Autobahn

Rotterdammer staakt poging om Formule 1 binnen te halen

Ondernemer Herman Vaanholt gooit de handdoek in de ring, hij doet geen moeite meer om de Formule 1 naar Rotterdam te halen. De politiek werkt niet mee en dan heeft het weinig zin om door te gaan met zijn plan.

"Een gemiste kans," noemt Herman Vaanholt het. De ondernemer die in de jaren negentig een fortuin verdiende met call centers en sindsdien als consultant door het leven gaat is autosportliefhebber in hart en ziel. Hij reed een aantal keer in Le Dakar en haalde met zijn compaan Robert Heilbron de Formule 1-wagens al een aantal jaar naar de Maasstad voor Bavaria City Racing. 

De nieuwe Amerikaanse eigenaar van Formule 1 zag een stratencircuit in 010 wel zitten en daar speelde Vaanholt graag op in. Tegen het AD zegt hij: "De stad is voor Liberty interessant omdat die, A, in het thuisland van Max Verstappen ligt en B, past in de wens van meer stratenraces op de Formule 1-kalender."

Maar daarmee is het natuurlijk niet geregeld. De Formule 1 bouwt geen circuit, ze gebruiken ze. De boel moet klaar voor de start zijn en daar speelde Vaanholt op in door Hermann Tilke een ontwerp te laten schetsen. De auto's zouden door de oude en de nieuwe Kuip rijden op Zuid. Daarnaast zou een deel van de baan zich in de rivier bevinden op pontons. Dat was overigens volgens Vaanholt geen extreem bizar plan: " Technisch is het allemaal mogelijk. Zeker als je een circuit al meteen betrekt bij de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord. Het grootste obstakel is de politieke bereidwilligheid gebleken: de gemeente wilde niet meewerken aan een haalbaarheidsonderzoek naar een Formule 1-race. Zonder zo'n onderzoek - waarin behalve de technische haalbaarheid ook het draagvlak wordt gemeten - ben je nergens."

Vaanholt rekent voor dat alleen al de twee voetbalstadions jaarlijks twee miljoen euro winst hadden kunnen maken op de kaartverkoop. Dat red je niet met een paar voetbalwedstrijden en een concertje, aldus de ondernemer.

Graag wijzen we Herman en Hermann nog even op onze voorstellen voor een Grand Prix-circuit. Vooral de Waalhavenvariant is prima haalbaar, en makkelijk vergelijkbaar met het circuit van de Formule E in New York. En anders is het wachten totdat Assen of Zandvoort een Grote Prijs van Nederland toegewezen krijgt.

Reacties

WatMoetJeNu 12-09-18 | 13:07 | 2

Beste Autobahn, een FE circuit is natuurlijk niet te vergelijken met een F1 circuit.
Een FE auto gaat maximaal 225 km/u, een F1 auto plakt er dan nog eens 150 km/u bij (ofwel 66% sneller). Dat is ook de reden dat FE het zo leuk doet op stratencircuits.
Een andere handige vergelijking. De FE Monaco is 1.765 km lang, en in 2015 was de snelste ronde 53.478.
Het F1 circuit in Monaco is 3.337 km lang (dus 1.572 km langer) terwijl de snelste ronde afgelopen jaar 1:14.260 was. Dus bijna het dubbele aan lengte, maar slechts 21 seconden tijdsverschil. En dat is dan op het langzaamste circuit op de gehele kalender.

KapiteinKlein 12-09-18 | 13:33

Alhoewel ik het met je eens ben dat een FE circuit niet te vergelijken is met een F1 circuit, weet ook jij wel dat een F1 auto geen 375 km/u haalt. Zelfs niet op Monza in de slipstream en DRS.

WatMoetJeNu 12-09-18 | 13:54

Bron: en.wikipedia.org/wiki/Formula_One_car...
For a decade, F1 cars had run with 3.0-litre naturally aspirated engines with all teams settling on a V10 layout by the end of the period; however, development had led to these engines producing between 980 and 1,000 hp (730 and 750 kW),[5] and the cars reaching top speeds of 375 km/h (233 mph) (Jacques Villeneuve with Sauber-Ferrari) on the Monza circuit

Goed, dat was 10 jaar geleden, maar Perez haalde dit jaar in Canada een topsnelheid van 349.7 km/h. Dus nog steeds 125 km/u sneller.

