Autobahn

Aston Martin Rapide E krijgt meer dan 610 pk

Aston Martin heeft de eerste details bekend gemaakt van de volgend jaar te verschijnen Rapide E. De eerste volledig elektrische Aston werkt, net als Porsche, met een 800 Volt-systeem.

U moet de Rapide E vooral zien als eerste elektrische wapenfeit van de Britten: de architectuur waarop de auto rolt is gewoon die van een conventionele benzineauto, maar dan met enkele belangrijke organen die gewisseld zijn. In plaats van de 6.0 V12 komen twee elektromotoren met een minimaal vergelijkbaar vermogen van 'minstens 610 pk'. Deze liggen overigens beide op de achteras, waarmee de Rapide E niet vier- maar achterwielaangedreven wordt. De 0-100 sprint kan desondanks in 4 seconden geklaard worden, en de topsnelheid ligt op 250 km/u. 

Uit bovenstaande kunt u opmaken dat een groot bereik geen prioriteit krijgt, vandaar dat het accupakket 'slechts' 65 kWh bedraagt. Het bereik volgens WLTP is minimaal 320 km, wat nog steeds meer dan genoeg is, aangezien de Rapide E vermoedelijk bij geen enkele klant als daily wordt ingezet. Misschien wel waar het uitkomt, maar iedere koper heeft nog minimaal iets anders in de garage staan om op terug te vallen. Aston Martin bouwt slechts 155 exemplaren, die in de nieuwe St. Athans-fabriek in Wales van de band rollen. Hiermee wordt het de derde productielocatie van de Rapide, die zijn leven begon bij Magna Steyr (Oostenrijk), waarna de Britten hem noodgedwongen en ver voor het aflopen van het contract terughaalden naar Gaydon. In St. Athans mag de grote vijfdeurs zijn laatste levensfase ingaan.

Laden

De Rapide E - die samen met Williams Advanced Engineering is ontwikkeld - kan aan de 50 kW-snellader. Indien een snellader gevonden wordt die op 800 V werkt, is ook 100 kW mogelijk, wat doet vermoeden dat het systeem een relatief beperkt amperage slikt. Maar, wederom, als het geen daily driver is, is dit minder relevant.

Volgens Aston Martin kan de Rapide E een volledig rondje Nürburgring Nordschleife rijden zonder dat de elektromotoren vermogen verliezen. Qua uiterlijk onderscheidt de auto zich door een set dichte velgen met bespoke Pirelli P Zero's die een lage rolweerstand en dito afrolgeluid hebben. De onderkant van de Rapide E werd aerodynamischer vormgegeven, om te helpen met het bereik.

De eerste klanten zullen hun Rapide E in Q4 van 2019 krijgen. Daarna is het de beurt aan de DBX, waarbij bij de ontwikkeling al rekening gehouden wordt met een elektrische aandrijflijn. De Rapide E zal meer een cadeautje voor trouwe klanten zijn (zij het een sigaar uit eigen doos), opdat deze 'first!' kunnen roepen.

Reacties

Johnny66 13-09-18 | 09:00 | 1

Fantastisch . Het verschil tussen 150 pk en 600 pk , electriek, is dan ook maar 150 euro. De markt zit te wachten op studenten ( het is GVD niet anders ) die een grote , deels zelfvoorzienende, auto bouwen voor 20.000 euro , en die is er. Nog ff wachten .

TuurlijkNiet 13-09-18 | 14:16

Dat is helaas pas mogelijk als je de assemblage (bijna) volledig kunt automatiseren. De Model 3 bestaat uit zo'n 18.000 dollar aan hardware en 10.000 dollar personeelskosten. Waarom denk je dat Musk alles via robots wou laten doen? Tesla heeft geen distribiteur/dealer structuur, dus er zijn al minder schrijven welke geld willen verdienen..

Met wachten ga je niets bereiken. Je moet het gewoon gaan proberen. En als het niet helemaal gaat zoals verwacht, dan pas je je plan aan. Ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoeveel accu capaciteit je in de auto legt. Tesla (Panasonic) gebruikt bij hun accu's al veel minder kobalt dan andere accu fabrikanten, dus dat scheelt ook wat geld. Ik ben alleen bang dat mensen hun auto nog niet elke avond willen opladen zoals ze al jaren doen met hun mobiele telefoon, dus heb je een grote capaciteit nodig.. In 1997 deed ik ruim een week met een opgeladen Phillips Diga, gaat mijn IPhone (7) echt niet halen..

Reageer