Autobahn

Max Verstappen pakt P2 in kwalificatie Singapore, pole voor Lewis Hamilton

Met een epic lap weet Lewis Hamilton de eerste startplaats te claimen voor de Grand Prix van Singapore. Op de tweede plek start Max Verstappen die zei dat zijn P2 voelt als een overwinning. Sebastian Vettel start op de derde plaats.

Lewis Hamilton heeft met een ‘epische ronde’ pole position gepakt voor de Grand Prix van Singapore. De Brit was in de snelste ronde ooit op het stratencircuit sneller dan Max Verstappen, die enigszins verrassend vanaf de tweede positie mag aanvangen. Sebastian Vettel completeert de top drie. Het belooft een spannende race te worden, want de verschillen tussen de topteams zijn klein. 

Q1: Hamilton op ultrasofts door oog van de naald

Tijdens het eerste deel van de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore zien we Haas met beide auto’s als eerste naar buiten gaan. Niet veel later gaat Kimi Raikkonen als eerste topper naar buiten. Die status heeft hij niet lang meer, want met zijn verhuizing naar Sauber zal de Fin het veel moeilijker krijgen om in de top mee te dingen. 

Zijn vervanger Charles Leclerc zet als een van de eerste 1:39,764 neer en verslaat daarmee beide Haas-coureurs. Van de toppers is Raikkonen de snelste met 1:38,534, totdat Daniel Ricciardo halverwege de eerste sessie een tijd noteert die drie tienden sneller is. Max Verstappen zet de vierde tijd neer.

Lewis Hamilton is naar buiten gedoken op ultrasofts. De Brit wil op deze manier een set hypersofts uitsparen. De leider in het wereldkampioenschap laat slechts de negende tijd noteren. Ook teamgenoot Valtteri Bottas hanteert deze tactiek, maar moest zijn eerste run afbreken en moet dus nog een tweede run doen. Daarin is de Fin wel snel genoeg met P7.

In het achterveld zien we ineens Magnussen bij de afvallers staan. De Deen is de enige onverwachte naam bij de laatste vijf, maar het scheelde niet veel of Hamilton had daarbij gestaan. De Brit gaat weliswaar door naar Q2, maar met P14 zal hij niet tevreden zijn.

Out: MAG/VAN/HAR/STR/SIR

Social

Q2: Ferrari probeert het op ultrasofts, Force India naar Q3

Kimi Raikkonen opent de dans in Q2. We zien bij hem, in tegenstelling tot de rest van het veld, ultrasofts onder de bolide. Ook Sebastian Vettel probeert Q3 te halen met ultrasofts. Dit zou ervoor zorgen dat Ferrari met de hardere band de race start. 

Lewis Hamilton is de snelste tijdens de eerste run met 1:37,344. Max Verstappen is echter nog sneller: 1:37,214 is de tijd van de Nederlander. 

Inmiddels blijkt dat de ultrasoft niet snel genoeg is voor Ferrari. Zowel Vettel als Raikkonen worden binnengehaald. De Ferrari-coureurs moeten dus nogmaals een rondetijd zetten om door te mogen. Zonder problemen halen zowel Vettel als Raikkonen Q3. 

Charles Leclerc maakt in de voorlaatste bocht contact met de muur. Zijn auto moet gecontroleerd worden. De Monegask heeft het lastig dit weekend, nadat hij de eerste vrije training al moest staken na een soortgelijk tikje tegen de muur. Uiteindelijk blijft de Sauber-coureur steken op P13.

Carlos Sainz en Fernando Alonso leken Q3 te gaan halen, maar de Spanjaarden worden op de valreep de gevarenzone in geduwd. Beide Racing Point Force India’s halen andermaal Q3, evenals Nico Hulkenberg en Romain Grosjean.

Out: ALO/SAI/LEC/ERI/GAS

Social

Q3: Top ten shoot-out

De topsnelheden van Red Bull liggen ver bij de Ferrari’s en Mercedessen vandaan. Max Verstappen was op het snelste deel van het circuit twaalf kilometer per uur langzamer dan Kimi Raikkonen. De vraag is of de Nederlander ondanks het PK-verschil iets kan forceren om zich toch op de eerste startrij te manifesteren. 

Raikkonen opent de dans en gaat als eerste naar buiten. Niet veel later volgen zijn concurrenten. Dit wordt een spannende strijd om pole position, want in Q2 zat er slechts twee tienden tussen de snelste tijd van Raikkonen en de zesde tijd van Vettel.

Hamilton is hard onderweg en rijdt ogenschijnlijk een perfect rondje in zijn Mercedes: 1;36,015 is de snelste ronde ooit in de straten van Singapore. Alle concurrenten komen niet in de buurt: alleen Verstappen zit binnen een halve seconde en laat de tweede tijd noteren. De volgorde na de eerste run is: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Raikkonen, Ricciardo. 

De tweede run begint in een andere volgorde: deze keer duiken de Mercedessen als eerste naar buiten. Raikkonen haalt de zilvere bolides in en mag dus als eerste van de top zes een tijd neerzetten. 

De Fin is niet snel genoeg en blijft vijfde en ook landgenoot Bottas blijft vierde. Ricciardo is geen bedreiging en blijft zesde. Vettel wordt derde, Verstappen zal blij zijn met een tweede plek en Hamilton pakt andermaal pole position. Een waanzinnige prestatie van de Brit.

Daarachter is het Perez die het snelste is van de rest. Grosjean, Ocon en Hulkenberg completeren de top tien.  

Social

Reacties

azrahn 15-09-18 | 16:16

Leuke kwalificatie, Heb met veel plezier gekeken.