Verderkijkert 12-09-18 | 14:13 | 1

Alle ballen op Assen: centrale ligging (NL/D/B/DK) aan de snelweg, tribunes en looppaden prima voor de bezoekers, baan heeft weinig aanpassingen nodig en... geen praatjesmakers in de leiding.

N3uk33nd 13-09-18 | 09:43

Maar het belangrijkste ontbreekt, een goed F1 race circuit.
Assen is leuk voor 2 wielers, kleine opgevoerde vrouwenautotjes en club racewagen, maar F1 is qua circuit veel beter af in Zandvoort. Jammer dat de infra rondom Zandvoort gewoon niet toereikend is.

der Schmutz 12-09-18 | 14:41 | 3

Stellen dat het mogelijk is en vervolgens gemeente verwijten niet mee te betalen aan haalbaarheidsonderzoek. Lult Vaanholt dan uit zijn nek? vertrouwt hij zijn eigen onderzoek niet? of wil hij dat gemeente dubbel werk doet? Vragen, vragen, vragen.

Om Race te krijgen moet je ca. 20 miljoen lappen aan organisatie. Dat is exclusief alle perks als VIP boxen, VIP parkeerplaatsen, VIP kaartjes, enz. Dit moet er dus minimaal overblijven na aftrek van kosten als, afsluiten stad 4 a 5 dagen, pontons, beveiliging, tribunes, infrastructuur, vip ruimtes, bouwen pitstraat, parkeerplek vip's, vrachtwagens en organisatie, dat parkeer je niet even in de Marrokaans, sorry Spaanse Polder, marketing, organisatie, evenement directie, huur hulpdiensten, tijdelijke wegdek aanpassingen, tijdelijke vangrails, banden en waterblokken, enz.
Daarnaast kijken alle bewoners van aanliggende flats gratis of beter verhuren deze, net als in Monaco. Denk dat als het door zou gaan er totaal meer particulier huurgeld binnen komt dan werkelijk aan kaartjes wordt verkocht.

Een begroting van 40 a 50 miljoen euro om dit alles te kunnen betalen lijkt mij absoluut minimum. Uiteindelijk zou het neerkomen op substantiële sponsoring gemeente, grote bedrijven en paar rijke Rotterdammers. Net zo'n groepje als elke 10 jaar Feyenoord weer uit de bijstand helpt.
Erg leuk, maar nee heilloze zaak.

2voor12 12-09-18 | 15:05

Dit dus. Je kan de bui al zien hangen dat de belastingbetaler de hobby van deze man voor een flink deel zal moeten betalen.

WatMoetJeNu 12-09-18 | 15:37

De stad wordt geen 4 a 5 dagen afgesloten hoor, dat is effectief wel wat langer. Om toch weer even de vergelijking met de FE te maken, Montreal is gestopt met de FE, omdat het circus de omgeving van het circuit zo ongeveer 5 weken onbereikbaar maakte. 2 1/2 week opbouwen, 1 week racen en dan 1 1/2 week opruimen.

hendrikjandetuinman 12-09-18 | 18:24

Hij heeft overwogen zelf het geld neer te gooien.

der Schmutz 12-09-18 | 14:55

Wellicht kunnen ze dat beroemde iconische Rotterdamse biermerk, wat ze ook in de kuip tappen laten sponsoren. Kan even niet op de naam komen zo snel, hele bekende naam.

GoedenMorgenDezeMorg 12-09-18 | 15:24

ik denk dat de weigering om het draagvlak te onderzoeken wel aangaf hoe het met dat draagvlak zit.

Tapioca pudding 13-09-18 | 16:05

Ik stel voor stratencircuit Amsterdam Centrum. Femke is alvast VOOR.

Reageer