Autobahn

Eén jaar voorwaardelijk voor doodrijder Nicky Hayden

De man die in mei 2017 in Rimini het fatale ongeval met MotoGP-coureur Nicky Hayden veroorzaakte, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Hayden, onder fans beter bekend als The Kentucky Kid, reed destijds in de Superbike-series. Hij was aan de Adriatische kust op de racefiets aan het trainen, toen hij op een kruising geschept werd door de 30-jarige automobilist. Hayden raakte hierbij vol de voorruit van de Peugeot cabrio die hem aanreed. Onderzoek wees uit dat de Italiaan harder reed dan de toegestane 50 kilometer per uur, volgens experts lag zijn snelheid op 70 km/u. Hayden - wereldkampioen voor Honda in 2006 - werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij vijf dagen later op 35-jarige leeftijd overleed. 

Belangrijk voor de zaak: de rechter woog in de strafmaat mee dat Hayden een stopbord op de kruising negeerde en dus totaal onverwacht voor de auto opdook. Aan de andere kant: had de man 50 gereden, dan was de botsing vermijdbaar geweest. Naast de voorwaardelijke straf voor de man uit de regio Emilia-Romagna, is zijn rijbewijs ingetrokken en moet hij de gerechtskosten dragen. Beelden van Haydens verbrijzelde fiets tonen hoe hard de klap is geweest:

Reacties

doetmenax 11-10-18 | 12:03 | 1

Gelukkig is de wereld wel een stopbordnegerende totaallulracefietser armer

Skepdude 11-10-18 | 12:06

Niets aan deze opmerking is geslaagd

Freert Gilders 11-10-18 | 13:24 | 1

Volgens mij is de fiets van koolstofvezel. Het breken van de fiets zegt dus niet 'per definitie' iets over hoe hard de klap geweest is. Koolstofvezel is sterk, maar in de richting waarvoor het bedoeld is. In dit geval zegt het meer over de hoek waarop de fiets geraakt is. Buiten dat is de klap ongetwijfeld hard geweest.

Las het en dacht, zal toch niet weer die Feitsma zijn, en ja hoor.

AMD 11-10-18 | 14:54

Sorry, wielrenner hier.

Ik rijd, net als velen, ook op carbon. Tak er tussen? Voorvork breekt af. Ongeluk? Frame ligt in meerdere stukjes. Met je vinger had op de buis drukken? Buis buigt. Mooi spul inderdaad, maar als het gaat dan klapt het helemaal in elkaar.

Reageer