Autobahn

Formule 1 wil gridstraffen aanpassen na Sotsji

De FIA kijkt naar een andere oplossing voor de gridstraffen nadat meerdere coureurs in Rusland besloten dat het het niet waard was om mee te doen aan de kwalificatierondes. 

Tijdens de Grand Prix van Rusland hadden vijf coureurs genoeg gridstraffen verzameld om achteraan het veld te starten. Geen van die coureurs vond het daarom nodig om verder dan de eerste kwalificatieronde te racen. Hierdoor verschenen er maar tien wagens in Q2, en dat is volgens de FIA niet de bedoeling geweest van de gridstraffen. Daarom gaan ze nu kijken hoe ze dit probleem kunnen oplossen.

Vanuit het oogpunt van de coureurs en hun teams is het volledig logisch om niet mee te doen aan de kwalificatieraces als het toch niets verandert voor je startpositie. Het is alleen maar extra nadelig om met meer kilometers op het motorblok en extra versleten banden aan de startlijn te verschijnen. Vreemd genoeg had de FIA dit niet zien aankomen bij de invoering van het gridstraffensysteem, maar gaan ze het wel aanpakken.

Gelukkig is de oplossing voor dit probleem vrij simpel volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting: in plaats van iedereen een willekeurig plekje toebedelen, worden de geforceerd achteraan geplaatsten ingedeeld naar hun prestaties in de kwalificatiesessies. Whiting denkt dat dit motiverend genoeg is om de kwalificatie toch uit te rijden omdat coureurs de impact van de gridstraf kunnen minimaliseren.

Op de schop

Onlangs heeft de FIA ook aangegeven dat ze de hele kwalificatie op de schop wil nemen zodat deze eerlijker verloopt. Er wordt gedacht aan vier sessies die in één uur gepropt worden. Elke sessie vallen er vier rijders af tot er acht overblijven in Q4, deze mogen vechten voor de echt goeie posities aan de start.

Beide plannen moeten nog besproken worden. In het geval van het aanpassen van de gridstraffen vermoedt Whiting dat het wel goed zal komen. Hij denkt dat de teams zijn plannetje wel goed zullen keuren, al hoopt hij dat er geen onverwachte nadelen naar boven komen. Het gaat immers nog om een vrij nieuw idee.

Reacties

Tsux 03-10-18 | 13:34

Ik heb het eerder gelezen, dat "eerlijker maken van de kwalificaties". Ik begrijp alleen niet wat vier sessies in één uur veranderen aan de huidige kwalificaties. Er zit dan toch alleen een extra sessie in. Wat verandert er dan daadwerkelijk?

KapiteinKlein 03-10-18 | 13:39

Want het maakt ook nog echt uit als je als Red Bull 18e of 20e start. Max liet zondag zien dat je er toch wel langskomt.

satoer 03-10-18 | 14:08 | 1

"Het is alleen maar extra nadelig om met meer kilometers op het motorblok..." ... Dat zijn de vrije trainingen ook.

Eagle0511 03-10-18 | 14:31

Er zijn toch echt wel een paar rondjes nodig om de auto optimaal af te stellen voor het circuit. En dat met alle beschikbaar gestelde type banden...

Diving Dutchman 03-10-18 | 14:30 | 2

Max kan ook uit de pitstraat starten, hij haalt sowieso iedereen in de 1e 7 ronden in. Daarna was de race een dooie boel.

warmeballen 03-10-18 | 14:37

Als je alleen naar de top 5 kijkt was er inderdaad wat minder te beleven.
HAM die VET inhaalt na een keer flink geblokkeerd te zijn door hem is niks aan idd.
Dat BOT HAM voorbij moet laten is ook de moeite van het noemen niet waard. En er gebeurde wel meer vooraan.
Maar ff serieus: In het middenveld was het spannend genoeg. Ook díe coureurs rijden voor de punten en daar was genoeg te beleven.
Misschien kijk je op een verkeerde manier naar de F1.

Tsux 03-10-18 | 16:43

De Force India's die eindeloos aan de start van Magnussen gekleefd bleven en er niet voorbij kwamen bedoel je? Ik vond ook het middenveld de laatste race niet heel spannend... Alleen Leclerc. Heerlijk gereden!

Donnie Brasco 03-10-18 | 14:52 | 1

4 race sessies in een uur, telkens vallen er 4 af, in plaats van een snel rondje is het gewoon racen.

( en dan voor deze race's een kwalificatie ....?)

KapiteinKlein 03-10-18 | 15:49

Dit format hebben ze een aantal jaar geleden al een keer geprobeerd met de kwalificatie. Dat is daarna direct afgeschaft.

Boris 03-10-18 | 14:52 | 1

Volgens mij kun je e.e.a. prima managen door: des te hoger in het kampioenschap, des te minder brandstof krijg je mee. Kun prima toepassen op de race, maar ook in de kwalificatie kan het zaken scherp zetten

TuurlijkNiet 03-10-18 | 15:22

Dan kun je beter zoals in andere race klasses beter extra gewicht in de auto plaatsen op basis van de ranking. Iedere rijder krijgt (20 - plaats in ranking) * 4kg aan extra gewicht mee. Hamilton zou dan dus 19 x 4 = 76kg extra gewicht meekrijgen. Vettel zou nu dan 72kg aan gewichten krijgen. Verstappen (#5) krijgt dan 64kg mee..

Door het hogere gewicht verbruik je niet alleen meer brandstof, je bent ook langzamer in de acceleratie en je banden slijten dan ook wat sneller.. Sirotkin (#20) zou dan geen extra gewicht mee krijgen ( 20-20 = 0 x 4kg = 0kg)..

ZeldzameZaadStengel 03-10-18 | 15:18 | 1

Wat nou als ze zich eens gingen richten op hoe kunnen wij de F1 weer aantrekkelijk maken, zonder Max waren er in Europa 100% zeker minder kijkers. Gewoon motoren vrije keuze, tankstops etc etc. Gewoon de F1 terug naar hoe die was, de V12 of V16 blokken, mis de momenten dat mensen als Alberts met een slang in de wagen wegrijden, toen was het spannend, nu is het treintje rijden tot de vlag.

slopertje 03-10-18 | 18:54

Ben het deels met je eens maar met motoren de vrije keuze geven niet. De mindere team's gaan bij wijze van spreken met een pruttelpotje rondrijden en de rijke team's met dikke v12. Niet echt bevorderlijk voor de race op zich.

Gerf 03-10-18 | 15:31

Ik kwam er afgelopen weekend pas achter, maar ik was zeer verbaasd dat het volgende al niet het geval was:
"in plaats van iedereen een willekeurig plekje toebedelen, worden de geforceerd achteraan geplaatsten ingedeeld naar hun prestaties in de kwalificatiesessies."

hier openen 03-10-18 | 15:56

Bij vier kwalificaties krijg je hetzelfde als nu. Ik zou graag zien dat ze het tanken weer herinvoeren. Gezien het milieu tijdperk zou je pas aan het eind van het seizoen de stal die het minste verbruikt heeft een x aantal punten kunnen geven. Daardoor kan je de spanning vasthouden tot de laatste race omdat dan de tweede of derde in de stand opeens nog als WK winnaar uit de bus kan komen.

XaleX_2 03-10-18 | 18:39

Behalve als je Max Verstappen heet en vanaf het einde van de grid sowieso wel naar voren tuft.

Reageer