Autobahn

Stint oneens met verbod, sleept minister voor rechter

Deze week greep minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in door Stints te verbieden. Dit naar aanleiding het tragische ongeluk met het elektrische voertuig. Stint is het daar niet mee eens en wil het verbod van tafel hebben.

Vorige maand raakten verschillende kinderen en hun begeleidster betrokken bij een dodelijke aanrijding met een trein. Er rezen meteen vragen over hun vervoersmiddel, de elektrische bolderkar van het merk Stint. Uit onderzoek bleek vervolgens dat de elektrische bolderwagen niet deugdelijk is en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verbood het ding daarom. 

Directeur Edwin Renzen van Stint Urban Mobility liet weten dat hij de uitkomst van het onderzoek ongefundeerd vindt en wil het verbod daarom aanvechten. Volgens Renzen heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geen goed onderzoek naar zijn product gedaan en hij meent dat de tests niet grondig zijn uitgevoerd. Hij wil daarom eerst met de autoriteiten overleggen en anders een voorlopige voorziening bij de rechter vragen.

Of Renzen gelijk gaat krijgen, valt nog te bezien: meerdere experts lieten unaniem aan RTL Nieuws weten dat het ding slecht in elkaar gezet en uitermate gevaarlijk is. Ook verschillende kinderdagverblijven die met het apparaat werkten lieten weten dat ze met enige regelmaat tegen problemen met de bolderwagen aanliepen. Andere kinderdagverblijven zweren juist bij het vervoersmiddel en hebben ook aangekondigd het verbod aan te vechten omdat zij nu niet meer met kinderen op pad kunnen.

Stroomuitval

De problemen met de kar lijken vooral te liggen bij contactbreuk of stroomuitval bij de gashendel en de handrem. De Stint kan dan op hol slaan, of stilvallen. Mocht de kar op hol slaan, dan is de handrem bedoeld om de kar tot stilstand te dwingen, maar die blijkt niet krachtig genoeg voor zijn taak. Als laatste optie wijst Stint naar het verwijderen van de contactsleutel, maar die zit links waar ook de handrem zit. Het verwijderen van de sleutel tijdens het remmen zal daarom moeilijk verlopen.

Als Renzen/Stint een kort geding aanspannen tegen het verbod, zal het begin volgende week dienen.