Autobahn

Tesla zet schadeherstellers buitenspel

Een deukje in een Tesla laten repareren is moeilijker dan u denkt. Niet alleen kost het een vermogen, ook gebeurt het niet bepaald snel. Elon Musk heeft nu gezegd dat hier verandering in komt en dat schade binnen een dag gefixt kan worden.

Net uw nieuwe Tesla Model 3 (nee tuurlijk niet, want u heeft een Model S of -X) tegen een paaltje geparkeerd? Dan zult u nog wel even met de schade rond moeten rijden. In Nederland zijn er maar weinig garages die aan uw gloednieuwe auto mogen/willen sleutelen, en als ze dat al doen, dan moeten ze waarschijnlijk weken of maanden wachten op onderdelen. Het is dan ook een van de grootste ergernissen van Tesla-eigenaren, en één die Elon Musk nu gaat aanpakken. Hij belooft dat zijn auto's binnen een dag gerepareerd worden en dan beter dan voorheen zijn. 

Elon Musk kroop weer eens in zijn Twitteraccount om wat nieuwe beloftes de wereld in te typen. Dit keer beloofde hij dat Tesla binnen afzienbare tijd alle schadeherstel zelf gaat uitvoeren en daarmee wederom derden buiten spel zet. Deze leveren volgens hem niet altijd even goed werk en doen te lang over omdat ze geen onderdelen van Tesla geleverd krijgen. Door het schadeherstel zelf uit te voeren moet het haalbaar zijn om een reparatie binnen een dag uit te voeren. In de toekomst gaat het nog sneller, dan kunt u er een uurtje of twee op wachten voordat u met uw Tesla de weg weer op kunt (op goedkeuring van de verzekering hoeft de klant niet te wachten). 

Het doel bij de reparaties ligt volgens Musk niet alleen op het fiksen van de auto, maar hij moet ook gelijk verbeterd worden. De schade wordt niet hersteld met vergelijkbare afvallende originele onderdelen, maar met het nieuwste van het nieuwste, daarmee moet de auto 'beter dan nieuw' weer in handen van de eigenaar komen.

Elon geeft aan dat zijn nieuwe plannen over een paar weken ingevoerd worden. Eerst moeten hij en zijn bedrijf door de leveringshel van nieuwe auto's komen. Pas daarna kunnen ze zich focussen op het repareren van al die haastig in elkaar gezette vierwielers.

Social
Social

Reacties

Wijze uit het Oosten 17-09-18 | 19:45

Kan ik mijn vrouw dan ook bij Tesla brengen voor schadeherstel ?
Krijg ik haar dan ook met betere onderdelen retour dan zoals ze aangeschaft was ?

Doctor Honoris Causa 17-09-18 | 21:41 | 3

Ik heb ooit een medewerker gehad die, als we hem confronteerden met een fout die hij in het werk had gemaakt, steevast kwam hij met verrassend hoogdravende beloftes over hoe ontzettend adequaat hij zijn werk vanaf nu zou uitvoeren. In het begin trapte ik daar in en was daardoor erg vergevingsgezind. Pas toen hij totaal ontspoorde kwamen we er achter dat hij al een tijdje geleden aan heroine verslaafd was geraakt. Achteraf snap ik niet dat ik zo lang in zijn mooie beloftes heb geloofd. Ik hoop dat ik het mis heb, maar ik voel me wat onrustig worden bij de ambities die Elon Musk uitspreekt als hij met problemen wordt geconfronteerd.

bitflip 18-09-18 | 01:36

Wat een merkwaardige en langdradige manier om iemand voor heroineverslaafde te verslijten.

SanderVreibik 18-09-18 | 08:13

@bitflip Ik weet niet of DHC Musk hier verslijt voor heroïneverslaafde, ik lees alleen dat hij een beetje moeite heeft met alle beloften die door Musk gedaan en gebroken worden en dat hij bang is dat dat een achterliggende oorzaak kan hebben.

bitflip 18-09-18 | 08:25

Een plotseling populair maar onzinnig sentiment gezien Musk weinig anders doet dan zeg, 10 jaar geleden.

Atlantis-95 17-09-18 | 22:17 | 1

Je kunt wel alles met de nieuwste onderdelen uitrusten, maar daar hangt of een prijskaartje aan of er hapert iets in het business model. In dit geval roept Elon Musk iets terwijl de effecten voor het business model of klanten ongewis is.

Jelle. 18-09-18 | 00:22

Dat is wat Tesla je wil laten geloven, ik zou dan ook niet snel inzitten over dat business model.. In werkelijkheid scheelt het Tesla geld omdat het gewoon veel minder voorraad nodig (want: Alleen de allerlaatste versie van een onderdeel) én er geen versiebeheer nodig is.

CamaroHans 17-09-18 | 23:11 | 2

Mocht het ooit zo zijn dat Tesla binnen een dag kan repareren en andere schadeherstellers maanden op onderdelen moeten wachten dan heeft Tesla buiten de Europese wetgever gedacht.

prakkie 18-09-18 | 01:03

Yep, dit wordt interessant. Tesla kan dit wel willen, maar er zullen nog steeds schadetaxaties en rapporten moeten worden opgesteld. Daarnaast bepaalt de verzekeraar nog steeds waar de schade wordt gerepareerd, niet Tesla. Kortom, dit wordt nog een leuke.

dondiego 18-09-18 | 10:23

Een Ferrari mag toch ook niet zomaar bij elke willekeurige hersteller worden aangeboden?

electrion 18-09-18 | 06:08

een nederlands gezegde luidt:
veel elven en weini geven, doeteen dwaas in vreugde leven.

electrion 18-09-18 | 06:09

oeps, moet zijn;
veel beloven en weinig geven, doet een dwaas in vreugde leven!

SanderVreibik 18-09-18 | 08:10

En hier gaan ze over een paar weken mee beginnen? Nou, ik ben benieuwd.

alexbl 18-09-18 | 08:30

Yeah right. Moest de aandacht weer worden afgeleid van de te lage productie?

Repair-shops klagen al maanden (jaren?) dat Tesla bijna geen onderdelen kan leveren. En als het dan gebeurt duurt het extreem lang en zijn ze peperduur. En nu hebben die repair-shops het gedaan volgens de Messias?

Ben ook heel benieuwd hoe hij dit gaat doen. De Nederlandse markt rechtvaardigt 1, hooguit 2 van dit soort Tesla-only shops. Met andere woorden; als je ergens in de provincie een paaltje schampt mag je helemaal naar (ongetwijfeld) Amsterdam in plaats van de lokale uitdeukerij.

En we hoeven niet te wachten op goedkeuring van de verzekeraar, nog zo'n lekkere. En als het achteraf toch geen verzekeringswerk is zal Tesla zich 'coulant' opstellen? Wie gelooft er nog in sprookjes?

De EU maakt hopelijk korte metten met deze dwaas.

theteach 18-09-18 | 10:16

Je mag er door een verzekeringsuitkering niet op vooruit gaan. Dat doe je wel als je betere onderdelen krijgt. Gaat de verzekering dan korten?

Guido 18-09-18 | 14:26

Binnen een uurtje of twee gerepareerd, en dat in de VS? Weet die Musk wel hoe groot dat land is?

Reageer