Autobahn

'Autonome auto's zijn de massavernietigingswapens van de toekomst'

Auto's kunnen zonder veel moeite gebruikt worden om er grote aanslagen mee te plegen. Stel je echter voor wat je kunt doen als je een vloot autonome auto's hackt. Blackberry waarschuwt voor de beveiligingsgevaren bij autonome software.

De afgelopen jaren hebben bepaalde lieden al een aantal keer aangetoond dat je met een enkele auto (of vrachtwagen) verschrikkelijke dingen kunt aanrichten op plaatsen waar veel mensen zijn. Je moet er niet aan denken dat de baardige figuren straks helemaal niet uit hun ellendige kelders hoeven te komen om dood en verderf te zaaien.

Toch lijkt het daar naartoe te gaan als de autonome auto steeds meer ingevoerd wordt. De kans dat een softwaresysteem nooit gekraakt wordt is immers zo goed als nihil. Blackberry-CEO John Chen gooit de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat een vloot autonome auto's straks in een handomdraai in een "fully loaded weapon" veranderd kan worden.

Massavernietigingswagen

Uiteraard heeft Blackberry een oplossing. Ze ontwikkelen zelf momenteel met het Chinese "Google", Baidu, software voor autonome auto's. De Canadese voormalig smartphonegigant legt daarbij de nadruk op beveiliging, want dat is nu nog een ondergeschoven kindje: "A car could easily be infected with viruses [and] is literally a fully loaded weapon. If hackers can get hold of it, you can imagine what they could do. I can create a car I think is 90 per cent virus free, but as soon as that car gets on the road and is being used, those conditions need to be regularly checked."

U begrijpt dat alle fabrikanten volgens Blackberry bij Blackberry moeten aankloppen om beveiligingssystemen te kopen. Gelukkig hoeven we ons nog niet massaal achter antirampalen te verschansen: de CEO verwacht dat volledige autonomie nog wel vijf jaar op zich laat wachten. Wij zijn eerder geneigd om te zeggen dat het nog wel wat langer duurt voordat zelfrijdende auto's zich in de stad mogen vertonen.

Reacties

Johnny66 17-09-18 | 09:55 | 2

De techniek , de fabrikanten bepalen niet de de en/of vraag maar de consumenten. En die wil het niet , net als Electrisch tuffen . Anno 2018 nog steeds een draaihoepel , een pook om te vertragen, en naaldjes voor de snelheid . NIET omdat fabrikanten dit willen ( kijk naar Fiat , jaren 80..) , de consument wil autonomie .

watergeus 17-09-18 | 10:39

Dream on. De verzekeraar gaat de premies dermate hoog maken dat de consument zo om is.
De eerste tesla's reden al met 30% minder ongelukken dan bestuurders, kan je nagaan dat Teslas nu nog een stuk veiliger zijn.
Binnen nu en 10 jaar kan je alleen nog maar auto rijden op een circuit.
O.t. Mossels gebruiken trucks en vliegtuigen nu al in ruime mate als massavernietigingswapen, dus dit verhaal is verspreiding van fud, nl.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertain...

Johnny66 17-09-18 | 12:07

De consument kan/wil nu niet eens een EV kopen . Verder niet zo veel films kijken .

harry19612 17-09-18 | 10:32 | 3

De recente geschiedenis heeft aangetoond dat je prima zonder autonomie in voertuigen aanslagen kan plegen. Je kunt je zelfs afvragen of deze aanslagen gepleegd hadden kunnen worden als er geen handbediening op deze voertuigen was geweest.
Persoonlijk kan ik niet wachten op autonome voertuigen.

Johnny66 17-09-18 | 10:33

De trein ?

harry19612 17-09-18 | 10:42

Zodra de trein ook op mijn oprit staat, stil is en alleen passagiers toelaat die ik uitgenodigd heb en me tot aan de voordeur van mijn bestemming brengt, is de trein een prima alternatief voor mij ja.

Johnny66 17-09-18 | 12:04

goed argument .

small_town_dude 17-09-18 | 11:17 | 1

ik denk dat het nog wel even duurt voordat Islamitische woestijnratjes een complete vloot auto's kunnen hacken.

Sonja27 17-09-18 | 14:49

Versus woestijn-nomaden die 4 vliegtuigen overnamen?
Hoop wel dat er t.z.t. een officiele theorie komt, zodat ik kan zeggen dat ik die geloof, en niet gek gevonden wordt, althans, niet publiekelijk.

LangeT 17-09-18 | 16:39

Een enkele auto hacken en hijacken, ach ja... 't Wordt pas leuk als iemand 100, 1000 of 10.000 auto's of meer onder controle heeft en die allemaal in optocht wegen laat blokkeren, ramkraken uitvoeren, etc!

Reageer