Autobahn

Felyx sprinkelt elektrische scooters over Rotterdam en Amsterdam

Na het debacle met de deelfietsen oBike, Moobike et cetera is er een nieuwe aanbieder van deel alles, Felyx. Zij hebben wél van te voren met de gemeentes afspraken gemaakt en hebben honderden elektrische scooters uitgestald.

Waar de overal rondslingerende gele, rode en oranje deelfietsen een slordige indruk maakten, zien de groene e-scooters van Felyx er keurig uit. In Amsterdam rijden er 108 rond en in Rotterdam sinds vorige week woensdag 324. We vroegen de oprichters van de startup naar de reden voor de aparte getallen en hoopten stiekem op een mooie anekdote. Een mooi verhaal zit niet achter de twee veelvouden van 36, behalve dat het inderdaad veelvouden van dat getal zijn. De leverancier verscheept ze in batches van 36.

Leuk dat het er goed uitziet, maar rijdt het ook een beetje? We namen de proef op de som door de app te downloaden en een scooter te testen. Die nieuwe mobiliteitsconcepten zijn immers wel interessant, en Car2Go en de Ioniq Car Sharing werken ook prima, maar dat blijven auto's. Je zit droog, maar je staat wel in de file, terwijl je met een elektrische 'snor'scooter op het fietspad mag.

In tegenstelling tot oBike waar je €75 naar Singapore moest overmaken is er bij Felyx geen borg die je aan een onduidelijke partij moet storten. Je geeft je gegevens op, verifieert je bankrekeningnummer en maakt twee plaatjes van de voor- en achterkant van je rijbewijs en dan ben je good to go. Hup scooteren dus.

Het was een kleine teleurstelling dat de scooter die we wilden gaan gebruiken net door iemand anders was meegepikt. Even zoeken naar een andere dus, gelukkig staat er nog een in de buurt. Reserveren gaat eenvoudig en dan heb je nog een kwartier om het daadwerkelijke gebruik te starten. Zodra je bij de scooter komt vraagt de app of hij er heel en schoon uitziet (ja) en of je weet dat je niet onder het Rijksmuseum door mag rijden (maakt niet uit, we zijn in Rotterdam); let's go. Met een tap in de app is de scooter vrijgegeven en het contact springt aan. 

Op het stuur vind je links schakelaars voor lampen, knipperlichten en toeter en rechts en schakelaar voor eco en 'niet-eco' modus. Verder zit daar rechts een grote zilverkleurige knop waarmee je de standaard ontgrendelt. Uiteraard zitten links en rechts remhendels en heb je rechts het draaihandvat om 'gas' te geven.

De scooter rijdt superstil weg en accelereert vlot naar 28 kilometer per uur (op de teller) en houdt dan even in, daarna pakt hij de snelheid van 28 km/u weer op. Het was alweer even geleden dat we scooter reden, maar het gevoel is nog steeds hetzelfde. De machine voelt niet extreem zwaar door batterijen en rijdt eigenlijk prima. Er is weinig dat je tegenhoudt om dit vaker te doen. De prijs van €0,30 per minuut is ook niet extreem hoog, waardoor je waarschijnlijk voor een eurootje of 4 à 5 naar je bestemming kunt zoeven.

Als je klaar bent zet je de scooter op een veilige plek (binnen het stuk van de stad waar je van de app mag parkeren) en sluit je de huur af. Wel even nadenken dat je je tas uit de buddyseat pakt.

In Rotterdam hoopt de gemeente dat de 324 scooters mensen ervan overtuigen om niet de auto te pakken de stad in. Nadat Car2go en Hyundai de Maasstad oversloegen met hun deelauto's is Felyx de eerste serieuze aanbieder in de stad (waar je geen abonnement voor hoeft af te sluiten). Het lijkt er een week na de start echter nog wel op dat de scooters voornamelijk door studenten zijn ontdekt, op het moment van schrijven staan er 45 bij de universiteit. Dat lijkt niet optimaal, want het is ongetwijfeld de bedoeling van de ondernemers dat de scooters zoveel mogelijk in gebruik zijn, terwijl de studenten doorgaans uren op de universiteit zitten en dan allemaal tegelijk weer weggaan. Waarschijnlijk vlakt dat probleem binnen een paar weken weer af, als de studenten door hun stufi of scootertegoed heen raken. 

