Autobahn

Zet u schrap: megacampagne tegen appen onderweg begint vandaag

Omdat burgers niet voor zichzelf kunnen denken, doet de rijksoverheid aan campagnes. Vandaag gaat er een nieuwe van start, gericht op het gebruik van de smartphone in het verkeer. Dat kunt u beter niet doen, snapt u?

Ieder weldenkend mens zal de gevaren onderkennen van het koekeloeren naar een smartphonescherm, terwijl je in de auto of op de fiets onderweg bent. Maar toch nemen massa's mensen hun lulijzer meteen ter hand zodra er een appje of notificatie binnenkomt. Kortom: er moet meer opgevoed worden. Een taak die in eerste instantie weggelegd is voor ouders, alleen schort het hier nog wel eens aan. Dus moet de overheid het maar weer doen.

Vandaag begint een zeer grootschalige campagne, waarin de overheid de handen ineen slaat met alle belangrijke actoren: de ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond, telefoonfabrikanten en telecomproviders. Het doel is helder: zorg ervoor dat mensen hun telefoon - als ze onderweg zijn - niet gebruiken.

Spotjes, spotjes, en nog eens spotjes

Via crossmediale spotjes (TV, radio, social media) krijgen we ingeprent dat het gebruik van de telefoon onderweg stout is. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor telefoonmakers zelf. Samsung bijvoorbeeld pusht de In-Traffic Reply-app, die het in mei 2017 lanceerde. Als deze is ingeschakeld krijgt de verstuurder van een bericht automatisch antwoord dat de ontvanger niet direct kan reageren. Echter, gebruik van de app is natuurlijk vrijblijvend. De Koreaanse telefoonmaker vertelt ons dat '100.000 mensen de app al op hun telefoon hebben staan', maar vertelt er niet bij hoe vaak deze ook daadwerkelijk ingeschakeld wordt.

Enfin, u bent alvast voorbereid op  wat komen gaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zal vanmiddag de campagne voor eenieder die niet in staat is zijn gezond verstand te gebruiken officieel aftrappen. Op lokaal niveau zijn er vergelijkbare initiatieven, zoals de Superbelangrijk-campagne die sinds januari in Amsterdam loopt. Maar goed: baat het niet, dan schaadt het niet.

Reacties

Dubz 13-09-18 | 10:18

De enige manier waarop ik dit zie werken, is als steeds meer mensen anderen aanspreken op hun (app-) gedrag in het verkeer. In tegenstelling tot de BOB actie, die naar mijn idee nog wel succesvol genoemd mag worden, is er dit keer geen sprake van grootschalige sociale controle. Als je maatje te veel gedronken heeft en achter het stuur wilt stappen, dan kun je daar iets van zeggen. Dat valt niet te doen met appen, tenzij je het van die persoon weet. Zo ook met het "Bobben" an sich. Er is geen groepsgedrag bij appen in het verkeer. Er is geen persoon die zich opoffert als chauffeur, zodat jij jezelf de moeder kunt appen.

Het gaat hier puur om het gebrek aan maatregelen. Wettelijk is het allemaal strafbaar natuurlijk, en steeds zwaarder, maar ik zie honderd(en) appende automobilisten op een dag. De pakkans is eigenlijk 0. Of je moet toevallig in een fuik rijden of langs een burgerauto slingeren.

deministerpresident 13-09-18 | 10:30 | 2

Boetes en campagnes helpen niet. Telefoonabonnement 3 maanden blokkeren bij alle providers. Dat helpt pas. Simpele oplossing, superdoeltreffend

Het Vragevuur 13-09-18 | 10:54

Ook niet makkelijk te omzeilen ofzo...
www.prepaidsimkaart.net/simkaart-zond...

TuurlijkNiet 13-09-18 | 13:32

Boetes kunnen heel goed helpen. Alleen moet je dan wel een progressief boete systeem introduceren. In Virginia is de boete voor Texting while driving 500 dollar bij eerste constatering. Dit is ook een primary offense, want inhoud dat de politie jouw aan de kant mag zetten als men vermoed dat je je telefoon gebruikt terwijl je aan het rijden bent. Echter als je voor de tweede maal wordt betrapt verdubbelt de boete naar 1000 dollar en als je voor de derde keer wordt gepakt is de boete 2500 dollar en krijg je automatisch een rijverbod van een jaar..

Krijg je een auto ongeluk tijdens het gebruik van de smartphone, dan kan men ook vehicle assault in 2nd degree opleggen. Daar staan zelfs gevangenisstraffen op..

