Autobahn

'Subsidiekraan moet open voor elektrisch rijden'

Elektrisch rijden, als het niet in een Tesla is, dan moet Nederland er niets van weten. Om het populairder te maken moet de overheid een grote bak subsidie leegschudden, zo vinden meerdere organisaties.

Verschillende partijen, waaronder de ANWB, de Bovag en de Rai Vereniging, hebben zich verenigd in het Formule E-team. Een tikje verwarrende naam, omdat ze niet gaan meedoen aan het Formule E-kamioenschap, maar gezamenlijk gaan zeuren om subsidie in Den Haag.

Het Formule E-team wil dat de overheid subsidie gaat uitdelen om het elektrisch rijden populairder te maken. Meer elektrisch rijden is ten slotte goed voor het milieu en dat zorgt voor meer schattige vosjes en babyijsbeertjes en daar worden we allemaal blij van. Kosten van dit feelgoodplannetje? Een luttele 136 miljoen euro!

Subsidies

Dit geld is volgens het plan bedoeld voor een een aanschafsubsidie en een oplaadtegoed. De eenmalige aanschafsubsidie krijgt een koper van een elektrische auto bij de aankoop op voorwaarde dat hij de auto vier jaar houdt. In 2017 zou het gaan om 6.000 euro en dat bouwt af naar 1.500 euro in 2020.

Geen geld voor een nieuwe auto? Geen probleem! Voor mensen die een elektrisch tweedehandsje aanschaffen moet een eenmalig oplaadtegoed van 1.000 euro verschijnen. Let wel, dit geldt volgens de initiatiefnemers zowel voor volledig elektrische als plug-in hybride modellen. Ex-lease Outlander PHEV's profiteren dus ook lekker mee bij doorverkoop. Dan moeten ze wel dit oplaadkabel die ze nooit gebruiken meeleveren.

Kamp

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft het plan in ontvangst genomen, maar staat gelukkig nog niet te springen om bakken belastinggeld elektrisch te verbranden. Hij zet vraagtekens bij het effect van de subsidie. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft het ideetje bekeken, maar kon de twijfels over het effect niet wegnemen. Daarom laat de minister het plan nogmaals doorrekenen. Dit najaar worden de resultaten verwacht en krijgen we te horen of de autodealer consument kan profiteren van een nieuwe subsidietsunami. 

Reacties

kapotte_stofzuiger 07-06-16 | 15:30

Jarenlang heeft de overheid het ver weg wonen van dagelijkse werkzaamheden gesubsidieerd en nu een paar ijsbeertjes door het poolijs zakken, moeten elektrische auto's gesubsidieerd worden.
Als vervoer slecht is voor het milieu, moet je als overheid zorgen dat er minder vervoer noodzakelijk is.
De oplossing is simpel: bouw aantrekkelijke woonwijken in dat zogenaamde "Groene Hart", hoeft niet iedereen in Enschede, Maastricht of Groningen dagelijks met de diesel naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag te rijden.

ED-209 07-06-16 | 15:37 | 4

Dat cynische gekanker op EV's en plugins staat mij tegen. Dat cynische, bijdehandte toontje op deze site staat mij überhaupt tegen. Op Geenstijl kan dat wel, maar autonieuws leent zich daar niet voor.

Plugins worden overigens wel degelijk regelmatig aan de stekker gehangen. Volgens TNO wordt 25% van de km elektrisch afgelegd. Uit eigen ervaring weet ik dat je dan flink moet stekkeren. Leasemaatschappijen rapporteren meestal ook aan de baas hoeveel er gestekkerd wordt.

Crosskabouter 07-06-16 | 16:04

Hoe zit het nou werkelijk met de kosten? Als je zo vaak "stekkeren" moet dan loopt dat met je electra toch ook lekker in de papieren? Nu kost een KW'tje niet zoveel, maar hoeveel KW kost het nou om een auto volledig op te laden? Op zich zou ik ook wel electrisch willen rijden, maar het heeft nog zeker nadelen. En zolang ik niet weet wat het kost een auto vol te laden ga ik die gok nog niet nemen.

