Autobahn

Charlie Whiting legt wel/niet straffen Max Verstappen uit

InJapan wist Max Verstappen beide Ferrari's een tik te geven. Voor het zetje dat hij Kimi Raikkonen gaf kreeg hij vijf seconden straf, en voor de aanvaring met Vettel werd geen straf gegeven. Whiting legt uit waarom.

Afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Japan wist Max Verstappen zichzelf naar een derde positie op het podium te rijden, maar zonder slag of stoot ging dit niet. De Limburger had twee aanvaringen met de Ferrari's op de baan. Na de eerste ronde verremde Max zich en miste daardoor een stukje chicane. Bij het terug op de baan komen bevond Raikkonen zich op dezelfde lijn als Verstappen en tikten ze elkaar aan. Daarop stond tijdstraf van vijf seconden.

Volledig logisch als we Racedirecteur Charlie Whiting mogen geloven: "Ik denk dat het vrij duidelijk een straf was, aangezien Max van de baan ging en op een onveilige manier terugkeerde. Je bent verplicht om op een veilige manier terug de baan op te komen, maar hij drukte Kimi van het circuit, dus het was een redelijk eenvoudige beslissing voor de stewards." 

Max was het daar allerminst mee eens. Tijdens de persconferentie na de race liet hij weten dat hij er alles aan had gedaan om zo snel en zo veilig mogelijk weer de baan op te komen. Hij had ook de chicane kunnen afsnijden en daarvoor een straf kunnen krijgen, maar hij deed alles in zijn macht om dat te voorkomen. In Max' optiek was Raikkonen hierbij ook schuldig. Als de Fin iets had ingehouden en Max wat ruimte had gegeven, was dit allemaal niet gebeurd.

Raikkonen zag dat natuurlijk anders. "Ik zag dat hij meer ruimte nodig had, dus ik stuurde over de buitenbocht in de volgende bocht. Max wist dat ik daar reed, maar reed toch op me in en duwde me van de baan." 

Max vs. Vettel

Na de eerste aanvaring met de Scuderia kwam Max nog een keer in contact met een rode bolide. Dit keer was het Sebastian Vettel die een moeilijke plek uitzocht om de Nederlander in te halen. Beide heren tikten elkaar aan omdat Vettel overstuurde en Max hem daarom niet genoeg ruimte meer kon geven. Beiden vlogen de baan af, maar waar Verstappen de race kon vervolgen, viel Vettel terug naar de vijftiende positie. 

Nu zou je zeggen dat de gevolgen van deze aanvaring ernstiger waren dan het tikje tegen Kimi, maar toch werd er hier geen straf voor uitgedeeld. Volgens Whiting was dit een "klassiek geval" omdat Vettel aan de binnenkant probeerde te duiken, maar op het moment dat hij er half naast zat Max moest insturen. De stewards waren het er in dit geval over eens dat geen van beide coureurs overduidelijk de schuldige van het incident was. Daarom bleef het ook bij een 'racing incident'. 

Vettel was niet te spreken over de actie van Max. De Duitser denkt dat Verstappen 100% schuldig is aan de crash. "Het is normaal dat het er soms krap aantoe gaat, maar je moet altijd ruimte geven, en in dit geval kon ik nergens heen voordat we elkaar raakten. Het gat was daar, ik was sneller en ik zou de bocht gehaald hemmen. Ik zat vlak naast hem en toen gaf hij me niet genoeg ruimte."

Reacties

politiekgemotiveerd 08-10-18 | 11:06

Rechtlullen wat krom is, het is dat Vettel zichzelf gestraft heeft.

Tsux 08-10-18 | 11:12 | 1

Op zich heeft Max wel een punt. Als hij namelijk gewoon rechtdoor had geblazen over de chicane en de tijdwinst die dat oplevert weer had teruggebracht, dan had hij geen straf gekregen. Nu probeerde hij de bocht nog te houden (lukte niet), maar nu krijgt hij wel een straf.
Gewoon rechtdoor knallen dan maar voortaan?

Edty 08-10-18 | 14:45

Ja, inderdaad had Max beter rechtdoor kunnen gaan.
Aangezien hij dan geen plaats veroverd wordt dat doorgaans de eerste keer door de vingers gezien, zoals dat al eerder dit seizoen is gebeurd.
Bij een tweede keer zal bestraft worden met "leaving track, andere gaining an advantage"
Maar dit was natuurlijke fantastische televisie op zondagochtend!!

Gaz21 08-10-18 | 11:22

Volgens Grand Prix Radio heeft Raikonen heeft ondertussen toegegeven dat hij Max meer ruimte had kunnen geven: www.grandprixradio.nl/2018/10/08/raik...

Titia Heidekonijn 08-10-18 | 11:48 | 1

Wat ik verder bijzonder vind, is dat er vooraf door de Ziggo mannen werd gezegd dat inhalen bijna onmogelijk is. Volgens mij waren er inhaalacties te over.

Tapioca pudding 08-10-18 | 18:48

Ja dat is relatief. Enigszins gelijkwaardige auto’s hebben weinig mogelijkheid, maar als je 10% sneller bent is het anders.

Cen Bramer 08-10-18 | 11:59 | 3

Het blijft geneuzel in de marge.

