gaan rijden. Daarnaast voorspelde hij (op basis van informatie) maanden vooraf al dat Femke Halsema burgemeester van Amsterdam zou worden. De Vlieger weet dingen.

Social

Prins

Voor alle partijen zou het wel eens mee kunnen spelen dat het circuit in handen is van een echte prins. De Vlieger laat in zijn tweets doorschemeren dat hij meent dat de adellijke titel ervoor zorgt dat alle poppetjes mee willen werken.

In ieder geval heeft Charlie Whiting onlangs al gezegd dat hij de baan zelf geschikt acht voor een race. Dat betekent dat de faciliteiten rondom de baan aangepakt moeten worden. 

De gemeente Amsterdam liet onlangs weten dat een stratencircuit in de hoofdstad er niet in zat. Ze zouden liever Zandvoort (oftewel Amsterdam Beach) inzetten voor het prestigieuze racespektakel.

Social

Reacties

JoopOnnozel 15-10-18 | 09:03 | 6

65miljoen=weggegooit geld. de randstad is al zo vol en druk. lekker naar assen, mooi circuit, luchthaven in de buurt, goede bereikbaarheid voor de toeschouwers, de baan is overzichtelijk en geluidsoverlast kennen we nog niet in drente. zandvoort is een zinloze missie, forza Assen!!

2voor12 15-10-18 | 09:22

Dit dus maar blijkbaar zijn de financiële belangen van een koninklijke telg belangrijker.

PantyHamster 15-10-18 | 09:53

Niemand die ook maar iets om Formule 1 geeft wil op Assen rijden, alleen de mensen uit omg. Assen. Tja, helaas jullie moeten het doen met DTM, Assen is wederom ingepikt door duitsers.

flashforward 15-10-18 | 09:57

Assen mist de infrastructuur, hotelbedden, hoge capaciteit vervoer, etc.
Bij bv F1 Montreal (1,7 mln inwoners) zijn ruim 300.000 bezoekers, is geen bed meer in de stad te krijgen en staat het metro systeem op kraken omdat dit aantal bezoekers in korte tijd vervoert moet worden. Amsterdam zal hier nog flink in moeten investeren, maar voor Assen is dit domweg niet haalbaar.

Carlos Irwin Estevez 15-10-18 | 10:43

Nog nooit op de TT geweest? Daar komen ook bijna 200.000 bezoekers op af.

WatMoetJeNu 15-10-18 | 11:13

@Carlos Irwin Estevez
Waarvan 75% met de motor en een Quechua pop-up tentje. Die mensen gaan allemaal flink feest vieren op een van de campings in de directe omgeving (of weilanden die als tijdelijke camping zijn ingericht). En daar is helemaal niets mis mee.
Voor de F1 komen er (veel) meer mensen met de auto en zullen er meer hotelgasten zijn. Wat dat betreft is Zandvoort (en omgeving) daar beter voor geschikt. Zandvoort zelf heeft pakweg 350 bedden in hotels, daar komt Center Parks dan nog eens bij met aardig wat huisjes. Daarnaast zijn er nog flink wat hotels in Bloemendaal en Haarlem (direct in de buurt) en is Amsterdam ook een kort treinritje verwijderd.

In Assen heb je v/d Valk met 187 kamers, het Best Western met 20 kamers, de Bonte Wever en dat is het (qua hotels en parken dan). Wel aardig wat B&B's nog in de omgeving, maar onvoldoende om 20.000 bezoekers te laten overnachten.

Dus qua hotelvoorzieningen is Zandvoor geschikter, mits (belangrijk punt hier) de infrastructuur ook gecshikt is voor het vervoeren van die mensen. Ik kan me voorstellen dat er voor €65 miljoen wel een busbaantje af kan, om dat te realiseren......

Huftert 15-10-18 | 13:20

Hoe zit het dan met bijv. Spa, Hockenheim, Spielberg, etc. Hier hebben ze gewoon volle campings en wat hotels. Wat dat betreft is de TT wel een goede graadmeter.

bisbisbis 15-10-18 | 09:43

Mooi. Dan mag ik dus morgen met mijn diesel de stad weer in.

CamaroHans 15-10-18 | 09:59 | 3

Mij boeit het niet of het Assen of Zandvoort wordt, maar ben wel heel benieuwd hoe ze dit voor elkaar gaan krijgen. Voor 65 Miljoen kan je op en rond het circuit wel wat doen maar hoe ver je daarmee komt om de toegangswegen aan te pakken.

2voor12 15-10-18 | 10:08

Dat gaat dus niets worden behalve een complete ramp voor de inwoners in de wijde omtrek.

Gazzerop 15-10-18 | 10:40

Nou mij wel, al is het alleen maar dat die irritante oranjeklant hiermee zijn zin weet door te drijven (omdat ie zelf ook wel eens een rondje over die baan rijdt en hij aan touwtjes kan trekken waar anderen niet bij komen).
Het is een onzalig plan, Amsterdam zal voor een hoop centen het schip in gaan en zandvoort gaat een hoop ellende tegemoet. Maar den prins zal er verder niets van merken..

AntonJensen 15-10-18 | 22:18

Ach vandaar,

"Komt er een verbinding tussen Westelijke Randweg en Zeeweg?"
www.haarlemsdagblad.nl/playlist/haarl...

Leukautootje 15-10-18 | 10:26

En ik maar denken dat Amsterdam zo links was, toch mooi dat ze nu eindelijk eens iets leuks gaan doen in plaats van toeristje pesten e.d.

Ben ook benieuwd of ze serieuze stroomkabels aan gaan leggen voor een eventuele formule E race e.d. Wat je nu doet ligt meteen voor weer 20 jaar vast.

