Autobahn

FIA: Circuit Zandvoort geschikt voor Formule 1

Zandvoort zou de plaats kunnen zijn voor een Nederlandse Grand Prix als je het Race Director Charlie Whiting van de FIA vraagt. Hij keek naar de veiligheid van de baan en ziet geen problemen voor de koningsklasse van de autosport.

Na het afvallen van Rotterdam en Amsterdam als mogelijke plaatsen voor een nieuw stratenparcours voor de Formule 1, leek het alsof alleen Assen nog in de running was. Nu blijkt dat ook het circuit van Zandvoort de handdoek nog niet in de ring heeft gegooid, sterker nog, ze hebben weer een overwinnig behaald. 

Journalist Allard Kalff bracht vorige week het balletje van Zandvoort weer aan het rollen door te stellen dat hij dacht dat de circuitdirectie stilletjes aan terugkeer van de Formule 1 werkte. Volgens de rijdende reporter was Charlie Whiting van motorsportbond FIA in september op de baan geweest voor een inspectie en hebben zowel Liberty Media als Formula One Management een voorkeur voor het historische circuit.

Na de Grand Prix van Rusland bevestigde Whiting zijn bezoek aan de badplaats en het circuit. De Brit is best enthousiast over de baan en zegt tegen Motorsport: "Ik denk dat Zandvoort geweldige potentie heeft." Niet alles is meteen klaar om langs te komen, maar het zou wel kunnen: "Er moeten een paar dingen worden veranderd, maar daar lijkt men erg toe bereid te zijn. Ik denk dat het nog wat vroeg is om daar meer over te zeggen, maar ze komen bij ons terug met enkele voorstellen en dan gaan we kijken of het mogelijk is [om een Grand Prix in Zandvoort te houden], waarbij het dan puur en alleen gaat om het circuit zelf en dus niet om de commerciële kant van het verhaal of iets anders."

Whiting benadrukt dat hij alleen heeft gekeken naar de staat van de baan. Er hoeft weinig aan de layout van het circuit te worden geknutseld en hij is te spreken over het lange rechte stuk waarop DRS kan worden gebruikt voor uitremacties bij de Tarzanbocht. De Britse juryleider heeft echter niet gekeken naar het formaat van de paddock en de situatie rond de toegangswegen: "Ik ben daar alleen geweest om te kijken naar de veiligheid. Kan de baan aangepast worden zodat er met moderne Formule 1-wagens kan worden geracet? Meer niet."

Zo heeft Nederland twee circuits die geschikt zijn voor de Formule 1, maar nog geen race. Het is te hopen dat één van de twee de race nu weet binnen te halen, want, zoals Kalff benadrukt: "Als het nu [met de Max Verstappenwind in de zeilen, red] niet lukt, dan lukt het nooit meer."

Reacties

StevenQ 01-10-18 | 09:26 | 1

die Hugenholz bocht lijkt me toch absoluut niet veilig en een garantie voor chaos in een F1 race.

maar goed: zolang de teams hun motorhomes niet in de paddock kunnen neerzetten komt de F1 toch niet

Clay Regazzoni 01-10-18 | 10:37

Door de Hugenholtzbocht 20 meter eerder te leggen is dat opgelost en heb je meteen de doorgang tussen paddock 1 en 2 geregeld.

CamaroHans 01-10-18 | 09:34

Het circuit is ook het probleem niet.

pms 01-10-18 | 10:04

Een historisch circuit. Zou prachtig zijn! Maar hoe het publiek er moet komen? In 1985 was het zonder Max al een crime om op tijd bij het circuit te zijn (trein/bus)

Verderkijkert 01-10-18 | 10:17 | 5

Zandvoort is totaal ongeschikt. Slechte infrastructuur + ligt in een uithoek van het land. Assen heeft alles in huis, minus de praatjesmakers.

Clay Regazzoni 01-10-18 | 10:38

En minus de sfeer.

Streamertje 01-10-18 | 12:25

En Assen ligt niet in een uithoek van het land?

Techtalent 01-10-18 | 12:52

In Zandvoort versta je nog eens iemand.

CamaroHans 02-10-18 | 08:25

Nooit bij de TT geweest?

CamaroHans 02-10-18 | 08:26

In NL zijn helemaal geen uithoeken.

fail 01-10-18 | 13:25

Zandvoort, het enige circuit dat nog slechter bereikbaar is dan Spa.

Mijn klomp breekt 01-10-18 | 13:30

Zadvoort? Als je zondags even wil uiwaaien zit je al minstens een uur vast. Maar er is een hele rijke prins die voor is en erg veel contacten heeft. Dus wie weet?

GoodOldDays 01-10-18 | 15:53

Zoals gewoonlijk is het verhaal weer enorm opgeblazen. Charlie Whiting heeft alleen naar de veiligheid gekeken, verder niets.

berkenboom 02-10-18 | 19:13

Maar wil je eigenlijk wel een f1 organiseren in Nederland, als er amper kan worden ingehaald?
ik vraag mij af of de baan daar wel geschikt voor is.

Ik ga niet een ticktet kopen om een optocht te zien.....
Assen heeft in ieder geval mijn voorkeur omdat ik op de fiets er naartoe kan. Dat vind ik belangrijker dan een baan met "historie"

Reageer