Autobahn

'Het wordt tijd om parkeren nog duurder te maken'

U betaalt zich blauw aan parkeerkosten, maar het kan en moet nog erger. Zegt althans de Correspondent. Wij hebben echter ook wat te zeggen.

We beginnen met een citaat zodat u direct weet waar het stuk van de GroenLinksCourant heengaat: 'In Nederland heb je het recht om te stemmen, te spreken, je te verenigen – en om je auto gratis voor de deur te parkeren. Het gevolg: een lelijke stad, woningnood, milieuvervuiling, horizonvervuiling. En gebrek aan speelplek, fietspaden, groen. Parkeren gaat over alles, zelfs over de autolozen.' Nu is het niet zo raar om dit weg te wuiven als typisch progressieve autohaat, maar dan moet u weten dat 1) De Correspondent het oor van linksdragende politici heeft en 2) de auteur (Jesse Klaver Frederik) best een goede pik is die zowel zinnige dingen schrijft, als het opneemt voor mensen die in de bak belandden omdat ze hun auto net niet volgens de regeltjes hadden geschorst

Dat maakt het niet minder vervelend dat hij vindt dat parkeren stukken duurder moet omdat dat enorm veel problemen in dit land zou oplossen. Een voorbeeldje dat hij zelf geeft: 'Er worden minder woningen gebouwd, want bij elk bouwproject moet je dure parkeerplekken aanleggen.' Dit is een halve waarheid, zeker ten aanzien van de hoofdstad - waar hij een groot deel van zijn stuk aan ophangt. Er wordt minder gebouwd in Amsterdam doordat projectontwikkelaars er nauwelijks aan verdienen, aangezien er enorme percentages aan sociale huur moet worden """gerealiseerd""". Dat vreet de winst en de daarmee het incentive op. 

Maar goed, laten we zijn stuk sympathiek aanvliegen. Frederik stelt dat ons toch al zo volle drukke land is volgeplempt met parkeerplaatsen waarvoor gebruikers minder betalen dan de plaatsen kostten en hun auto's er vooral stallen, stilstaan is de regel en gebruik de uitzondering. U voelt 'm aankomen: als je die plekken duurder maakt, zullen veel mensen hun auto wegdoen en kiezen voor vervoerswijzen die minstens drie babyvosjes per gemaakte kilometer opleveren. Tot overmaat van ramp gaat het vermeende grondrecht een auto te mogen parkeren in de publieke ruimte ten koste van struikjes en moestuintjes en fietspaden.

Er is echter een aantal redenen om niet over te gaan tot nóg duurder parkeren. In de eerste plaats suggereert Frederik dat automobilisten (of in ieder geval: gebruikers van parkeerplekken) al decennia worden gematst. Wellicht klopt dat ten aanzien van parkeerbeleid, maar onder de streep betalen automobilisten zich scheel. Zij betalen zo'n zeven keer meer dan er in automobiliteit wordt geïnvesteerd. Een douceurtje lijkt ons niet ongepast.

In de tweede plaats leunt het stuk nogal zwaar op Amsterdam en, in iets mindere mate, de Randstad als geheel. Hier is het ruimtegebrek het nijpendst en daarom lijkt het soortvan ruimhartige parkeerbeleid het vreemdst. Een autovrije binnenstad in bijvoorbeeld 020 zou niet het gekste idee van de wereld zijn, maar woonwijken in Waddinxveen van parkeerplaatsen en auto's zuiveren? Niet het beste idee sinds de pantykous. Vooral omdat veel mensen buiten De Gordel hun auto nodig hebben voor - noem eens iets geks - hun dagelijkse woon-werkverkeer. Daarnaast is het ruimtegebrek in de provincie minder nijpend.

In de derde plaats zou een lastenverzwaring voor de parkeerder, waarvan het uiteindelijke doel natuurlijk minder auto's is, beleid zijn voor een verandering die ook zonder regeltjes zal plaatsvinden. Als auto's een beetje serieus autonoom worden en autodelen de regel wordt, zal het aantal auto's op 's Heeren wegen sowieso afnemen. 

Enfin, wij herhalen het maar even: dit soort teksten gaat er bij de linkse wethouders in uw gemeente in als Gods woord in een ouderling. Wees dus niet al te verbaasd als parkeren duurder wordt, maar u weet nu in ieder geval hoe u dat op inhoud kan voorkomen. 

Reacties

Sinclair 24-09-18 | 22:01 | 3

Klopt het recht om gratis voor de deur te parkeren? Ik ken namelijk genoeg mensen die een vergunning moeten betalen.

KapiteinKlein 24-09-18 | 23:41

In het centrum van steden is een vergunning vaak verplicht, in de buitenwijken is een vergunning vaak niet verplicht.

The2Amendment 25-09-18 | 06:19

Maar dan dus ook geen recht op parkeerplaats.

Pierre Tombal 25-09-18 | 11:17

Jawel, maar dat is vanwege de kosten van de benodigde handhaving die moet voorkomen dat iemand van buiten niet alsnog voor jouw deur gaat staan.

Dat is in ieder geval het verkoopverhaaltje dat ambtenaren opdissen wanneer ze weer eens ergens een vergunninggebied willen inrichten. Want die `mooiweerpolitie` kost natuurlijk echt niet zoveel.

