Autobahn

Max Verstappen moest race afbreken om motor te sparen

Gisteren reed Max Verstappen een geweldige race in Rusland. Hij begon op de negentiende positie en vocht een weg naar P1, maar viel weer terug naar de vijfde positie, daar bleef het bij omdat de motor gespaard moest worden.

De Grand Prix van Rusland draaide voor Max Verstappen vooral om de motorblokken van Renault. Doordat Red Bull Racing ervoor koos om zijn Renault-V6 en andere onderdelen te vervangen, startte de Limburger bijna achteraan. Achteraf een goede keuze want het blok hield stand en presteerde prima. Zelfs zo goed dat Max zich binnen no-time weer vooraan in het veld bevond. Maar de laatste pitstop viel hij terug naar de vijfde positie en mocht hij niet meer aanvallen voor de winst. 

Red Bull-teambaas Christian Horner koos voor motorbehoud in plaats van nog een of twee posities hoger eindigen. Na z'n laatste pitstop kreeg Max het bevel om de aanval af te breken en de race uit te rijden zonder te veel te vragen van het Franse motorblok. Horner wilde mogelijke aankomende gridstraffen zoveel mogelijk uitstellen, en niet de volgende race weer achteraan beginnen. Daarbij was het gat op Kimi Raikkonen te groot geworden en was de race dus eigenlijk al gereden.

De keuze is jammer, maar begrijpelijk, vindt ook Verstappen. Zowel de coureur als zijn baas zijn ervan overtuigd dat de auto goed genoeg is om te kunnen winnen van de Ferrari's en Mercedessen (iets wat Max de halve race volhield). Dat moet er met een goede startpositie zeker uit gaan komen in de laatste paar races van het seizoen.

Verstappen vs. Abiteboul

Max schopte het met zijn inhaalacties, halve race op kop en uiteindelijke vijfde positie tot 'driver of the day', en kon het dit raceweekend niet laten om wat te zeggen over de bouwers van zijn motorblok en daarbij specifiek over Renault-baas Cyril Abiteboul. "Als hij zich iets meer op zijn eigen team zou concentreren dan over mij te zeiken waren we nu al wereldkampioen. Ik vraag inderdaad veel van het materiaal. Maar ik ben hier niet om zevende te worden en diep in zijn hart weet hij dat wel. We zijn hier niet voor de olympische gedachte," aldus de 21-jarige coureur aan Ziggo. 

Verstappens reactie kwam nadat Abiteboul hem veeleisend noemde. De Fransman is het gezeur van de Nederlander overduidelijk zat, hoewel hij nog nooit direct tegen Verstappen heeft gezegd. Beide heren spelen het spelletje moddergooien blijkbaar liever via de media.

Reacties

KapiteinKlein 01-10-18 | 10:54 | 1

Dat stuk over Abiteboul heeft Max al tijdens een interview op vrijdagavond met Ziggo gezegd, niet net na de race.

Ben-Bataaf 01-10-18 | 16:27

En hij zei niet 'we' maar 'ze' waren dan al wereldkampioen.

Mertom 01-10-18 | 10:56 | 3

Er zal vast wel meer achter zitten. Heb er geen verstand van maar staat die race niet voorop en het voertuig daarna? Als het een motor kost om eerste te worden dan kost het toch maar een motor?

B*tchmeister 01-10-18 | 11:11

Eerste kon hij ten eerste al niet worden. En het zou weer een gridstraf betekenen als de motor wéér vervangen moet worden bij de aankomende race.

Max wil graag op eerste worden. Niet elke race een inhaalrace maken en net naast het podium eindigen.

B*tchmeister 01-10-18 | 11:11

-op

Rest In Privacy 01-10-18 | 15:44

"You may have won the battle, but not the war" geldt voor F1. Het gaat F1 niet om alleen maar races te winnen, maar om zo hoog mogelijk in het kampioenschap te staan, aan het einde van het seizoen. Als je daarvoor uit tactische overwegingen in een race iets rustiger omgaat en je wat inhoudt, kan je de volgende race ook gewoon punten scoren. ( In plaats van twee races op een rij achteraan starten. )

Red Bull is dit jaar niet meer van plan om races te winnen, maar om races uit te rijden in verband met een ontzettende ontrouwe motor. Liever zeker zijn en als 3de eindigen in het kampioenschap, dan 7de staan omdat je steeds races niet uit kan rijden vanwege een geplofte motor...

Titia Heidekonijn 01-10-18 | 12:10

Slecht stuk.
Laatste pitstop, er was er maar 1. Dat was ook de reden dat het logisch was dat Max 5e zou gaan worden. En race afbreken? Volgens mij heeft Max hem uitgereden! Dit kan beter

klootviool123 01-10-18 | 12:13 | 2

wat een gelul! 15 seconden dichtrijden op een raikonen in 15 rondjes en dan er ook nog voorbij is gewoon niet mogelijk. dus niets motorbehoud ten kostte van 2 posities. Gewoon slechte journalistiek hier.

fail 01-10-18 | 13:21

Hij had het wel degelijk spannend kunnen maken, als hij op hypersofts gegaan was. Sowieso zou Verstappen altijd willen laten zien dat hij dichterbij kan komen. Dus er is wel degelijk voor motorbehoud gekozen en met wat andere keuzes (hypersofts / eerder stoppen om Raikkonen niet zo dichtbij te laten komen) had hij een poging kunnen doen.

Hem 01-10-18 | 14:21

Hypersofts gaan na 3 ronden al langzaam kapot als je er het maximale van eist. Er waren nog 10 ronden te gaan, dus dat had hij nooit gered.

hitmenow 01-10-18 | 12:28 | 1

Hebben we dezelfde race gekeken? Verstappen heeft zijn race niet afgebroken en is zelfs vijfde geworden.

fail 01-10-18 | 13:23

Na zijn pitstop was het uitrijden en niet meer racen. Hij verloor zelfs tijd ten opzichte van Raikkonen. Terwijl hij op nieuwere banden reed en daarop eerst sneller was.

Espro 01-10-18 | 12:36

Over woordkeuze kun je twisten. Maar als het devies is uitrijden/behouden, praat je niet echt meer over een race.

Elmauro 01-10-18 | 12:37

Schrijf dan niks. Verstappen zei niet dat Redbull wereldkampioen zou zijn als Renault zich op het eigen team zou focussen zoals Abiteboul nu bezig is met Verstappen afzeiken , maar dat Renault dan wereldkampioen zou zijn.

Daarnaast: Verstappen had nooit Raikonnen bij kunnen halen in 10 rondjes (ruim 14 seconden erachter).

Rest In Privacy 01-10-18 | 15:48

Geenstijl, foei!!! Dit zijn nou echt stukken waar ik mij aan rot erger. Volgens mij zijn jullie volgers absoluut geen SBS 6 kijkers. Behandel ze dan ook niet zo! Populistische clickbait termen, halve waarheden tot zelfs verzonnen stukjes om het smeuïger te maken. Gadverdamme jongens, stop daar eens even heel gauw mee.

kolonel-knalpiemel 01-10-18 | 22:26

Tja, beetje nietszeggend artikel. Dom gezwets in de ruimte. Jammer.

sociaal_econoom 02-10-18 | 07:11

Door Max verstappen wil dadelijk niemand meer een Renault.
Heb een Renault Mégane gehad - het was altijd iets.

Reageer