Autobahn

Opinie. Kunnen we iets minder hysterisch doen over vrouwenracen?

Vanochtend werd er een nieuwe raceklasse aangekondigd, speciaal voor vrouwen. Deze W Series draait om Formule 3-wagens, met een aardige prijzenpot, en de sosjiaalmediaas ontploften. Iedereen heeft een mening, bij voorkeur van het politiek correcte soort.

OK, dus er komt een raceklasse speciaal voor vrouwen. Good for them. Er zijn zat vrouwen met race-ambitie, die er gewoon niet in slagen het (mannen-)wereldje binnen te dringen. Dat zij hun racelust in de toekomst met gelijkgechromosoomden op het circuit kunnen botvieren is uitstekend, maar laten we het niet groter maken dan het is: het wordt een zoveelste raceklasse waar verder geen hond naar kijkt. Maar toch roept het overal emoties op. Heftige emoties bovendien. Is het omdat iedereen die iets voorstelt in de racewereld direct op de kans springt om zich als vooruitstrevend en gendergelijk te profileren? Nog voor de ochtend goed en wel onderweg was hadden we al reacties van praktisch elke oud-coureur en commentator te pakken. De strekking in 99% van de gevallen: 'Jeu wat geweldig, supergaaf en ontzettend goed, hoog tijd dat vrouwen eindelijk een plek krijgen binnen de sport'. Het enige ietwat kritische geluid kwam van Chris Harris, die zich drie seconden na het plaatsen van onderstaande tweet ineens bedacht wat voor repercussies hem vanuit de SJW-gelijkheidsmafia te wachten stonden, en dus direct zijn keutel introk. Gelukkig hebben we de screenshot nog:

Even los van de vraag in hoeverre een speciale vrouwenklasse de gelijkheid in het racen precies bevordert, durven we te stellen dat de commentatoren meel in de mond hebben. Ze weten zelf ook wel dat een vrouw het nooit gaat schoppen tot wereldkampioen Formule 1, daar zijn de biologische verschillen nou eenmaal te groot voor. Deze verschillen in kracht zijn precies de reden waarom er in praktisch elke atletische sport een mannen- en een vrouwencompetitie is (heck, zelfs darten heeft een vrouwenafdeling). Deze komt er nu ook in het racen, maar laten we niet opeens verwachten dat dit deuren gaat openen naar de hoogste raceklasses, hiervoor komen vrouwen simpelweg tekort. Zelfs in een klasse als de DTM reden de enige vrouwen (Rahel Frey en Suzie Wolff) altijd stijf achteraan.

De enige raceklasse waarin een vrouw het relatief ver heeft geschopt is de Indy/NASCAR. We hebben het hier natuurlijk over Danica Patrick, die er niet voor terugdeinsde flink te cashen op haar vrouwelijkheid en looks, maar dat zullen de heren commentatoren allemaal door de vingers zien. Gendergelijkheid werkt immers één kant op.

Lang verhaal kort: er komt een raceklasse voor vrouwen, en dat is prima. Hier kunnen ze het lekker op eigen tempo met elkaar uitvechten, maar ga er niet van uit dat iedereen die nu vooraan staat om heel opzichtig te deugen ook daadwerkelijk gaat kijken. Dat maakt verder niet uit, maar het geeft wel de hypocrisie van het wereldje weer. Overigens ook opmerkelijk: elke begeleider van de W Series die nu bekend is (David Coulthard, Adrian Newey), is man. Waar is de vrouwelijke inbreng aan de top? Gaan de Kaltenborns, de Williams', de Schmitzen zich nog melden? Punt is dat vrouwen in de racewereld kennelijk een topic is dat leeft. Als zelfs een uitgebalanceerde straight shooter als Will Buxton zich al laat verleiden tot onderstaande tweet....

Social

Zou het misschien komen omdat je kijkerspubliek bijna volledig man is?

