Autobahn

Legendarische ontwerper wil auto's helft lichter maken

De ontwerper achter de geweldige McLaren F1 mag 72 jaar oud  zijn, hij werkt gewoon stug daar. Zijn nieuwste ontwikkeling is de iStream Superlight. Het is een autochassis dat het gewicht van auto's kan halveren.

Al jaren werkt Gordon Murray Design aan het iStream bouwsysteem voor auto's en om de zoveel tijd hebben ze weer een verbetering voor de wereld klaar. De Superlight is de meest recente iteratie van het project. Het chassis bestaat uit een frame van extra sterk aluminium met panelen van koolstofvezel. Klinkt niet heel bijzonder als je denkt aan supercars, zo zijn ze eigenlijk allemaal gebouwd. De Superlight is echter geen concept voor een supercar, het is een concept voor een standaardauto. 

Doel van het voorbeeldmodel is laten zien dat met slimme technologie een veiligere, zuinigere en beter rijdende auto te bouwen is. ten opzicht van een gewone uit plaatstaal gestampte auto kan de gewichtsbesparing oplopen tot wel vijftig procent. 

Het platform is zo flexibel dat het mogelijk is om er allerlei auto's van de bouwen. Het maakt niet uit of je een sportwagen, een SUV, een stadsauto of een bestelwagen ontwikkelt. Producenten kunnen de componenten uit het standaardsysteem gebruiken om veel sneller en goedkoper een lichte auto te ontwerpen. Klinkt als de ideale basis voor bedrijven als Sono, StreetScooter en e.Go

Stoel

Naast het nieuwe platform heeft iStream ook een nieuwe autostoel ontworpen. Op basis van dezelfde technieken hebben de ingenieurs van Gordon Murray Design een zetel bedacht die minder dan 12 kilogram weegt. Het gewicht van de stoel is daarmee een derde minder dan een vergelijkbare stoel van conventioneel ontwerp.

Wie nu meteen een nieuwe auto wil ontwikkelen kan zich in Shalford bij Gordon Murray melden.

Reacties

potsenmakkert 12-09-18 | 18:44

Die stoel heeft wel wat weg van een vliegtuigstoel. Nu lijkt dat me bij uitstek een industrie waar besparen op het gewicht van stoelen zeer effectief is, dus dat zal vast geen toeval zijn.

Johnny66 12-09-18 | 20:02

Ja , daar ligt de sleutel voor eigenlijk alles . Een Golf weegt nu 1400 kg. What the hell...
Een SUV verbruikt bij 130 km 32 procent meer brandstof dan een reguliere zelfde auto , motor bij die snelheid. Auto''s en vrouwen , ze zijn altijd , bijna altijd, te zwaar !

kloopindeslootjijook 12-09-18 | 20:05 | 2

Wil dat dan ook zeggen dat als je in je eentje in de auto zit dat goed gaat, maar met z'n 2en de boel gaat doorzakken en met z'n 4en het ding niet meer kan veren?

kloopindeslootjijook 12-09-18 | 20:06

wacht even, het lijkt een tweepersoonsding.

Johnny66 12-09-18 | 20:38

laat dat maar aan gordon over.

zoufri 12-09-18 | 21:36

In de tussentijd laat de heer Murray een Escort MK 1 voor zichzelf bouwen .Vroeger was alles beter .

owikzegmaarwat 13-09-18 | 02:45 | 3

dingen die de mensheid verbeteren verdwijnen meestal in de vergetelheid/schaduw oid, ik zeg niet dat ik in illuminatie geloof maar je kan er vergif op nemen dat dit waarschijnlijk nooit in gewone auto's komt. Maarja, zeg nooit nooit he.

Eigenaar_IJsland 13-09-18 | 08:09

@Durereaguurder
Is een beetje offtopic maar inderdaad een aanrader om te lezen. De huidige samenleving wordt dan in ieder geval een stuk duidelijker.

Johnny66 13-09-18 | 09:02

Er zit een prijs aan maar gewicht is voor alles de grote boosdoener. Dat moet omlaag . O wacht , we gaan massaal EV rijden ( is de verwachting ) , we subsidieren nog eventjes 2300 kg milieu voertuigen.

Sinclair 13-09-18 | 09:08

Werkt hij stug daar of door?

rodondenderon 13-09-18 | 22:35

alsof ze bij de grote merken geen buizenframpje kunnen lassen met wat plastic panelen erop gekit.
wat is hier nou bijzonder aan, ik ken racers van de autocross die mooiere en betere constructies in elkaar lassen. in hun schuurtje.
deze peen kan hem alleen tekenen.

rodondenderon 13-09-18 | 22:38

en die stoel ziet er nou niet echt comfortabel uit, ja 10 rondjes over het circuit zal wel gaan, maar vergelijk het eens met een stoel uit een mercedes die zit beter als je bankstel thuis.

rodondenderon 13-09-18 | 22:40

een klapstoeltje bij de blokker weegt trouwens ook geen 12kg. dus zelfs het gewicht is niet bijzonder

Reageer