Autobahn

BREEK. Fastned wint een rechtszaak

Een heuglijk moment ten burele van Michiel Langezaal en Bart Lubbers. Fastned heeft een rechter weten te overtuigen van zijn gelijk. De Raad van State heeft in twee zaken in het voordeel van de snelwegstekkerboeren geoordeeld.

Laadplaatsenaanbieder Fastned zat de laatste maanden steeds vaker in de hoek waar de klappen vallen, maar er schijnt weer een klimaatneutraal kaarsje aan het eind van de tunnel. Hoewel de cijfers nog steeds geen reden geven tot juichen en ook verschillende gerechtelijke uitspraken de champagne lauw lieten worden is er vandaag een belangrijke overwinning behaald bij 's lands hoogste bestuursrechter.

Fastned deponeerde zojuist een persbericht in de mailbox over twee uitspraken die de Raad van State vandaag deed. In de eerste beslissing vonnist de Raad in voordeel van de stekkeraars, door de Rechtbank Amsterdam terug te fluiten. In Amsterdam was eerder bepaald dat Fastned geen belanghebbende was in een bezwaar tegen een vergunning voor laadpalen bij BP Station de Hackelaar langs de A1. Het ministerie dat de vergunning verstrekte dient nu "inhoudelijk [..] in te gaan op de bezwaren van Fastned tegen het verlenen van de vergunning aan BP, waaronder het bezwaar dat de vergunning in strijd is met het vereiste van een veilig gebruik van de verzorgingsplaats".

Dit is een belangrijke overwinning, want het rechterlijk college erkent daarmee indirect dat de overheid de stekkerboer mogelijk dupeert. Aanvankelijk schoven zowel vergunningverstrekkers als rechters alle bezwaren van Fastned vrijwel ongemotiveerd terzijde (*kuch* alsof de overheid aan de hand van Shell loopt *kuch*).

Veiligheid

De tweede uitspraak lijkt misschien minder belangrijk, maar geeft Fastned nu ook potentieel een stok om mee te slaan. Toen niets bleek te werken gooide Fastned het argument veiligheid in de strijd tegen de extra stekkerstations op de benzinestations. Volgens de Amsterdamse stopcontactbouwer kan het de veiligheid in de knel brengen als een automobilist op een afslag tussen twee oplaadstations moet kiezen: hij kan dan twijfelend rondrijden en wellicht voor onveilige situaties zorgen. Rechters wuifden dat argument tot nu toe weg, maar de Raad van State gaf er blijk van dat ze ook wel eens buiten hun wettenbundel kijken door als volgt te oordelen: "[Het is] niet uitgesloten dat het door Fastned gestelde onzekere rijgedrag op het splitsingspunt op de toerit naar - en het het ongewenste rijgedrag op - de verzorgingsplaats kan plaatsvinden".

Voor Fastned zijn beide beslissingen goed nieuws, want de RvS levert het bedrijf hiermee de handvatten om vergunningen voor concurrenten te bestrijden. Daarmee komt een levensvatbare exploitatie weer in het vizier. Mocht het niet lukken dan kunnen ze altijd nog waterstof gaan elektrolyseren op de stations en dat gas verkopen.

Reacties

falkoro 19-09-18 | 16:11

Monopolie is altijd goed, kijk maar naar de benzineprijzen bij de tankstations, die zijn ook zeer competitief!

/s

klootviool123 19-09-18 | 16:46 | 2

ik heb een windmolen op het dak van mijn auto zodat ik hem op kan laden met de rijwind. Ik kom dus nooit bij een laadpaal.

satoer 19-09-18 | 17:52

Dacht ik ook aan, maar vond zo'n molen op het dak zo lelijk. Nu heb ik gewoon een dynamo op mijn banden gezet!

Techtalent 19-09-18 | 18:18

Wat een gedoe.. ik heb een magneet op me grille.

Alexander des Burgus 19-09-18 | 19:23

Ik had eigenlijk een ander veiligheidsargument verwacht, namelijk dat stroom benzine nogal makkelijk kan ontsteken.

W_F 19-09-18 | 19:56

De meest praktische manier om een elektrische auto op te laden is terwijl hij thuis of op je werk stil staat. Het aantal auto's dat lange ritten maakt en ondereg moet laden is relatief klein, daar kan je geen shop langs de snelweg op draaien. Zelfs als ze laadpalen gaan aanbieden dan zal BP toch een deel van de stations moeten gaan sluiten omdat er te weinig klanten in de shop komen.

mr.Cam 20-09-18 | 10:44

Waarom bestaat dat hele Fastned nog? Daar staat werkelijk nooit een auto te laden. Ik durf te beweren dat er fastned palen zijn waar sinds de installatie nog nooit een auto aangesloten is geweest. En dan nu ook nog het monopolie willen houden op die niet gebruikte laadpalen. Het is toch van de zotte dat het subsidiegeld waarvan Fastned bestaat dan ook nog uitgegeven wordt aan het bestrijden van concurrentie op de non-existente handel. Ze kunnen het beter besteden aan het opheffen van zichzelf. Manmanman.

loze stijl 20-09-18 | 11:02

Best sneu dat Fastned een dergelijk argument in de strijd moet gooien om haar gelijk te ( helpen) krijgen.
Het is al jaren praktijk dat je bij veel snelweg tankstations aan het einden van de oprit kunt kiezen om rechtdoor naar het tankstation te rijden of rechtsaf te slaan voor parkeerplaats /wegrestaurant/fastned.
Iemand die elektrisch rijdt en wil bijladen en weet dat en zal in vrijwel alle gevallen al vanzelf rechts aanhouden.
Wat veel kwalijker is is dat Fastned een dure vergunning moet zien te bemachtigen om zich langs de snelweg te vestigen terwijl de brandstofboeren die vergunning vrijwel automatisch krijgen op basis van de al afgegeven vergunning voor het uitventen van brandstoffen.
En dan hebben we het nog niet gehad over de natuurkundige frictie tussen ontvlambare stoffen en elektriciteit.

Reageer