Muxje 24-09-18 | 22:22 | 3

Fijn dat dit soort lui altijd slechts de nadelen van de auto benadrukken. De harde waarheid is echter dat de meesten die op fietsafstand van het werk wonen of een goede OV-verbinding hebben daar waarschijnlijk al gebruik van maken. De rest moet met de auto. Het gevolg: mensen die 's ochtends nog even tijd voor de kinderen hebben en toch op tijd op hun werk zijn, en 's middags die kinderen meteen even oppikken van school en/of de boodschappen doen. Oftewel: honderduizenden uren van onze vrije tijd - een zeer schaarse en beperkte commodity - die teruggewonnen zijn dank zij de tijdwinst die we met de auto boeken. En draai het eens om: stel dat 10% van de automobilisten met het OV zou gaan. Het gevolg: de treinen en bussen zouden in de spits uit hun voegen barsten, en nee, daar helpt geen "slimmer reizen" of "slimmer werken" tegenop. Zonder auto lazert onze economie als een kaartenhuis in elkaar, en waar moet de kinderbijslag van die zeikende grachtengordelbakfietsmoeders dan vandaan gaan komen?

kloopindeslootjijook 24-09-18 | 22:54

Het OV is ook niet overal bruikbaar voor. Maar van Groen Links mogen we blijkbaar alleen doen wat met het OV kan.

hooibergje 25-09-18 | 09:22

Het is voor mij 3 km door het groen fietsen naar mijn werk, of 15 km met de auto door de spits rond Utrecht. Ik pak dus inderdaad lekker de fiets.

Marcel66664746 25-09-18 | 09:45

Heel goed. En dan staat je auto de hele dag gratis voor je woning. Foei! (#jedoethetooknooitgoed)

kloopindeslootjijook 24-09-18 | 22:50 | 1

De infrastructuur van een wijk klopt met geen meter met wat mensen willen qua auto, dus het parkeren moet duurder. Klinkt als Groen Links logica,
Onzin, de infrastructuur deugt niet. Is niet bij de tijd. Doe daar dan wat aan.
Er zijn te weinig parkeerplaatsen, ook voor elektrieke auto's.

WatMoetJeNu 25-09-18 | 08:06

Als er iets aan de infrastructuur veranderd kan worden zonder dat dit te ingrijpend is voor het uiterlijk van de wijk en omgeving, inderdaad vooral doen.
Laat die grachten in 020 vooral die smalle straatjes behouden, is goed voor het toerisme (en de bewoners worden lekker gek van de toeristen, maar zolang ze niet buiten de ring A10 willen komen, moeten ze het er maar gewoon mee doen).
Ooit voor een klant van me op het Alexanderplein moeten parkeren. Een enkele dag parkeren kostte gewoon €4 per uur. Een stevige dag werken verder ben je dus gewoon €40 kwijt....

who cares? 24-09-18 | 23:28 | 1

Whatever. Ik woon heel prettig op het platteland in het centrum van Nederland. Ik kan minstens 10 auto’s op mijn erf kwijt en zo nodig nog een honderdtal op straat, natuurlijk zonder kosten. In de stad wonen is (ook) een keuze.

Techtalent 25-09-18 | 07:30

Precies. U wilt aan de grachtengordel wonen.. u betaald voor de consequenties zoals parkeergelden. Beetje zoals een dure auto kopen maar mopperen dat de reparaties/onderhoud zo kostbaar zijn.

The_Master_Bear 24-09-18 | 23:56 | 1

Hier in Limburg heb ik 9000 m2. Jullie mogen allemaal onbeperkt en gratis komen parkeren.

Marcel66664746 25-09-18 | 09:47

Een drive inn BBQ! ik kom!

MisterMr 25-09-18 | 06:26

Amsterdam: hek eromheen en het is af. Investeer daar een klein beetje in. Dan kan de rest van Nederland verder.

Johnny66 25-09-18 | 09:18 | 1

We willen allemaal in Adam wonen , lekker omhoog die prijzen .

hooibergje 25-09-18 | 09:23

Ken jij serieus iemand die vrijwillig in Amsterdam is gaan wonen? Mij niet gezien...

Nuchternederland 25-09-18 | 09:59

Vreemd artikel, van die Jesse. waar hij op doelt, de betaalde plekken, zijn betaalde plekken. Die leveren de gemeente zeer veel geld op, iedere dag weer. Nog duurder maken levert nog meer geld op, maar dan gaan er nog meer winkels failliet. Of moeten er extra buslijnen/metro's en treinen gaan rijden. En wij gaat dat betalen? En wie betaalt de hogere ziektekosten omdat werknemers dan meer reistijd krijgen en dus minder vrije tijd en dus sneller ziek/overspannen zijn?

Diederik Vlegel 25-09-18 | 11:01 | 1

Was een tijdje geleden in Tokyo en daar heeft bijna niemand een auto. Wat je daar wel hebt is openbaarvervoer wat echt werkt. Doe mij zoiets in de randstad en ik ben om.

prof Nice 25-09-18 | 22:32

Daar waar je hardhandig in die metro's word gepropt als varkens ? Ohh ja.

prof Nice 25-09-18 | 22:36

NL is gestoord in elke Vinex wijk is er 1,5 parkeerplaats per huishouden begroot terwijl de familie er 3 heeft !! Vriend van mij kreeg een boete op zijn eigen oprit omdat er 2 banden op het trottoir zouden staan voor zijn 600K drive in woning. lol kutland

Reageer