Overigens is de wet in naburige staten als Maryland en DC (officieel (nog) geen staat) strenger, want daar is het vasthouden van de telefoon terwijl je rijd al strafbaar. In Virginia mag je de telefoon vasthouden, maar niet naar het scherm kijken.. Voor zover ik weet is het nog niet gebeurt dat een rechter de boete heeft verscheurd omdat de verdachte claimde dat hij de telefoon alleen vasthield en niet naar het scherm keek. Rechters vragen dan vervolgens heel simpel, maar waarom hield je die telefoon dan vast? Daar kunnen ze dan geen overtuigend antwoord op geven en dus blijft de boete staan.. Overigens is men wel bezig met een revisie van deze wet welke vasthouden van de telefoon (als bestuurder) al strafbaar stelt..

elfenstein 13-09-18 | 11:14 | 2

Bellen, appen of pielen met je foontje in genral in het verkeer?
Automatisch jouw schuld en niet verzekerd als 't misgaat.
Is 't zo klaar op wat écht te domme apen na, en die verdienen dan ook gewoon de darwin award.

Advocatus Diaboli 13-09-18 | 12:06

dus jij wil graag dat zo een muppet onverzekerd is zodat jij de schade via een civiele procedure moet gaan proberen te verhalen? dan straf je de verkeerde!

meneerjan 13-09-18 | 14:48

telefoon in beslag nemen en op een zwarte lijst bij de telecom providers zodat je een x aantal jaar geen abonnement kunt afsluiten of een telefoon kopen.
Dát doet pas zeer bij die schermverslaafden.

TypischReagluursel 13-09-18 | 11:38 | 1

Het duurde bij de BOB campagne ook een heel lange tijd voordat de bevolking ging inzien dat het niet goed is om te drinken en rijden. Nog steeds zijn er heel veel mensen die het ondanks vele miljarden aan gespendeerd reclame budget en torenhoge boetes achter het stuur blijven kruipen met veel te veel alcohol op. Heel veel burgers zijn zeer hardleers.
De sociale controle dient wel een stukje verscherpt te worden hierin. Elkaar aanspreken op dit ongepaste gedrag scheelt uiteindelijk niet alleen ongelukken, ook belastinggeld.

TuurlijkNiet 13-09-18 | 13:34

Totdat je natuurlijk door zo'n dronken idioot volledig in elkaar getimmerd wordt met een paar kopschoppen er achteraan..

2voor12 13-09-18 | 11:46

Maar dan ook de door rood verkeerslicht lopende appers aanpakken. Het zijn gewoon zombies die niet eens doorhebben dat ze zo aan het oversteken zijn.
Maar als jij dan als automobilist ze noet kan ontwijken dan word jij verantwoordelijk gesteld voor de schade en gaat je no-claim flink omlaag.

reagierder 13-09-18 | 12:28

Allemaal leuk en aardig en verantwoord, maar het is toch wel heel handig om al fietsend Pokemon te spelen, hoor…

Wedstrijdkrokodil 13-09-18 | 12:34 | 1

Als de pakkans klein is moet de sanctie omhoog. 1e keer betrapt: 1 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. 2e keer: 5 jaar. 3e keer: Levenslang geen auto meer rijden.

Als mensen met het OV moeten gaan reizen leren ze het wel af.

Diotima 13-09-18 | 13:17

Zwaarder straffen werkt nauwelijks. Volgens mij is iemand betrappen relatief eenvoudig werk, dat een stadswacht bijvoorbeeld ook kan doen.

Sarauj 13-09-18 | 13:24

Sinds ca een half jaar gebruik ik android auto icm mijn navigatiescherm. Werkt prima, appjes worden voorgelezen als je daar behoefte aan hebt en automatisch antwoorden kan ook.

Wedstrijdkrokodil 13-09-18 | 14:41

Geef mij een URL waar ik filmpjes kan uploaden van overtreders en een percentage van de boete. Dan naai ik jullie er allemaal stuk voor stuk bij. Geen medelijden mee.

LesPaul 13-09-18 | 16:08

Wedstrijdkrokodil 13-09-18 | 14:41
En die filmpjes heb jij natuurlijk niet al rijdend gefabriekt? Jezelf lekker zitten opfokken achter het stuur is net zo link als naar een schermpje kijken. Voelde mijn rechterhand al omhoog gaan, tot ik me realiseerde dat we nog iets verder terug moeten in de tijd, toen er nog Zilverlingen bestonden.

lekkeraustralie 14-09-18 | 16:00

heel simpel. gepakt met foon of aan de app tijdens het rijden ? Rijbewijs kwijt voor 5 jaar. Doet auw. En zo hoort het. Als ik hier zonder auto ? Niks bus,tram of trein. Dan is alles afgelopen. Dat weet ik dus ik doe het niet.

Reageer