Autobahn

Is dat hele Dieselgate nu nog niet afgelopen?

Deze week stonden velen stil bij de aanslagen op 9/11, nu 17 jaar geleden. Deze maand is het echter ook tijd voor de herdenking van drie jaar Dieselgate. 

In september 2015 ging het balletje rollen en gaf Volkswagen aan de Amerikaanse EPA toe dat het al die jaren had gelogen en dat het concern inderdaad emissies manipuleerde door middel van software. De shit was aan en het drama is nog steeds niet afgelopen, ook niet na drie jaar voortmodderen. 

De productie van Volkswagen AG heeft niet significant geleden onder het gefröbel met emissies. Hetzelfde lijkt te gelden voor de omzet. Het is dan ook de vraag of consumenten het allemaal zo spannend vinden. Overheden zijn echter een stuk strenger en op dat front blijft VW het maar verkloten. 

Een Amerikaanse toezichthouder liet in het voorjaar nog weten dat Volkswagen veel te weinig heeft gedaan om nieuw gesjoemel te voorkomen. Eind vorige maand kon de toezichthouder zijn eerdere waarschuwingen copy pasten. VW had in de tussentijd niets significants uitgevreten.

Daarnaast spelen er ook nog eens talloze rechtszaken en heeft Volkswagen noodgedwongen tientallen miljarden gereserveerd om weer vriendjes te worden met iedereen. Omdat het intern nog steeds niet op orde is, komt dat toch enigszins over als de anonieme alcoholist die dronken zijn welgemeende excuses aanbiedt voor zijn drankgebruik.

Het is bovendien niet alleen reputatieschade die VW parten speelt, het doormodderen van Dieselgate kost ook bijzonder veel mankracht - mankracht die niet gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van auto's. Wellicht zijn de echte effecten van Dieselgate daarom pas over een paar jaar in de kwaliteit van Volkswagens auto's te zien.

Reacties

razwanzel 12-09-18 | 20:32

en na dieselgate staat de volgende alweer klaar... TSI gate!

Homer P. Simpson 12-09-18 | 21:06

Ze ontwikkelden sowieso niet zoveel daar, behalve dan reclames die de domme burgerlul moesten laten eloven dat het "cutting-edge" technologie was die héél betrouwbaar was. Beide niet waar overigens. VW is een sjoemelend prutsmerk voor losers, nooit anders geweest.

Doctor Honoris Causa 12-09-18 | 21:24

Heb zowel op de zaak als privé diverse Volkswagens gehad. Polo, Golf, Passat en de nodige bussen. Als je kwaliteit uitdrukt in storingsgevoeligheid en reparatiekosten dan is het me vies tegengevallen. Cosmetisch (vormgeving, materiaal, bekleding) vond ik ze wel mooier dan van vergelijkbare Japanners, maar ik ga nooit meer terug naar Duitse auto's. Dan maar donkergrijs plastic. Ik wordt nergens zo chagrijnig van als een auto die weer een storing geeft.

Verkantekeert 12-09-18 | 21:31

Na LPG nu Diesel. De elektra lobby doet het goed. Met dank aan VW.

Alsulinkskijkt 12-09-18 | 21:38

Uiteindelijk kun je geld niet frituren

Diepstrotje 12-09-18 | 21:52 | 4

Behalve VW speelt ditzelfde nog voor veel meer merken. Grappig dat men zich hier zo druk over maakt en niet over het feit dat dit merk al tijden de grootste gemene op de markt brengt met TSI motoren die olieboten zijn na 80.000 km (alsof verbrande motorolie niet vervuiling is) of DSG bakken die uit elkaar vallen elke 3 weken.

Sowieso is dat hele gezeur zwaar overtrokken, alle auto's die nu op de markt zijn halen de verbruikscijfers niet die opgegeven worden door de fabrikanten dus ook meer uitstoten..

TuurlijkNiet 12-09-18 | 22:51

Dit schandaal heeft niets te maken met opgegeven cijfers! In Europa geeft men inderdaad de cijfers door en die neemt Europa 1-op-1 over zonder verdere controle. In de VS dienen fabrikanten voertuigen af te leveren bij de EPA welke ze daarna aan een test onderwerpt en vervolgens de cijfers publiceert. Dat is ook de reden dat Tesla aan de EPA vroeg om het bereik van de auto naar beneden bij te stellen.