Joffri 15-10-18 | 10:33

Ik hoop dat de toegangswegen en parkeerruimte ook onder "faciliteiten" vallen. Anders kun je beter op donderdag alvast de auto die kant op laten rollen.

MarcootjeP 15-10-18 | 10:34 | 2

Wat een negativiteit over de Dutch GP zeg, boeien waar het komt (liever in Zandvoort maar desnoods in Assen) en boeien dat onze infra-structuur onder druk komt te staan... Bij een gemiddelde Keukenhof dag loopt de boel ook al vast en moet dat een reden zijn om niet te genieten van al dat moois? De kans is groot dat je elke dag op weg naar en van je werk in de file staat maar je hebt wel een bek vol over één weekend toffe autosport?
Komt bij dat de meeste Zandvoorters die ik ken het wel zien zitten...

Gazzerop 15-10-18 | 10:43

Negatief over de GP op DIE plaats ja, door oa. de personen die dit plan maar willen blijven doordrukken.
Een heel dorp lamleggen voor zoiets, ja daar zal men zeker op zitten te wachten daar....
In Assen ligt iets praktisch klaar, maar ja.... Da's te ver rijden voor de oranje uitvreter en z'n vriendjes.
Echt he, door dit soort 'media-massage' wordt het niet ineens makkelijk om zandvoort wel geschikt te krijgen.
Bij mij roept het alleen maar meer weerstand op, vooral omdat er zo'n uitvreter achter de plannen zit.

Duffe 15-10-18 | 15:41

@Gazzerop: Zowel de mensen voor Assen als de mensen voor Zandvoort proberen hun plannetje door te drukken terwijl ze beide nog heel veel werk hebben te verrichten op verschillende vlakken.

Maar door mensen zoals jij word ik juist moe van dat clubje dat F1 op Assen door probeert te drukken. Geen enkele raceliefhebber zit te wachten op dat oersaaie circuit in de middle of nowhere. Oké, de bereikbaarheid is misschien marginaal beter dan zandvoort. Zeker niet geweldig want alle keren dat ik er ben geweest stond ik daar ook lang in de file (net als bij zandvoort) en moest ik vervolgens drie kwartier van een modderig weiland naar het circuit lopen.

En laten we wel zo realistische zijn: alle faciliteiten rond het circuit zijn leuk en aardig, maar voor 99% van alle F1 kijkers, die thuis vanaf de bank kijken, is dat totaal irrelevant. Die willen gewoon het mooiste circuit zien, en dat is van deze twee zonder twijfel Zandvoort.

En nee, ik woon absoluut niet in de randstad, heb geen aandelen in Zandvoort en die prins mag van mij ongezien de tyfus krijgen. Zolang de F1 maar op een mooi circuit gereden wordt. Zandvoort is gewoon veel leuker en mooier dan dat vlakke MotoGp baantje.

gerrit5042 15-10-18 | 10:43 | 1

Begriijp onze linkse groentjes niet.de grootste vervuilers auto racen sponseren ze wel .
En zo wordt weer gemeenschap geld door de linkers verkwasseld .Ze kennen beter een straat race door Amsterdam houden houden ze zelf de uitlaat gassen.

Gazzerop 15-10-18 | 10:44

Hier zit een oranje achter. Durven ze geen nee tegen te zeggen....

Gazzerop 15-10-18 | 10:58

Tweetje niet helemaal goed gelezen trouwens, De Vlieger heeft het over 95 miljoen voor een NIEUW circuit.
Da's nog beter natuurlijk; die ouwe meuk meteen neerhalen en volbouwen met hotels/appartementen. Zal deze prins natte mondhoekjes van krijgen.

loze stijl 15-10-18 | 12:11

Overheid moet niet investeren in welke sportvorm dan ook.Niet eens een garantstelling van publiek geld als er budgetten worden overschreden of een handige Harrie er met ( een deel van) de poet vandoor gaat.
Dat geldt al helemaal als de FIA niet eerst de harde garantie geeft dat er ook daadwerkelijk een F1 race op het CPZ komt als het lijstje met alle eisen afgevinkt is.

Verderkijkert 15-10-18 | 12:20

OPLOSSING: die uithoek Zandvoort verplaatsen naar Assen. Maar daar ligt al een circuit... (met minder blabla)

Rovig 15-10-18 | 16:30

Typisch Amsterdam.. I AMsterdam letters moeten weg want er komen te veel toeristen en ondertussen 65 miljoen investeren om Formule 1 binnen te halen...

Uruzgaan 15-10-18 | 17:30

Assen heeft een betere infrastructuur maar is een motor circuit pur sang en moet het gewoon lekker bij MotoGP houden. MotoGP en F1 op hetzelfde circuit is geen fijne combinatie want dan kan je na elke F1 race het asfalt compleet vervangen, dat kost een hoop geld en wil ook nog wel eens fout gaan (zoals bv bij Silverstone dit jaar). Als F1 naar Nederland komt dan graag op Zandvoort daar hoort het historisch gezien toch thuis, maar dan mogen ze wel wat 6 baans snelwegen door Bloemendaal aanleggen.

voldemort 15-10-18 | 17:41

Gaan ze de toegangsweg ook eens aanpassen? Dat is op een doordeweekse bewolkte dag buiten de spits al ruk. Laat staan als er een zonnetje staat en er ook maar iets te doen is in Zandvoort.

Harry Turtle 15-10-18 | 20:04

Wat een gezeik over toegangswegen. Sluit de weg af, ram een paar weilanden in de polder vol met auto's en laat continu een hele zwik pendelbussen rijden.

Reageer