Bastiat 15-09-18 | 16:25 | 2

Klasse. Prachtige tentoonstelling van Max z'n vaardigheden (ook richting de haters). Ik gun het alleen Ricciardo niet dat-ie er zo overduidelijk uit wordt gereden door z'n teamgenoot. (13-2 staat het nu alweer wat betreft kwalificaties...)

berkenboom 15-09-18 | 16:37

T zal volgend jaar nog pijnlijker worden als hulkenberg boven ricardo kwalificeerd.

als.... want dat het zal gebeuren is nog niet zeker.

StevenQ 15-09-18 | 16:56

het word volgend jaar al pijnlijk genoeg voor Ricciardo, want podiumplaatsen gaan er bij Renault niet komen

Onderbuik 15-09-18 | 16:37 | 3

Ben benieuwd hoe morgen de start verloopt met Vettel op P3 en Hamilton op P1. Ik hoop dat Max een mooi podium kan rijden, en dat de race pace van de RedBull goed genoeg is om mercedes en ferrari bij te houden.

Reagurend_Nijlpaard 15-09-18 | 17:16

Vettel zorgt voor 2 contacten, roept "honestly!" en geeft de anderen de schuld.

Techtalent 16-09-18 | 07:57

Vettel heeft een goede start met ze nieuwe launch control tik max ze voorvleugel eraf en rijd hamilton ze achterwiel lek en roept "they pushed me off the track" en "max turned into me"

Gerf 16-09-18 | 08:11

Ik hoop dat dat "product" bij Max achterin het blijft doen...

mr_awesome 15-09-18 | 16:50 | 8

Ik vind volgend seizoen oprecht spannend. Max kan heel veel, maar of dat ook lukt in een Honda? Zet hem in een Mercedes of Ferrari en niemand kijkt meer F1 want saai en voorspelbaar, maar die Honda....

StevenQ 15-09-18 | 16:58

hij zit volgend jaar niet "in een Honda" hij zit in een Red Bull met Honda motor, Honda in het verleden goed voor 69 overwinningen

mr_awesome 15-09-18 | 17:09

Uiteraard hoop ik met grote hoogte, maar Honda heet die 69 overwinningen niet in de afgelopen jaren behaald. Nogmaals ik vind het spannend, aan Max zal het niet liggen, dat bewijst hij hier wederom een keer.

Bastiat 15-09-18 | 17:30

De tijd zal het leren. Over het algemeen staan Jappen juist bekend om de betrouwbaarheid van hun techniek.

Overnijd 15-09-18 | 18:20

Honda? Honda... Die truttenschudder jarratel-aandrijving uit die sjeeniek Kranduh die er nu in zit is niet zorgelijk? Wedje doen dat die morgen gaat opbreken?

slopertje 15-09-18 | 18:45

Ik ga ervan uit dat je Renault bedoelde Overnijd, ik snap eigenlijk geen kudt van je reaguursel.

voldemort 15-09-18 | 21:24

@slopertje De grand Scenic is een model van Renault...

CamaroHans 16-09-18 | 10:21

Geen zorgen Overnijd... ik snap hem.

2Alabama 16-09-18 | 13:58

@Overnijd, een truttenschudder met jarretel aandrijving is een daf, geen renault, daf was best betrouwbaar,

de uitbater 15-09-18 | 17:46 | 2

Mooi maar morgen zal die kudt Renault motor het wel weer begeven.

Overnijd 15-09-18 | 18:17

Dat gevoel heb ik ook

Gerf 16-09-18 | 08:10

Daar ga ik al wel van uit.
Helaas.

Alsulinkskijkt 15-09-18 | 18:15

Lijkt me een vette race zo. Hopen dat lewis van de baan geramt word met z'n arrogante geneuzeltjes en dan boos is omdat ferrari stiekem samenwerkt met de klingons.

XaleX_2 15-09-18 | 19:03 | 3

Zo epic was die lap niet van Lewis aangezien Max er slechts drie tienden achter zat met een mindere auto en software problemen. En Ricciardo is al lekker bezig met voor Renault werken en gooit er gewoon met zijn pet naar.

Onderbuik 15-09-18 | 20:16

Ja ik vond dat geschreeuw van Mol over Hamilton ook vermoeiend. Ook typisch dat hij Hamilton altijd alleen bij de voornaam noemt.

voldemort 15-09-18 | 21:27

Minder lettergrepen. Het was een net rondje van Hamilton, op channel 4 waren ze ook enthousiast. Ook over Verstappen trouwens.

CamaroHans 16-09-18 | 10:23

Mol gokte op een poletijd van 1:36.8 en zat er dus mijlenver naast. Als de lap van Hamilton epic was, dan is die van Max nog veel epicer!

Tapioca pudding 15-09-18 | 20:34 | 2

Ham is blij dat hij een buffer heeft met Max achter zich, voor Vet. Ik lach me rot als Ham na drie bochten achter Max ligt en zelf de strijd met Vet aan moet. Maar goed wisfull Thinking voorlopig. Ik zie uit naar morgen.

hendrikjandetuinman 15-09-18 | 21:35

Ik wishfulthink gewoon met je mee

CamaroHans 16-09-18 | 10:24

Dat moet dan gelijk bij de start gebeuren, anders is het lastig...

Jackanders 15-09-18 | 21:57

Hamilton en Vettel hebben een kampioenschap te winnen of te verliezen.
Max heeft die druk niet en is slim genoeg om daar gebruik van te maken.
Ik weet, het is altijd glazen bol turen, maar ik zie Verstappen wel winnen morgen.

Mather 15-09-18 | 22:59 | 1

Ik heb toch maar geld gezet op een uitvalbeurt met een kapotte motor voor Max, jammer genoeg.

Streamertje 16-09-18 | 23:02

lekker je centjes kwijt? Glas half leeg of halfvol?

Reageer