Autobahn
Liar, Liar. Pants on fire.

Bedankt, Wiebes. BPM-afdracht stijgt met 21 procent

Een goede politicus liegt dat het gedrukt staat, en houdt hierbij zijn gezicht in de plooi. Case in point: Eric Wiebes, die de burger verzekerde dat de BPM afgebouwd ging worden. Mooi niet dus: dit jaar stegen de inkomsten alleen maar.

Zo nu en dan sluit de realiteit niet helemaal aan bij de verwachtingen. Bijvoorbeeld wanneer gesteld wordt dat de BPM stapsgewijs wordt afgebouwd, en de burger daar dus voordeel van heeft. Met deze goed-nieuwsshow kwam de destijds verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes in 2015

Autobahn zocht eind vorig jaar al uit  dat de BPM op nieuwe auto's dit jaar in 99 procent van de gevallen niet lager, maar hoger is. Cijfers van het VWE onderschrijven dit onderzoek nu: de overheid incasseerde dit lopende jaar liefst 21 procent extra BPM. Eerlijk is eerlijk: een navenant deel hiervan is toe te schrijven aan de stijging in volume, de nieuwverkopen stegen in de eerste acht maanden met 14,9 procent. Zonder dit effect blijft er echter nog steeds een stijging van 4,6 procent over. En dat is niet omdat we opeens allemaal S-Klasses zijn gaan kopen in plaats van Picanto's.

Het BPM-bedrag dat per auto werd afgetikt steeg van €4.696 tot €4.914, terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot per auto juist daalde: van 111 gram naar 109 gram. Conclusie: tenzij u een van BPM vrijgestelde elektrische auto kocht werd u als nieuwe autokoper ook in 2018 weer een beetje meer genaaid. BPM-verlaging amehoela. 

BPM compenseert afschaffing dividenbelasting

De duurste auto in de BPM is nog steeds de Bugatti Chiron: de paar helden die er een op gele platen zetten tikten 174.000 euro aan BPM af, en een veelvoud van dat aan BTW. Echter, vorig jaar was dit nog ruim 178 mille, waarmee deze groep klanten heel letterlijk bij de 1 procent hoort. Wellicht een schrale troost voor de comsument: er kwam tot nu toe 1,64 miljard aan BPM binnen, dus we hebben met zijn allen bijna de afschaffing van de dividendbelasting betaald. Unilever en Shell zijn trots op u.

Reacties

kapotte_stofzuiger 14-09-18 | 09:05 | 2

De belastingdruk is zo hoog in Nederland dat je je afvraagt hoe democratisch dat nog is. Wanneer begint de EU een artikel 7-procedure?

beschuitfluiter 14-09-18 | 10:47

Rutte zei dat "wanneer een democratie de democratie afbouwt, dan moet je daarop reageren". Een beetje net zoals toen Rutte III het referendum afschafte dus...? Ach ja, we leven al lang niet meer in een democratie, wie houden we voor de gek...

Bastiat 14-09-18 | 18:53

Ongelooflijk hoe weinig mensen het snappen. Hoge belastingdruk is inherent aan democratie.
dedemocratievoorbij.nl/
BTW werd in 1969 ingevoerd op 4 en 12%. En dat is slechts een voorbeeldje.

elfenstein 14-09-18 | 09:12 | 1

En hoe is die bpm geen handelsbarriere?
Het is nou ook weer niet zo dat we in nederland een levendige auto industrie hebben die beschermd dient te worden. Nee, de BPM is gewoon een graaitax, wil je een auto, dan moet je dokken. Er is geen auto te koop waar geen bpm opzit omdat ie in nederland gemaakt is.

loze stijl 14-09-18 | 10:36

Voor de paar merken die in NL wel gemaakt worden ( Donkervoort bv) wordt je ook snoeihard in den poepert genomen dus je stelling klopt. Het heeft nix met handelsbarrieres te maken maar alles met ( kuch) milieu en onstilbare geldhonger in den Haag.