Deze test duurde ongeveer 20 minuten. Het gesjoemel zit hem in het feit dat de ECU's na 20 minuten ineens hele andere uitstoot waardes hadden.. De West Virginia University was namelijk bezig met met een onderzoek naar uitstoot van diesels en zij merkten ineens afwijkende waardes bij de Volkswagen. Bij nader onderzoek bleek dat de waardes gingen afwijken na ongeveer 20 minuten en dat heeft men vervolgens aan de EPA doorgegeven.

De rechtszaak in Duitsland gaat ook niet over het gesjoemel zelf, maar over het feit dat Volkswagen dit ontkende zelfs toen de EPA nader onderzoek aankondigden. Nu klaagt men Volkswagen aan omdat de koers van Volkswagen flinke klappen kreeg op de beurs nadat de EPA het gesjoemel had bevestigd. Hierdoor hebben beleggers veel geld verloren en dat willen ze nu terug hebben. Anders dan in de VS, zijn er in Europa geen miljarden boetes of zelfs gevangenis straffen voor top managers uitgesproken.. Kan ook niet, want in Europa heeft Volkswagen niet gesjoemeld omdat de EU nooit de cijfers van Volkswagen heeft gecontroleerd..

Biet 12-09-18 | 23:11

Flauwekul. Heb diverse tsi’s gehad. Één keer een turbo opgeblazen die netjes onder garantie vervangen is. Qua olie verbruik geen enkel probleem. Maximaal een halve liter tussen service interval die best wel lang is.

SanderVreibik 13-09-18 | 01:06

@ Deepthroat: vlak ook de TDi's niet uit, als je de 180peekaa versie in een transporter hebt dan mag je binnen 100.000 km al 1 (zegge: één) liter longlife olie per 750 km toevoegen.
De zuigerveren zijn van ijzerdraadjes gemaakt en de cilinderwanden van plastic ofzo, dus dat slijt in.

joran v d s 13-09-18 | 08:26

@Biet: Dat past in het rijtje: ja hij rijd erg zuinig, laatst voor 20 euro getankt en 240 km gereden...
zonder significantie...

issieookweer 12-09-18 | 22:44

Natuurlijk laten die VSers niet los, want het is een buitenlands merk. Ze doen er alles aan om niet te hoeven kijken naar de qualitatieve en technische achterblijfselen, die hun eigen automerken in de VS produceren.

razwanzel 13-09-18 | 06:49 | 1

Onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat TSI's en andere direct ingespoten benzine motoren 6 tot 13 keer zoveel fijnstof uitstoten als een euro 6 diesel, dat wilde ik even kwijt.

joran v d s 13-09-18 | 08:24

tot 13 keer is nog voorzichtig uitgedrukt. haat aan de benzine verbranders met hun fijnstof. gelukkig komen er al benzine motoren met fijnstoffilter op de markt tegenwoordig ( fiat)

Durereaguurder 13-09-18 | 07:37

Nu ze genoeg landen hebben geplukt, gaan ze buitenlandse bedrijven plukken.

pedro300 13-09-18 | 08:34

klopt de tsi motor maakt veel fijnstof en behoeft ook een partikelfilter . maar dan gaat de pk winst verloren ,en dus zal deze brandstof inspuiting ook wel verdwijnen.ook maar beter ook met die distributieketting problemen

petros666 13-09-18 | 09:25

Plus het feit dat die TSI's tot 2013 bij bosjes kapot gingen. Iets met waardeloze olieschraapringen icm een FU instelling van PON leverde dat heel wat verdrietige audi en VW klanten op.

Johnny66 13-09-18 | 09:32 | 1

Uitgerekte distributiekettingen ( soms drie reparaties binnen de 100.000 km ) , VW hult zich in stilzwijgen , ergo de toeleverancier is de kwade genius . Autobild vraagt zich af , ze schrijven het , waarom toch altijd maar een VW !

Johnny66 13-09-18 | 09:33

De mens , als diersoort ook gewoon een massa dier.

pedro300 13-09-18 | 10:00

diepstrotje ,klopt het probleem is bij veel merken ,die bosch gebruiken en ook de uitlaatgas software die na 22 min ,ander programma ging draaien. behalve psa bijna alle merken

lekkeraustralie 14-09-18 | 16:07

Daarom mijn v8 diesel toyota met 2 koffiemolens doet het heel mooi. Al jaren. En ik ben niet lief voor de auto. Werkpaard en dat zal ie weten ook. wel netjes op tijd een beurt (tja, auto's en mensen zijn niet zo verschillend)

Reageer