Autobahn

Nóg een nieuw circuit: Formule 1 wil naar Vietnam

Terwijl in Nederland de circuits van Zandvoort, Assen en het niet bestaande Rotterdamse stratencircuit over elkaar heen rollebollen in de gunst van de Formule 1, lijkt de winnaar in Oost-Azië te liggen: Vietnam.

Dit jaar zijn er eenentwintig grands prix in de Formule 1, volgens de meeste deelnemers is dat wel genoeg. Teambaas Christian Horner van Max Verstappen denkt dat het verzadigingspunt met zoveel races is bereikt en Fransman Cyril Abiteboul denkt dat vijftien à achttien races ruim voldoende is.

Toch blijven er maar geruchten opduiken voor nieuwe circuits. Eerst was daar Miami dat aanvankelijk in 2019 al een plekje op de kalender zou krijgen, maar dat is inmiddels op de lange baan geschoven. Ook Nederland krijgt om de zoveel tijd een positief nieuwtje voorgeschoteld, maar heeft nog geen zekerheid. Nu is het weer Vietnam dat plotseling tevoorschijn komt.

Okay, helemaal uit de hoge hoed komt een Grote Prijs van Vietnam niet, toen Heineken vorig jaar instapte als grote sponsor van de Formule 1 kwam het land ook al ter sprake. De bierbrouwer wil graag adverteren bij de honderd miljoen Vietnamezen en ziet een Grand Prix als mooi medium om dat te doen.

Voorstel

Het circuit waar de race op zal moeten plaatsvinden bestaat nog niet, toch lijkt het land voor 2020 al op de voorlopige kalender te staan. Charlie Whiting is al op bezoek geweest bij de baan en hij zegt: "There’s no actual progress on building the track but the site’s been identified. It’s in the advanced stages of design and as far as I’m aware they’re aiming for a 2020 grand prix which shouldn’t be a problem based on previous experience."

De baan moet op twaalf kilometer ten westen van het centrum van de hoofdstad Hanoi komen. Whiting: "It’s mainly on the streets and there’s a section which is not yet built so it’s an open site where the pit buildings are going to be. There will be part of the track that will be built there, which doesn’t exist at the minute but it will become a road."

Als Vietnam op de kalender komt, moet er toch een ander circuit voor wijken en lijkt de kans voor nieuwe toetreders weer kleiner te worden. Wat voor spel speelt Liberty Media dat het zoveel plaatsen om een grand prix laat strijden? Bij Bernie Ecclestone kwamen de circuits van veelbetalende dictators tenminste nog plotseling naar voren, terwijl het nu lijkt alsof iedereen een worst wordt voorgehouden.

Reacties

loze stijl 08-10-18 | 11:01

Kunnen ze gelijk de laatste onontplofte bommen ruimen. win-win

Techtalent 08-10-18 | 18:59

Dit zijn nog lossere schroeven dan zandvoort of assen. Er is niks maar dat zou binnen een jaar geregeld kunnen zijn... in vietnam... yeah right... i call BS

Duffe 08-10-18 | 20:05

"Wat voor spel speelt Liberty Media dat het zoveel plaatsen om een grand prix laat strijden?"

Dat is toch precies wat iedereen van te voren al riep toen Bernie van z'n troon werd gestoten? Nu de torenhoge kosten bespreekbaar zijn met Liberty Media zijn er logischerwijs een hoop meer kandidaten. Kwestie van tijd tot het weer uitgevochten wordt op basis van wie de grootste zak geld onder de tafel schuift. Die Bernie was zo gek nog niet.

Reageer