Johnny66 14-09-18 | 09:13

Maar dan wordt er toch ook tegen de klippen gekocht , ergo kunnen we het betalen ( en reed ik een paar weken terug alleen op de weg omdat iedereen op het strand lag elders) ?

GerbenW 14-09-18 | 09:13 | 2

Dit is nog maar de helft van het verhaal. Om de verlaging van de BPM te betalen is de wegenbelasting omhoog gegaan. We zijn dus dubbel genaaid.

H. Drievuldigheid 14-09-18 | 10:05

Had je anders verwacht dan?

TuurlijkNiet 14-09-18 | 14:55

Ha ha. Stomme Nederlanders. Geloven nog steeds in sprookjes!

In Virginia hebben we geen BPM en geen wegbelasting. Hier betaal je alleen 4,15% van de dagwaarde van de auto bij de tenaamstelling (DMV registration). That's it. Bij de tenaamstelling van een nieuwe Audi S8 plus (2014) diende ik zo'n 5300 dollar te betalen aan de DMV. Het maakt daarbij niet uit of de auto geleased wordt (zakelijk of prive).

Was ik nog wel bijna de Fairfax county fee vergeten. Deze is 33 dollar per jaar voor een auto onder 4000 pounds (+/- 2000kg) en 38 dollar indien daarboven.

p.s. Loonbelasting (state + federal income tax) komt bij mij neer op 28% bij een 150K+ salaris (zonder bonus). Aan de andere kant betaal ik wel ruim 1800 dollar per maand aan mijn (familie) ziektekosten verzekering (KP VA Platinum + dental - copay max 4000 pp, max 8000 gezin).. Premie van 2019 zal waarschijnlijk dicht tegen de 2000 dollar p.m. aanzitten of er net boven. Tenzij je wacht op een orgaan, hebben we hier praktisch gezien geen wachttijden..

Uranus1767 14-09-18 | 10:36 | 3

Alles in Nederland wordt kapot belast.
Van elke euro houdt je na aftrek van alle belastingen misschien 30 cent over.
Behalve voor die smerige profiteurs de Oranjes, die betalen geen belasting, omdat ze zogenaamd boven de wet staan.
Iedereen was toch voor de wet hetzelfde?? Of toch niet????

Sinclair 14-09-18 | 11:22

Ik wil dat van de oranjes niet helemaal goed praten maar wat veel klagende mensen vergeten is dat ze in hun positie veel handelsverdragen en ook werk binnen halen waarmee ze hun kosten dubbel en dwars opbrengen dat in tegenstelling van de regering die publiekelijk geld verkwanst en bij tekorten gewoon de lasten van de burgers verhoogt..

Verkantekeert 14-09-18 | 12:21

Je bedoeld een lobby om Starfighters te kopen? Of de bezoekjes aan de Saudische vorsten die nu hun speelgoed in Jemen uitlaten? Of de huisjesmelkerij in Amsterdam?

Verkantekeert 14-09-18 | 12:23

Overigens ben ik niet anti Oranje. Maar deze dooddoener heb ik al zo vaak gelezen.

voldemort 14-09-18 | 11:44

Het BPM sommetje is net even te ingewikkeld om het uit het blote hoofd te berekenen. Als je er een spreadsheetje bijpakt werd het duidelijk dat vanaf de invoering van de CO2 de BPM ieder jaar omhoog ging en nog steeds gaat hoe hard Wiebes er ook over liegt.

Muxje 14-09-18 | 12:03

Goed plan: maak schone nieuwe auto's zo duur dat we met z'n allen in onze oude vieze auto's rond blijven rijden. Ook de "steun" - dat wil zeggen lagere roofheffingen - aan elektrische auto's begint ze een beetje te veel te kosten dus die worden ook afgebouwd.

