Autobahn

Pickup-rijder ploegt door fietsclub: 5 doden

Als fietser ben je eigenlijk in elk land ter wereld slechter af dan in Nederland, zo ook in de VS. Hier boenderde een Chevy-pickup gisteravond door 9 fietsers, waarvan er 5 op slag dood waren. Heftig.

Blauwe Chevrolet-pickup

Het ongeluk gebeurde in de autostaat Michigan, in Kalamazoo County om precies te zijn, zo'n 150 kilometer ten westen van Detroit (maps). Een groep van 9 fietsers (allen volwassen) was bezig met een geplande rondrit in de avond. Aangezien ze bij een fietsvereniging hoorden gaan we er van uit dat verlichting, helmpjes en dergelijke tiptop in orde waren.

Maar tegen een dikke pickup van achteren begin je helemaal niets op je fiets. Een blauwe Chevrolet ramde genadeloos door de club, met als resultaat 5 doden en 4 gewonden. Meer doden worden niet uitgesloten. De politie zegt een 50-jarige man uit West-Michigan te hebben aangehouden. Al voor het noodlottige ongeluk vertoonde de berijder al 'erratic driving', zo melden ooggetuigen aan WWMT.

We willen geen hetze beginnen tegen pickup-rijders, maar er zit nogal wat onbeschaafd volk tussen. Aan de andere kant, in de VS worden jaarlijks meer dan 2 miljoen nieuwe pickups verkocht, dus op deze aantallen is het onvermijdelijk dat er een paar gekken tussen zitten.

Verkeersdoden VS

In Nederland en andere beschaafde westerse landen ligt het aantal verkeersdoden rond de 3 per 100.000 inwoners, in de VS bedraagt dit 10,9 per 100.000 inwoners. Aangezien bijna niemand er fietst is het aandeel van fietsers hierin marginaal, maar na gisteren kunnen we minimaal 5 bij het totaal voor 2016 optellen.

Het ongeluk doet denken aan de beelden van jaren geleden uit Mexico en Brazilië, toen automobilisten ook in volle vaart door een dik pak fietsers schoven (wie om dit gifje lacht gaat naar de hel). En ook elders vielen wrange slachtoffers, zoals de Amerikaan die als peace ambassador de wereld rondfietste en door een dronken Rus werd doodgereden. Risico van het vak, maar wrang is het wel. 

Reacties

Vogelbeest 08-06-16 | 09:16

Pickups met een gewicht boven 1600 kg worden vallen in de US een goedkopere belastingklasse. Van oorsprong is dit bedoeld omdat ze vooral door boeren gebruikt werden en dus een werkvoertuig zijn.
Het belachelijke is dus eigelijk dat de EU in het kader van milieu en econologische voetafdruk iedereen in een kia anorexia probeert te laten rijden, terwijl je in de US korting krijgt als je een grotere auto neemt.
Gevolg van goedkoper is vaak wel dat er meer lomp volk mee rond rijdt.

Dikr 08-06-16 | 10:58

Wat Vogelbeest schrijft. Het zou Amerika en de innovatie van een hele industrie goed doen als de benzineprijs daar nog wat omhoog ging.

GerMonster 08-06-16 | 12:28

Als je als fietser graag risico wilt lopen, kan ik Thailand aanraden. Meer dan de helft van het verkeer bestaat uit pickups die gereden worden door rijbewijsloze, drank en speed gebruikende lui die het geen bal interesseert of jij het vandaag overleeft.

bast8166 08-06-16 | 12:38

Ik denk niet dat de bestuurder met een andere auto of duurdere benzine minder slachtoffers had gemaakt. De weg op de foto ziet er breed genoeg uit om een groepje fietsers veilig in te kunnen halen.

hotnot 08-06-16 | 13:25

't is gewoon lekker om groot te rijden. Maar je moet geen voetgangers of fietsers gaan wegmaaien.
Er zijn mensen die echt oprecht ervan overtuigd zijn dat weggebruikers in klassen zijn ingedeeld, terwijl de wet bijna in elk land stelt dat ieder in gelijke mate recht heeft op een veilig gebruik van de weg.

lauwebal 08-06-16 | 15:39

@Vogelbeest 8-jun | 09:16 : Zo ken ik er nog wel een paar. In Nederland moeten we in koekblikken rijden en bijna 2 euro voor een liter brandstof neertellen, terwijl ze in Afrika 5+ kinderen per vrouw nemen. Dat konijnengedrag is een veel grotere bedreiging dan een Nederlander in een grote bak en euro95 voor 80 cent per liter.

kloopindeslootjijook 08-06-16 | 18:38

Zie niet in wat dit met pick-ups te maken heeft, maar het staat overal bij. Had ook een bestelbus kunnen zijn of een traktor. Vanwaar die aandacht voor het soort voertuig?

kloopindeslootjijook 08-06-16 | 18:40

Fietsers zijn ook irritant. Moet je eens kijken hoevel kg staal er aan auto's en vrachtwagens moet remmen en optrekken omdat er een fietser moet oversteken of rotondes continu bezet houden. Vooral vrachtwagens zuipen erorm als ze op gang moeten komen.

Reageer