Autobahn

W Series: de raceklasse exclusief voor vrouwen

Het is voortaan niet alleen ladies night day bij de bioscoop, maar ook op het circuit. Omdat er in de racerij niet genoeg dames meedoen, krijgen ze een raceklasse voor zichzelf: W Series. Hierdoor zouden vrouwen makkelijker kunnen instappen en doorstromen.

De vrouwelijke coureurs in de grotere raceklasses zijn niet eens op één hand te tellen. Ze zijn er niet. In de iets lagere klasses kom je ze sporadisch tegen. De racerij werkt er al jaren aan om de balans tussen man en vrouw wat eerlijker te herverdelen, maar het wil niet echt lukken. Tijd voor grof geschut: een raceklasse exclusief voor het vrouwelijke geslacht, genaamd W Series.

De eerste W Series zal ergens in de lente van 2019 van start gaan met achttien tot twintig exact dezelfde Tatuus T-318 Formula 3 auto's. Ver hoeft niet gereisd te worden, want alle races worden verreden op bekende circuits binnen Europa. In latere seizoenen zal de klasse zich ook uitbreiden naar de rest van de wereld. En natuurlijk hoeven de dames het niet voor de gratis exposure of op eigen motivatie te doen. Nee, ze strijden allemaal voor de prijzenpot van $1,5 miljoen.

Training

Voordat de klasse van start gaat, worden de dames nog wel geselecteerd. Niet op uiterlijk, maar op kunde. Ze moeten zichzelf bewijzen voor de ogen van een groep experts uit de Formule 1 waaronder David Coulthard en Adrian Newey. Komen de dames door de initiële keuring, dan staat er een rigoureuze training op de kalender.

De eerder genoemde experts zullen de dames onder andere belangrijke technieken bijbrengen en ze coachen tijdens het testen in de simulator en op het circuit. Daarnaast wordt ook gewerkt aan de fitness, algemene technische kennis en krijgen ze een mediatraining. 

Uiteindelijk wordt de hele W Series opgetuigd om vrouwen een gelijke kans te geven op een stoeltje in de racewereld. Het doel van de klasse is dan ook niet alleen om vermakelijke races neer te zetten, maar om de deelnemende dames van essentiële ervaring te voorzien, en om eveneens als springplank te dienen zodat ze kunnen doorstromen naar de hogere klasses.

Reacties

Anarcist 10-10-18 | 10:17

Krijgen ze dan gridboys of is dat sexistisch? Verder wel leuk om naar te kijken denk ik met al die botsingen en parkeerschades

Theo Reet 10-10-18 | 10:52 | 1

ook hier weer de teenslipper.

Harry Turtle 10-10-18 | 11:01

Waar moet je anders de make-up spiegel aanhangen?

Harry Turtle 10-10-18 | 10:58

Met extra grote pitstop plekken?

Tsux 10-10-18 | 11:01 | 1

Voor mij is er maar één echte racedame: Danica Patrick. Winnaar van een IndyCar race en daarnaast ook zeer aangenaam om naar te kijken!

rolandet 10-10-18 | 13:17

Michelle Mouton al vergeten?

Barkey 10-10-18 | 11:04 | 3

Wat ben jr een sneuneus als je hier parkeergrappen maakt; 2 ding is zeker: deze chicks rijden elke reaguurder eruit.

Harry Turtle 10-10-18 | 11:13

En wat is het 2e ding wat zeker is? Dat ze de verkeerde afslag nemen op het circuit?

Barkey 10-10-18 | 11:15

Haha. Wrsch dat ze beter kan typen dan ik.

2voor12 10-10-18 | 12:54

@ Harry Turtle 10-10-18 | 11:13
Moet hun man ze er wel eerst naar toe rijden anders vinden ze het circuit niet eens.

Fiets 10-10-18 | 11:20 | 2

Een vrouw die goed kan rijden, sturen, navigeren.. Ik vind het sexy.

The2Amendment 10-10-18 | 11:39

Navigeren beperkt zich in dit geval tot het de juiste richting rijden op een circuit. Dat vraagt niet bepaald veel capaciteiten hoor, je ziet het slechts zelden dat coureurs spookrijden.

WatMoetJeNu 10-10-18 | 15:45

Probeer de juiste route voor een race maar eens te vinden op Paul Ricard zonder dat de route duidelijk is aangegeven.

