Autobahn

Politie gaat plofkrakers preventief oppakken door motorgeluid

Plofkrakers, zakkenrollers en winkeldieven zijn doornen in het oog van de politie. Ze komen te vaak weg met hun acties, en daarom willen de dienders voortaan data combineren en inzetten om deze criminele-activiteiten aan te pakken voor ze gebeuren.

Criminelen oppakken voordat ze hun onwettige daad uitgevoerd hebben. Het lijkt vooralsnog een Minority Report-achtige toekomstvisie, maar toch is het dichterbij dan u denkt. De politie is druk bezig om, door verschillende data aan elkaar te koppelen, crimineel gedrag eerder te herkennen en dus ook preventief op te kunnen treden.

Het idee achter de nieuw in te zetten technologie is het herkennen van menselijk gedrag. De focus ligt in het begin vooral op zakkenrollers en winkeldieven. Deze boefjes zouden zich wezenlijk anders gedragen dan mensen die voorgeschreven wetten netjes gehoorzamen. De technologie moet dit abnormale gedrag herkennen waardoor de politie deze individuen in de gaten kan houden, en wellicht zelfs preventief kan oppakken.

Het testen van deze technologie begint in het outletcentrum van Roermond. Daar heeft men heel veel te maken hebben met dit soort criminaliteit. Omdat het centrum vlakbij de grens ligt, trekt het veel Roemenen van over de Duitse grens. Ook hangen er al veel camera's en is het dus de uitgelezen plek om de proef te houden. Deze begint overigens al op de snelweg. Een volgeladen Roemeense auto die vanuit Duitsland komt en bij het outletcentrum stopt, heeft direct de aandacht van de politie. De verzamelde data wordt dan gekoppeld aan het nieuwe systeem dat de Roemenen in de gaten houdt. Blijkt hieruit dat ze zich raar gedragen, dan zal de politie ingrijpen.

Plofkrakers

De nieuwe technologie, die in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven aangestuurd wordt, werkt niet alleen voor zakkenrollers en winkeldieven in Roermond. Ook gaat het ingezet worden tegen de nog steeds lastig te pakken plofkrakers. De technologie werkt in dat geval op het herkennen van het motorgeluid van auto's (Audi RS6) die de ploffers graag gebruiken. Vangt een microfoon het geluid van de plofmobiel op, dan wordt deze in de gaten gehouden omdat de kans groter is dat er dan een plofkraak kan gaan gebeuren.

Wellicht het grootste obstakel dat de uiteindelijke inzet van deze preventieve technologie in de weg staat is privacy. Er zijn al verschillende partijen die hun twijfels hebben bij de grote hoeveelheid data die verzameld moet worden om het systeem goed te laten werken. Ook onschuldige burgers (met een Audi RS6) worden immers in de gaten gehouden. Volgens de politie is dit onzin. Alleen de data die aan een bepaald profiel voldoet wordt opgeslagen, de rest wordt direct verwijderd, aldus een woordvoerder tegen de NOS.

Reacties

CamaroHans 17-09-18 | 11:08

Als de overheid zegt dat data direct verwijderd wordt dan is dat natuurlijk zo.

UncleAlbert 17-09-18 | 11:17 | 1

Wederom bewezen, aso's en criminelen rijden bij voorkeur Audi...

Anti-klootzak 17-09-18 | 14:10

Soms in maatpak, vaak in sportkleding.

De musso linie 17-09-18 | 11:46 | 1

Beetje zinloos als ze na 10 minuten weer op straat staan.

kapotte_stofzuiger 17-09-18 | 13:07

Dat dus. Uiteindelijk is de 3% van de criminelen die uiteindelijk in de cel beland, niet alleen te wijten aan falende opsporing.

rexmundi666 17-09-18 | 12:00

Er is nog een groot probleem en dat is Strafrecht . Plofkrakers preventief aanhouden lukt amper als ze geen begin van uitvoering hebben gedaan en dan heb je meestal heel veel schade. Een plofkraker onderweg naar Duitsland krijgt hooguit een fopstraf voor diefstal auto.

Zware Guy 17-09-18 | 12:32 | 1

Heerlijk Nederlandse aanpak, een dure bureaucratische oplossing terwijl de politie die plofkrakers allang kent, het is gewoon de beroemde "Top 600" van de Amsterdamse politie. Gewoon die 600 op een waddeneiland dumpen, en probleem met de plofkraken is opgelost.

loze stijl 17-09-18 | 12:40

Dan wel eerst alle flappentappen van dat waddeneiland verwijderen, hek eromheen en laten bewaken door zeehonden ( mocro's vinden honden haram)
Maar serieus: We hebben een soort alcatraz in de waddenzee nodig. Centrale opslag van low-lifes is de goedkoopste oplossing.

lekkeraustralie 17-09-18 | 16:18

Dus de volgende ramauto wordt een Tesla of zo. Lekker stil. Gek dat er in China niet veel ramkraken zijn. Oh, ze hebben natuurlijk ook wel een paar extra cameras. En ze hebben ook leuke straffen, want ze hoeven niet te schoffelen.

mr_awesome 17-09-18 | 16:59

Vervang Roemenen door you know who en het land zou te klein zijn. En verder wat iemand hier boven zei, met onze d66 rechters gaan ze echt niet onder de indruk zijn van hun aanhouding.

Reageer