Met code autobahn krijg je de eerste dertig minuten rijden gratis van Felyx.

Reacties

Applefanboy69 12-10-18 | 19:06

2EcirMyL met deze code krijg je ook 30min gratis, hou ik alleen er ook iets aan over ;)

Sonja27 12-10-18 | 20:10

Eh... is dit nieuws?
Zelfs ik heb dit al vele maanden geleden ontdekt.

SchichtigeSpicht 12-10-18 | 23:14

Maak zelf ook wel eens gebruik van Felyx, er staan letterlijk honderden scooters door Rotterdam geparkeerd. Goede service, perfect werkende app en heel makkelijk. Toch kost een half uurtje rijden 9 euro. Ik snap dat ze hun gloednieuwe investeerders tevreden moeten houden maar 20 cent per minuut lijkt me schappelijker. Als ik zie hoeveel scooters er dagelijks wel niet rijden maken ze toch zeker een redelijk hoge omzet.

Taggart 12-10-18 | 23:36

Het grootste manco met deze deelzooi is dat je ook -op een eigen gekozen moment- weer terug wil van je bestemming naar huis. En als er dan ineens géén scooter staat is het enige alternatief het onrendabelenvervoer of de benenwagen (taxi's zijn echt geen alternatief want *allemaal* oplichters; ja ook Uber geen optie want keihard geïnfiltreerd door mocro-aso's). Dus gewoon een eigen fietsje of gewoon met de eigen auto zoals normale mensen.

Leukautootje 13-10-18 | 10:37 | 1

Ze zoefen inderdaad doodstil voorbij als je fietst, maar, wat is het grensgebied en wat is de range? Is daar ergens een kaartje van? Ik bedoel, ik wil wel naar Amstelveen kunnen als ik in Amsterdam zit, of hem gewoon voor de deur parkeren als ik klaar ben in plaats van een km verderop.

Leukautootje 13-10-18 | 10:44

Verder wil ik ook geen gezeik als iemand anders tegen mij op rijdt.
Nou, ik heb net even gekeken, ik heb er precies niets aan, het heeft een bereik van maximaal 8km. Ja, sorry, maar dan pak ik toch liever mijn eigen fiets.

MakkinaBagga 13-10-18 | 18:13 | 1

Ik ken een paar tevreden Felyx-gebruikers en overwoog om de Felyx te gaan gebruiken om naar mijn gereserveerde deel-Ioniq te rijden als deze ver weg staat. Felyx is trouwens flink duurder per minuut dan de Ioniq car sharing electrische strijkijzers, wat ik helemaal een fantastisch project vind! 30 cent versus 25 cent , na een uur tikt de Ioniq nog maar 20 cent per minuut af en na 5 uur 60 euro voor 24 uur vanaf start huurperiode, zonder laadkosten en met gratis parkeren in de drop off zone! Helaas houdt het werkgebied van de Felyx op bij het Amstel en de Ringvaart dus meestal staat er wel een Ioniq dichterbij dan een Felyx...
Ik ga het uit nieuwsgierigheid ik toch maar eens proberen met de Felyx in de hoop dat de actieradius en het werkgebied zullen uitbreiden als het project aanslaat!

hendrikjandetuinman 13-10-18 | 22:30

De Ioniqs zijn inderdaad briljant en idioot goedkoop. Het is alleen wel heel handig dat je zo'n scooter gewoon voor de deur kunt droppen. En dat je nooit op zoek hoeft naar een stekker.

Reageer