Een beetje alsof je Muhammed Ali hoort klagen dat ie een tik op z'n bek kreeg van Joe Frazier en dat 'ie wel wat zachter had kunnen slaan.

rolandet 08-10-18 | 12:46

Slechtste vergelijking ooit.

Nlz 08-10-18 | 13:08

Beste vergelijking, het is en blijft racen, en als "genoeg ruimte geven" de nieuwe maatstaf is in formule 1, dan kunnen we net zo goed naar een invoegstrook op de A4 kijken.

Cen Bramer 08-10-18 | 13:12

@rolandet Dank voor dit compliment! Oneens, dat wel.

"Ik zat vlak naast hem en toen gaf hij me niet genoeg ruimte."

Mamaaaaaaa, Max laat me er niet langs als we een spelletje spelen.
- Maar Sebas, jongen, het spel is juist dat je zorgt dat iemand niet langs je komt.
NOU! Ik vind het niet eerlijk. Max ziet toch dat ik wil winnen!

Mamaaaaa! Joe slaat me te hard als we een spelletje spelen!
- Maar Muhammed, het spelletje is toch juist dat je elkaar slaat tot iemand KO gaat?
NOU! Ik vind het niet eerlijk. Joe ziet toch dat ik wil winnen!

Satria 08-10-18 | 12:15

Ferrari's zijn veel sneller en toch kunnen ze niet het geduld opbrengen om Max op een recht stuk met DRS in te halen.... en dan werd Max altijd ongeduldig genoemd.

Memek 08-10-18 | 12:27

Vettel weet toch dat Max geen millimeter toe geeft, daar is Max een maatje te groot voor.

The2Amendment 08-10-18 | 13:35

Ik blijf er een grote voorstander van dat Tempo (van de zakdoekjes) de complete wagen van Vettel gaat sponsoren, en de livery vervangt door een doos tempo zakdoekjes. Op die manier heeft Vettel eindelijk de beschikking over een auto die perfect laat zien hoe hij formule 1 ziet.

owikzegmaarwat 08-10-18 | 13:39

nog altijd max tegen de rest zie ik, ze moeten hem echt niet daar...

Onderbuik 08-10-18 | 15:57

Eigenlijk zou Vettel alsnog bestraft moeten worden gezien zijn uitspraken. Maar Max heeft hem aan het begin van het seizoen ook een keer aangetikt dus alla. Hoewel Max toen wel een strafje kreeg dacht ik.

MozesKriebelaar 08-10-18 | 23:39 | 1

Vettel zeurt. Hij was A) niet sneller en B) kwam zijn voorwiel nog niet halverwege max z'n auto. Dan hoeft de voorliggende auto helemaal geen ruimte te geven, dan moet de achterliggende auto gewoon accepteren dat inhalen niet gaat. Als je dan stug blijft doorrijden en eraf getetst wordt.. wat mij betreft had zelfs Vettel een straf moeten hebben daarvoor. En dat zeg ik zonder oranje bril. Je kunt niet zeggen 'als mijn voorwielen maar voorbij jouw achterwielen zijn, moet jij mij ruimte geven'. Zo werkte het vroeger niet, werkt het nu niet en zal het nooit werken.

Ik snap Vettel wel. Hij valt dit jaar door de mand. Bij RB had ie een zwaar dominante auto, en werd daarmee 4 keer WC. Ricciardo was bij RB al sneller dan Vettel, en Max is duidelijk weer sneller dan Ricciardo. Nu heeft Ferrari volgens kenners de snelste auto, en toch komt Vettel er niet aan te pas, voornamelijk vanwege eigen fouten. Hij is gewoon niet goed genoeg.

Ik denk dat er nu mensen bij Ferrari zitten die stevig balen dat ze Verstappen een driekwart jaar geleden geen aanbod gedaan hebben wat ie niet af kon slaan. Dán hadden ze wel de 2e beste rijder van het veld in de auto gehad. Ik schaal Hamilton toch altijd nog nét iets hoger in dan Verstappen. Dus 1 Hamilton, 2 Verstappen.. en of Vettel dan drie is.. betwijfel ik zelfs. Ik denk dat in gelijke auto's, Zowel Ricciardo als Bottas sneller zijn dan Vettel.

Cen Bramer 09-10-18 | 09:29

Je hebt helemaal gelijk. Nog een kleine aanvulling: het gaat er in wezen niet om wie er sneller is dan Vettel, maar wie een betere zelfbeheersing heeft. Hamilton begint ook altijd te miepen als hij niet in de top 2 rijdt.

Max heeft daarin ongelooflijk grote stappen gemaakt. Ik durf 'm daarom wel aan: Max is de beste coureur van het veld. Nog 1 seizoen ervaring op doen en dan rijdt hij, met de RBR-Honda gelijk op met Hamilton.

mr.Cam 09-10-18 | 08:31

Net zoals Senna in de beginjaren van zijn carriere gepest werd, zo wordt Max nu gepest.

Het is wachten op Hamilton en Max in dezelfde auto om te weten wie sneller is. Eén ding is wel zeker, Max rijdt Lewis eerder van de baan dan andersom.

Reageer