RiKoMaWi 07-06-16 | 16:22

Ik rij een Golf GTE. Opladen van helemaal leeg naar vol kost 7 a 8 kWh. Af te leggen afstand met een volle accu is (volgens het boekje) 50km. In de praktijk varieert dat tussen de 25 en 40 km afhankelijk van de buitentemperatuur en de gereden snelheid. In de winter is de capaciteit van de accu beduidend minder dan nu, tijdens warm weer. Pak je dan ook nog een stukje snelweg mee dan is de accu zeker snel leeg. Maar wat voor weer het ook is, ik woon 20km van mijn werk, dus kan volledig elektrisch van en naar het werk. Ik laad mijn auto altijd thuis en op het werk op en waar mogelijk ook op openbare parkeerplaatsen. Niet omdat ik nou zo overtuigd ben dat dat beter is voor het milieu, maar simpelweg omdat elektrisch rijden erg confortabel is.

thekolere 07-06-16 | 16:38

20 km afstand, dan had ik een lekker op de racefiets gegaan. Okee, ik weet dat het weer niet altijd meewerkt maar een mooie afstand om te trappen.

Raider Twix 07-06-16 | 17:16

Een Mits Outlander weegt 4795 lbs = 2179 kilo. Beetje veel voor een 4-wieler om te gaan woon - werken. Exact de reden dat een hybride geen subsidie behoeft: kul voertuig.
www.mitsubishicars.com/outlander/speci...

sinar2 07-06-16 | 16:01

Waar een benzineauto zeg 25000 kost moet je voor een vergelijkbare elektrische auto het dubbele neertellen. Dan gaat 6000 euro subsidie ook niet helpen.

Swoop 07-06-16 | 17:04 | 7

Over 10 jaar is Tesla failliet, want dan rijden we op waterstof.

Raider Twix 07-06-16 | 17:17

En als de de problemen van hun huidige modellen niet vlot op lossen, al eerder.

Gingersrule 07-06-16 | 18:25

Tesla is feitelijk allang failliet als het niet voor de enorme bakken aan subsidies in werden gegooid bij de farbriek zelf en daarna nog eens bij het aankopen/gebruik ervan.
Dat 'we' op waterstof gaan rijden is echter volstrekt onmogelijk. De infrastructuur benodigd overtreft die van het opwaarderen van het electriciteitsnet om aan de vraag te voldoen zonder dat overal transformators en kabels smelten met een ruime marge. En hoewel een ontploffende trafo ook niet leuk is is een ontploffende opslag van waterstof helemaal niet leuk.

Raider Twix 07-06-16 | 19:43

Die dikke stroomkabels zijn ook nodig voor 8 miljoen electrische auto's. Li-Ion batterijen fikken óók prima.

Swoop 07-06-16 | 20:02

Gingersrule lachte vroeger ook om mannetjes op de maan. Vroeger woog een mobiele telefoon 2 kilo, nu nog geen 200gr.

Min-of-meer 07-06-16 | 23:38

Raider Twix 7-jun | 17:17

De Bolt kan de doodssteek gaan worden voor Tesla, zeker omdat de Model 3 ongetwijfeld weer vertraagd is, waar de Bolt-productie nu al gestart is, met een release eind dit jaar.

Raider Twix 08-06-16 | 19:49

Tesla is de dure Apple onder de electrische auto's. Dat heeft zijn schare klanten. Maar ik kan me inderdaad echt niet voorstellen dat GM of Ford zich aan de kant laten schuiven door een nieuwkomer. Tucker is in de loop van de vorige eeuw ook door de grote drie soort van opgeruimd.

Ulle Ruttelflut 08-06-16 | 22:59

Tucker is niet oor de grote drie opgeruimd, dat deed Preston Tucker zelf. Beloofde kopers nieuwe technologie, vooruitgang in combinatie met een voor die tijd spectaculair carrosserie (hoi Tesla),. Kon eigenlijk maar weinig waarmaken en stak teveel geld in ontwikkeling van nieuwe brandstofmotoren .

Tel Aziaat 07-06-16 | 18:32

Niks geen subsidie in deze potten. Lithium kunnen we veel beter besteden op andere manieren.
Elektrisch rijden zie ik op maar 1 manier echt rendabel worden. Namelijk: via sleepcontacten in het wegdek.

Daarnaast moet die elektriciteit ook opgewekt worden. Het rendement van een elektrische auto is dan wel bijna 100%, maar het opwekken van de stroom gaat nog steeds tegen een gemiddeld rendement van 27%. Haal daar dan ook nog eens de 30% die je kwijt bent aan het opladen vanaf en je zit op een rendement van afgerond 19%. Net iets minder efficiënt dan een benzinemotor met zijn 21% in nieuwe auto's.