Hier is een plan:
- Halveer de belastingen die automobilisten nu betalen
- Maak het OV gratis. Al het OV. Dan kan je er trouwens het best ook weer staatsondernemingen van maken.
- Betaal het OV en het wegenonderhoud uit de opbrengsten van belastingen op auto's
Dat moet ongeveer uit kunnen komen. Enige puntje is dat de staat dan wel naar zo'n 10 - 12 mld euro op zoek moet. Simpel: dat is geld voor algemene dingetjes, en kunnen dus ook uit de algemene middelen komen. Verhoog de inkomstenbelasting maar. Want waarom zouden automobilisten moeten betalen voor onze zorg en kinderopvang?

Sierstrip 14-09-18 | 13:03

Volgens mij heeft de burger dit over zichzelf afgeroepen. Men wilde reëlere verbruikscijfers. Die zijn er nu. Verrassing bpm omhoog. Dat de verbruikscijfers niet reëel waren donderde niet. De bedoeling van die cijfers in de folder was slechts bedoeld om een papieren vergelijking tussen de verschillende auto,s mogelijk te maken. Meer niet. Soms is het beter er het zwijgen toe te doen.

GerbenW 14-09-18 | 13:43

Nog even een aanvulling. De overheid gaat er van uit dat auto's elk jaar minder CO2 uitstoten. Het tarief voor auto's met dezelfde uitstoot gaat langzaam omhoog, zodat de overheid niet veel minder BPM binnen harkt. Dankzij tariefdifferentiatie (lagere bijtelling) voor zuinige auto's kochten Nederlanders in vergelijking met andere landen in het verleden al relatief zuinige auto's. Met het afschaffen van die differentiatie is het verbruik minder snel gedaald dan waar de overheid vanuit ging. Hadden we maar plug-in hybrides moeten blijven kopen, ondanks dat daar geen lagere bijtelling meer voor gold. Wiebes heeft deze gedragsverandering gewoon niet meegerekend of zwaar onderschat.

Unimatrix_0 14-09-18 | 16:25

Zolang de mensen het kunnen betalen blijven ze gewoon doorgaan. De regering is het randje aan het zoeken tot er iets echt fout gaat. Gewoon blijven liegen tot er iemand door slaat en dan zeggen, hoe is dit mogelijk! En dan de onschuld spelen. Je ziet het in andere welvarende landen ook omslaan. Wiebes is na een jaar nov bezig met groningen. Wiebes wilde energieneutraal. Wiebes wilde lagere loonbelasting. Hij wil zoveel maar er gebeurt niets.

Sjarrelowietje 14-09-18 | 17:11

Ze willen elke cent hebben. Je wordt verplicht een groot gedeelte van je salaris af te staan. Dan hou je nog wat over waar je van moet leven. Oeps, accijnzen, BTW, BPM, overdrachtsbelasting, erftax enz enz. Belasting op belasting. Als de BPM lager wordt kun je er vanuit gaan dat je het op een andere manier dubbel compenseert. Elke succesvol geprogrammeerde staatsslaaf vindt uiteraard dat we niets te klagen hebben en bevoorrecht zijn dat we belasting MOGEN betalen. Een uitstootvrije elektrische poepdoos kost over 20 jaar meer dan wat n golf nu kost.

SteefAudiVolvo 14-09-18 | 20:45

Wat ben ik blij dat ik in Duitsland woon.

Enige gezeur nu in Duitsland is een mogelijk Dieselverbot van mn oudere Diesel, maar dat gaat toch niet lukken.

Heb voor prikkie mn tweede auto gefinancierd. Seat Ibiza met alles erop en eraan voor welgeteld 140 eu in de maand. Wegenbelasting 67 eu per jaar.

Autos kopen, financieren, leasen is zeer voordelig hier in Duitsland. Daarom zie je vrijweinig ouwe zooi rondrijden. Resultaat, minder uitstoot.

Als ik in NL ben en zie wat er voor ouwe meuk nog rondrijd denk ik, wat een hypocriete maar vooral domme regering. Je wilt minder uitstoot maar intussen is het interessanter om ouwe bak te rijden dan een nieuwe aan te schaffen.

Reageer