Autobahn

Zet u schrap: megacampagne tegen appen onderweg begint vandaag

Omdat burgers niet voor zichzelf kunnen denken, doet de rijksoverheid aan campagnes. Vandaag gaat er een nieuwe van start, gericht op het gebruik van de smartphone in het verkeer. Dat kunt u beter niet doen, snapt u?

Ieder weldenkend mens zal de gevaren onderkennen van het koekeloeren naar een smartphonescherm, terwijl je in de auto of op de fiets onderweg bent. Maar toch nemen massa's mensen hun lulijzer meteen ter hand zodra er een appje of notificatie binnenkomt. Kortom: er moet meer opgevoed worden. Een taak die in eerste instantie weggelegd is voor ouders, alleen schort het hier nog wel eens aan. Dus moet de overheid het maar weer doen.

Vandaag begint een zeer grootschalige campagne, waarin de overheid de handen ineen slaat met alle belangrijke actoren: de ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond, telefoonfabrikanten en telecomproviders. Het doel is helder: zorg ervoor dat mensen hun telefoon - als ze onderweg zijn - niet gebruiken.

Spotjes, spotjes, en nog eens spotjes

Via crossmediale spotjes (TV, radio, social media) krijgen we ingeprent dat het gebruik van de telefoon onderweg stout is. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor telefoonmakers zelf. Samsung bijvoorbeeld pusht de In-Traffic Reply-app, die het in mei 2017 lanceerde. Als deze is ingeschakeld krijgt de verstuurder van een bericht automatisch antwoord dat de ontvanger niet direct kan reageren. Echter, gebruik van de app is natuurlijk vrijblijvend. De Koreaanse telefoonmaker vertelt ons dat '100.000 mensen de app al op hun telefoon hebben staan', maar vertelt er niet bij hoe vaak deze ook daadwerkelijk ingeschakeld wordt.

Enfin, u bent alvast voorbereid op  wat komen gaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zal vanmiddag de campagne voor eenieder die niet in staat is zijn gezond verstand te gebruiken officieel aftrappen. Op lokaal niveau zijn er vergelijkbare initiatieven, zoals de Superbelangrijk-campagne die sinds januari in Amsterdam loopt. Maar goed: baat het niet, dan schaadt het niet.