Suggesties aandragen voor talent in de W Series mag in de comments. Zullen we Sylvana een racecarrière aanmeten? Go Daddy Syl!

Reacties

Harry Turtle 10-10-18 | 20:43

Inderdaad, geen hond die gaat kijken. Winnaar seizoen 1 stroomt misschien door naar een hoge raceklasse waar ze hoogstens als veldvulling zal rijden en de hele boel wordt opgedoekt na 2 jaar.

Vogelbeest 10-10-18 | 21:09 | 1

Mannen als hoer en mannen als fotomodel verdienen nagenoeg niets tov vrouwen in dezelfde beroepen.
Laat de mannendingen aan mannen over en laat vrouwen andere dingen doen.
Maar nee, als mannen iets kunnen moeten vrouwen het heel krampachtig ook kunnen.
Nou dames, als je echt goed bent doe je mee in de mannencompetitie. Die dan geen mannencompetitie meer is, maar gewoon "de competitie".

Erageftw 11-10-18 | 11:26

Het gemiddeld uurtarief voor mannelijke hoeren ligt toch een stuk hoger dan vrouwelijke. Komt omdat er veel minder mannelijke hoeren zijn. Nadeel is wel dat je als man een stuk minder makkelijk meerdere klanten per dag kan afwerken.

Reagurend_Nijlpaard 10-10-18 | 21:15 | 1

Waren racen ze niet gewoon mee met de rest?

Techtalent 10-10-18 | 22:53

Dat proberen ze ook, beetje net als vrouwenvoetbal. Als je niet goed genoeg bent begin je toch je eigen competitie. Wat een onzin allemaal...

Reagurend_Nijlpaard 10-10-18 | 21:15 | 1

*Waarom :(

-=PyP=- 10-10-18 | 23:12

Dat is al zo op dit moment, maar ze komen er niet tussen. Of dit door gebrek aan kwaliteit is of omdat ze vrouw zijn weet ik niet.

Gerf 10-10-18 | 22:56

Er zijn sporten die sportief gezien best gemixt zouden kunnen worden.
Waar is de vrouwelijke opponent van van Gerwen bij het darts? Waar is de tegenstandster van Ronny O'Sullivan bij snooker? Hoe doet Dick Jaspers het tegen de vrouwelijke concurrenten bij het driebanden? Hoe zit het bij schaken en dammen?
Ik zou het leuk vinden als er een Danica Patrick in de F1 kwam. Mag zelfs best meer dan 1 zijn.
Een aparte klasse voor dames? tja, bij voetbal lijkt het ook te gaan lukken.

De Treinende Rechter 10-10-18 | 23:06

Ik vind het een goed idee, dat achterhaalde idee dat vrouwen niet kunnen sturen.
Mijn vrouw parkeert iedere auto feilloos achteruit in, ook al heeft ze er nog nooit in gezeten.
Even een zetje in de goede richting en dan is er heus plaats voor vrouwen in de subtop van het racen kijk naar Christina Nielsen en Katherina Legge in IMSA, en in F3 met Beitske Visser en Tatiana Calderon. Het zal zeker tijd nodig hebben, maar ze komen er wel en zijn er altijd al geweest zoals Ellen Lohr en Michelle Mouton en nog eerder Liane Engelman Lella Lombardi en als één van de eersten Odette Siko.

mark1487 11-10-18 | 09:08

Discriminatie. Duidelijk.

CamaroHans 11-10-18 | 10:15

Nu heb ik wel iets met dragracen maar deze dames hebben het best ver geschopt: Shirley Muldowney in het verleden en recent Brittany Force hebben beiden het NHRA Top Fuel kampioenschap gewonnen. Leuk om naar te kijken en ook zeer goed is Leah Pritchett: www.youtube.com/watch?v=xxgH3S8aZ9I

small_town_dude 11-10-18 | 12:58

eerst de grid girls afschaffen en daarna roepen dat er meer vrouwen in de autosport moeten.....

Reageer