Autobahn

Haagse logica: beginnersrijbewijs werkt niet, maar blijft toch

Zo, het is de week van Prinsjesdag en dus is moeten we even traditiegetrouw kankeren op de Roverheid!1!einz!!!1! Bijvoorbeeld om een beginnersrijbewijs dat niet werkt, maar ook niet verdwijnt.

Politiek zou weleens bedacht kunnen zijn om verschillende belangen vreedzaam tegen elkaar af te wegen. Dat is in ieder geval niet wat we er in Nederland van hebben gemaakt; hier is politiek vooral tegen wil en dank sleutelen aan onze samenleving totdat die eruitziet als een spiegelbeeld van een papieren werkelijkheid. Classic case in point: het beginnersrijbewijs. 

De Rijksoverheid zegt daar zelf het volgende over: 'Het beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders. U krijgt het beginnersrijbewijs als u slaagt voor uw eerste rijexamen. Beginnende bestuurders gaan vaker in de fout dan meer ervaren weggebruikers. Ook zijn ze relatief vaak betrokken bij ongevallen. De Rijksoverheid wil het aantal ongevallen verminderen. En tegelijkertijd voorkomen dat bestuurders 2x dezelfde fout begaan.'

Klinkt nobel, maar dat werkt dus niet. Dat las u vorige maand in de Volkskrant en twee jaar geleden alhier. Het probleem is overigens niet dat het plan niet op papier werkt; het is in principe prima mogelijk om bij jonge houders van een rijbewijs de wappervinger aan de pols te houden. Alleen gebeurt dat niet. Jochies die petjes andersom op hun hoofd draperen werden in 2017 slechts negen keer gedwongen opnieuw hun rijbewijs te halen omdat ze te veel strafpunten op hun beginnersrijbewijs kregen. Er wordt domweg onvoldoende gehandhaafd; de politie heeft in de echte wereld meer te doen dan Jugend heropvoeden.

Het rare is dan ook dat de ministers van Justitie en Veiligheid, Ferd G., en Infrastructuur en Waterstaat, Cora van N., hebben besloten om het beginnersrijbewijs te handhaven. 'De ministers vinden belangrijk dat de "selectie die door de beginnersregeling plaatsvindt blijft bestaan, ook al is het bereik beperkt". Verder wordt de regeling zoveel mogelijk verbeterd. Ook kijken ze naar alternatieve maatregelen. Daarmee komen ze dit jaar nog.' Wij zijn bijzonder benieuwd welke papieren tijger zij 'dit jaar nog' uit de hoge politiepet zullen toveren.