Autobahn

De nieuwste fabrikant van zelfrijdende voertuigen: Ikea

Een Billy-kast, een Klippan-bank, fotolijstjes, een zak Zweedse balletjes, en... een autonoom kantoor? Zo kan het boodschappenlijstje van de toekomst eruit zien, wanneer u een rondje Ikea doet. De Zweedse meubelreus presenteert zeven autonome concepten.

De scheidslijn tussen automakers en multinationals die zich met heel andere dingen bezighouden wordt steeds diffuser. Met name techbedrijven als Uber, Google en Apple stappen steeds nadrukkelijker in mobiliteit. Hier kunt u nu ook een meubelreus aan toevoegen: Ikea presenteert via zijn eigen R&D-tak Space10 een zevental rijdende concepten die we in de toekomst onderweg kunnen zien.

The Driving Doctors

Onder de namen Office, Cafe, Healthcare, Farm, Play, Hotel en Shop zijn zeven zelfrijdende concepten ontwikkeld die het werk al laten beginnen tijdens het woon-werkverkeer. Want waarom zou u die tijd verdoen met het alleen maar verplaatsen van A naar B? 

Het Cafe-concept moet de inner hipster van de nieuwe ondernemende generatie aanspreken met een coffeetruck-achtig idee. Op deze manier kan zelfs in de grootste uithoek een triple soy foam pumpkin spice vanilla caramel kurkuma latte geschonken worden. Wat een tijd om te leven.  Het Healthcare concept is iets serieuzer : idealiter biedt het gezondheidszorg bij hen die er moeilijk toegang toe hebben. Op het dak is plaats voor een vliegende ambulance in geval van grote nood. Toekomstmuziek, dat zeker, maar niet verkeerd dat erover nagedacht wordt. 

Het Play-concept is een gamekamer met augmented reality waarin passagiers in steden spelletjes kunnen spelen die gebaseerd zijn op hun omgeving. Pokemon of Ingress schieten u hiermee waarschijnlijk meteen in het hoofd, maar de mogelijkheden zijn legio. 

Productieplannen

Vooralsnog moeten we de concepten vooral zien als vingeroefening, een plan om ze daadwerkelijk te bouwen is er niet. Maar Ikea zou wel een rol kunnen spelen in het aankleden van dergelijke mobiele werk- en ontspanningsplekken. Wie grappen maakt over het zelf in elkaar schroeven ervan is overigens af.

Ikea's onthulling volgt kort op het 360c Concept van landgenoot Volvo, en ook Mercedes heeft via zijn Vision-lijn in het verleden al gespeeld met de auto als volwaardige woonkamer slash werkplek.