The2Amendment 10-10-18 | 11:37

Alsof de formule E nog niet saai genoeg is komt er een creatieve raceklasse bij. Afgezien van het duidelijk discriminatoire karakter (doe er eens iets aan SJW) van een klasse die mannen uitsluit gok ik op hetzelfde niveau als vrouwentennis of vrouwenvoetbal. Dat wil zeggen dat een al 10 jaar niet meer racende man waarschijnlijk alle wedstrijden zou winnen.

Hoppakeetje 10-10-18 | 11:49 | 4

Ik vind het altijd wel grappig hoe SJW's klagen dat vrouwen niet gelijk worden behandeld, vervolgens krijgen ze bijvoorbeeld een speciale raceklasse omdat vrouwen er klaarblijkelijk uitgereden worden door mannen. Is dat dan eigenlijk ook beledigend voor de vrouw? Dat er een speciale raceklasse gemaakt moet worden omdat ze anders niet mee kunnen doen?

Vergelijkbaar met mensen met een lichamelijke beperking die in een rolstoel zitten, zij zullen nooit mee kunnen doen met basketbal. Daarom is er een speciale sport voor gemaakt, rolstoelbasketbal. Dat vrouwen hun eigen raceklasse moeten krijgen zegt al genoeg over hun racekwaliteiten.

Harry Turtle 10-10-18 | 12:00

Ja klopt, maar bijna elke sport kent een mannen en vrouwen league, waarom bij racen dan niet.
Maar dit gaat commercieel natuurlijk floppen, geen man/vrouw die hier naar kijkt. Tenzij André van Duijn het commentaar gaat doen.

Vitaly Chernobyl 10-10-18 | 12:29

@Harry Turtle: Racen is geen sport. De auto doet het werk. Anders sport ik iedere dag van huis naar werk (en weer terug).

Dat in sporten onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen is omdat mannen in bijna elke sport beter zijn dan vrouwen wegens groter, sterker en meer testosteron. In de racerij zou dat geen rol moeten spelen (want de auto doet het werk, wederom).

Harry Turtle 10-10-18 | 12:46

Anderhalf uur racen in een F1 of F3 auto vraagt fysiek toch iets meer dan bumperkleven in de dagelijkse A4 file met de leasebak.

Zware Guy 10-10-18 | 13:19

De auto doet natuurlijk helemaal niet het werk, dan kon iedereen racen, zelfs vrouwen. Een F1 racer verbrandt tot zo'n 1400 calorieën tijdens een race, en verliest zo'n 3 liter vocht. Om dezelfde calorieën te verbranden moet je bijvoorbeeld twee uur zwemmen of rennen, dus racen is (in de topklasse) een zeer fysieke sport.

newray 10-10-18 | 15:44

past dat er helemaal in ?

The Ugly 10-10-18 | 17:25

Gaat nooit iets worden. Ik denk dat in wezen er geen reden is dat een vrouw niet een goede formule 1 rijder zou kunnen zijn. Maar het feit is nu eenmaal dat, om uiteenlopende redenen, er vergeleken met mannen veel te weinig vrouwen racen. Dus dat ene vrouwelijke toptalent is waarschijnlijk al op jonge leeftijd iets anders gaan doen. Ik geloof niet zo in de benadeling van vrouwelijke talenten. Als Max Maxine had geheten en net zo snel was geweest had ze nu ook F1 gereden, daar ben ik van overtuigd. Moet je nagaan wat dat voor een PR-waarde dat zou hebben, de eerste vrouwelijke F1-rijdster. Een en ander geldt trouwens niet alleen voor racen. Waar zijn de vrouwelijke top-schaaksters? Computer-gamers? Pokerspeelsters? Allemaal dingen die ze lichamelijk gezien net zo goed zouden moeten kunnen als mannen, en er zijn er ook enkelen die dat kunnen, maar heel weining omdat het ze gewoon niet interesseert. Neem 100 meisjes van 6 mee naar een kartbaan en daarna naar een turnles, vervolgens tellen hoeveel er voor karten kiezen. Neem vervolgens 100 jongens etc. En hoeveel vrouwen zitten er hier reaguursels te typen? 0. Waarom? Andere interesses.

Reageer