Autobahn

Renault wil in de stad bezorgen met dit malle robo-treintje

Renault heeft zijn visie op stedelijke leveringen onthuld, in de vorm van de EZ-PRO: een autonoom treintje dat niet alleen robovoertuig is, maar ook 'a concierge for last mile delivery'.

U kent het mobiliteitsriedeltje inmiddels waarschijnlijk wel: de wereld urbaniseert, en in de toekomst woont zo'n 70 procent van de bevolking in steden. Dit vergt een nieuwe kijk op mobiliteit, want als iedereen in een megastad een traditionele auto blijft rijden loopt het er gierend vast.

Maar er is nog meer verkeer in de stad: er moeten ook goederen geleverd worden. Dit kan volgens Renault het beste autonoom, in deze klimaatneutrale EZ-PRO. Het ziet eruit als een oversized en vierkantere Twizy, en je kunt er diverse modules aankoppelen. Kortom: het ding is flexibeler dan Ronnie. Als we even buiten beschouwing laten dat dit met de huidige stand der techniek in een Nederlandse stad nooit een meter zou rijden omdat er constant fietsers en voetgangers voor langs knallen (en dat hij in de eerste de beste kansenwijk zo gedemonteerd wordt), is het idee erachter niet onaardig: in een toekomst waarin alles connected is - en iedereen bovendien alles vanachter zijn tablet bestelt - kan dergelijk goederenvervoer een belangrijke bijdrage leveren aan een efficiënte goederenstroom.

De basis van EZ-PRO is een rollend platform, waarop diverse modules geplaatst kunnen worden. Nu is het nog toekomstmuziek, en op deze manier zien we niet snel nieuwe mobiliteit verschijnen, maar dat is het probleem met twintig jaar in de toekomst kijken: de voorspellingen komen nooit exact uit. Ondanks dat kan het geen kwaad alvast na te denken over de uitdagingen van later. Op deze manier is de enige die in de toekomst nog handmatig pakketten bezorgt uw handelaar in stimulerende middelen.

Reacties

Alsulinkskijkt 19-09-18 | 13:06

Pllrrrt stad is voor mcdonalds volk

The2Amendment 19-09-18 | 14:40

Mooi man, vierkante wielen en niet vooruit te branden. Ik dacht eerst dat dit de F1 Renault voor het seizoen 2019 was. Als de motor het nu ook nog regelmatig begeeft kunnen ze deze zo 1-op-1 inzetten voor Daniel Riciardo.

lauwau 19-09-18 | 15:27

handig met drempels...

oo4load 19-09-18 | 16:22

Haha en in Brussel staan de NAFFERS al klaar om te 'helpen met uitladen' als hij voorbij komt tuffen.

De musso linie 19-09-18 | 19:24 | 1

Dit is het soort electro karretje dat Johnny wel leuk zal vinden.

Harry Turtle 19-09-18 | 23:10

Ik mis Johnny vandaag. Zou de internet computer stuk zijn in de inrichting, of onderging hij vandaag zijn lobotomie?

Reageer