Elektrisch rijden is in de praktijk dus beroerder voor het milieu dan benzine of diesel rijden, het teert als een gek door grondstoffen die wij op andere plaatsen veel harder nodig hebben, de infrastructuur van het elektriciteitsnet is er niet op ingesteld en de actieradius is gewoon ontzettend beroerd.

En dan ben ik nog niet begonnen over waterstof: Dat kan je met een 80% rendement maken uit..... Aardgas! of Olie! Alle andere productiemethoden komen niet boven een rendement van 10% uit. En daar houdt het nog niet op: De brandstofcellen waar je iets aan hebt bevatten platina en dat is DUUR! Een traditionele verbrandingsmotor op waterstof heeft wederom een beroerd rendement van slechts 23%! Of gaan wij allemaal onze auto's laten rijden op turbines? Die halen wel een rendement 90% op waterstof, maar ze maken toch een tyfusherrie! En ohja, ze zijn verboden op de openbare weg..... Klein, maar essentieel detail.

MonsantoSucks 07-06-16 | 18:58

Ik rij 28.000km/jaar en mijn benzineverbruik is vanaf aanschaf 4 jaar geleden nu 2 liter op 100km gemiddeld. Als je enigzins tot 60km van je werk woont dan is het prima haalbaar met een plugin hybride.

Winston1 07-06-16 | 20:21

Leuk weer al die linksch plannen om Nederland ten gronde te helpen.
Maar, stel we krijgen zo'n lange winter als 2010. Hoe gaat de electriciteit opgwekt worden ??? Hoe gaat het netwerk al die auto's aan stekkers laden ? En wat als het een weekje bewolkt en windstil is ?? En natuurlijk wat gaat dat kosten.
Ik zou maar niet op onze europese vrienden vertrouwen.

Moltie 07-06-16 | 21:13

De politiek doet net of elektrische auto’s rijden op een mix van vers gemaaid gras en de adem van elfjes, maar uiteindelijk staat er toch ergens een forse energiecentrale te walmen. Het zou logisch zijn als deze auto's de CO2-uitstoot toegekend zouden krijgen die de ze werkelijk veroorzaken.

Min-of-meer 07-06-16 | 23:33

Wanneer begrijpen ze in de politiek nu eens dat alleen door marktwerking een technologie zich kan bewijzen? Elektrisch zal allicht beter zijn, maar om nu zakken geld in te gaan gooien zonder fabrikanten te prikkelen tot verdere innovatie, in plaats van fabrikanten de prikkel te geven om verder te innoveren zodat elektrisch rijden aantrekkelijk wordt zonder subsidie.

Ik zie liever een goed geplaatste aftrekpost voor R&D aan de aanbodkant, dan weggegooid geld aan de vraagkant.

P.redgleuf 08-06-16 | 08:29

Elektrisch rijden? Hahah, op bruinkool bedoel je. Stomme milieuhippies. En ook met een subsidie van €6000,= gaat het niet lukken. Weet wel waar dat bedrag vandaan komt, want in germanystan hebben ze een vergelijkbaar plan met dit soort bedragen. Maar door de BPM zijn auto's in NL veel te duur. En kopen wij dus helemaal niks. Wil de overheid echt zo'n schoon milieu? Nou dan de BPM weg. Ook veel beter voor de verkeersveiligheid, want dan kunt u voor dezelfde hoeveelheid cash een auto kopen die 2x zo groot is en beter scoort in de Euro NCAP testen, ipv dat u zich mag doodrijden in een i-10 of atos koekblik.

lauwebal 08-06-16 | 11:38

@kapotte_stofzuiger 7-jun | 15:30 : Pardon? Gesubsidieerd? Waar kan ik die subsidie om naar mijn werk te rijden aanvragen?

Ethan2k 08-06-16 | 16:56 | 1

Wat wordt er veel onzin geroepen over elektrisch rijden zeg..

En laten we vooral niet vergeten dat auto's met brandstofmotoren ook gigantisch gesubsideerd worden. Hoe?
Nou, ze hoeven totaal niks te betalen voor alle indirecte schade die ze aanrichten aan milieu en gezondheid door hun uitstoot.

Min-of-meer 08-06-16 | 17:14

Motorrijtuigenbelasting, bpm, brandstofaccijns, btw over die bpm en brandstofaccijns.

Genoeg belastingen hoor.

Reageer