Autobahn

Charlie Whiting: 'Max Verstappens straf kwam niet door verspeelde joker'

FIA race director Charlie Whiting vindt de uitbarsting van Max Verstappen nadat hij de penalty kreeg, volkomen begrijpelijk. Daarnaast ontkent hij dat Max de penalty kreeg omdat hij z'n 'joker' eerder verspeelde.

Het is het meest besproken moment van de Grand Prix van Monza: de vijf seconden straf die Max Verstappen kreeg omdat hij Valtteri Bottas niet voldoende ruimte gegeven zou hebben. Zelf liet Max zijn onvrede over de beslissing direct over de radio weten, en stak hij zijn mening tijdens latere interviews ook niet onder stoelen of banken. Volgens FIA race director Charlie Whiting is dat volledig te verwachten, maar doet hij er voor de rest niets mee. 

"Ik hoorde achteraf dat Verstappen commentaar had op de beslissing, maar ik denk dat je niet op zulke uitspraken moet letten. Zeker niet als ze in het heetst van de strijd uitgesproken worden. Ik denk dat we bij de volgende drivers briefing er nog wel een kort gesprekje over zullen hebben," vertelde Whiting aan Motorsport.

Joker

Voordat Verstappen de straf kreeg, ging het niet helemaal goed bij het ingaan van de chicane. Hij dacht dat Bottas naast hem zat, remde hierdoor te hard en sneed een stuk chicane af. Toch greep de FIA niet in. Eén van Verstappens engineers vertelde over de teamradio dat hij zijn laatste 'joker' verbruikt had. Hierdoor ontstond het vermoeden dat de coureur daarom bij zijn latere actie wel een straf kreeg.

Whiting denkt daar anders over. Volgens hem zijn de twee gebeurtenissen geheel los van elkaar bekeken. Verstappen verspeelde met het afsnijden van de chicane wel degelijk zijn joker, maar omdat hij er geen duidelijk voordeel uit haalde bleef het hierbij. Dit had geen invloed op de beslissing voor de straf die hij kreeg voor de latere actie.

Reacties

Memek 05-09-18 | 18:22 | 9

Het waren inderdaad twee compleet los van elkaar staande gebeurtenissen.
Het afsnijden van de chicane is slechts een straf waard als je er voordeel mee behaalt. Iemand 'under breaking' een zijwaardse zwieperd geven is een hele andere. En als Max er toch zo van overtuigd is, zoals hij later zei, dat Bottas hem nooit op baan kon inhalen, waarom dan zo moeilijk doen en die domme fout maken. Blijf toch gewoon op je lijn, dan komt Bottas er ook niet langs.

Techtalent 05-09-18 | 18:31

Wat is die lijn dan volgens jou gezien vanaf de wal?

Bubske 05-09-18 | 18:46

Waar heb je het in hemelsnaam over Memek?

Memek 05-09-18 | 18:47

Er mag (dat zijn de rules) under breaking geen move meer gemaakt worden, als er minder dan een wagenlengte tussen twee auto's zit. Welnu Max (zie de desbtreffende beelden) ging desondanks van zijn lijn en raakte Bottas,
Als Max op zijn lijn gebleven was, dus geen move gemaakt had, was er niks aan het handje. En daarenboven, Bottas had hem daar nooit ingehaald, dus een nodeloze actie die hem zijn 3e plaats kostte.
En dan Max hij wel gaan schreeuwen en kankeren, het helpt hem niet, en dat zal Charlie Whiting hem kennelijk nog een keer onder zijn neus wrijven bij de volgende GP, wellicht is het misschien een keer duidelijk.

Hasj_en_Wietje 05-09-18 | 19:02

Hij liet toch ook voldoende ruimte? Dat Bottas die ruimte niet benut kan je moeilijk in Max' schoenen schuiven, maar ze doen het toch.

Memek 05-09-18 | 20:18


Hasj_en_Wietje 05-09-18 | 19:02

Hij liet toch ook voldoende ruimte? Dat Bottas die ruimte niet benut kan je moeilijk in Max' schoenen schuiven, maar ze doen het toch.

Of er al of niet genoeg ruimte is, dat doet niet terzake. Kern is, ongeacht de ruimte die Bottas zou hebben, je mag geen move meer maken zoals ik eerder omschreef, dat zijn de regels van het spel, daar doelt Charlie Whiting ook op. En als je dan toch een move maakt dan kan het nog redelijk aflopen als je niemand raakt, Maar Max raakte Bottas, en niet andersom.
Martin Brundle commentator op Sky en groot Max fan zei het meteen. O jee dat kon wel eens een straf worden (vanwege die move en het raken van Bottas). Hij had gelijk.

Bubske 05-09-18 | 20:46

Verstappen lag voor op Bottas en mag dus zijn lijn kiezen. Dat hij iets meer ruimte had kunnen geven is één ding maar als hij aan de binnenkant blijft kan hij nooit die bocht maken. Snap je wel iets van auto rijden?

Movvy 05-09-18 | 21:15

ik denk dat jij er niet veel van snapt bubske.. Memek legt het netjes en correct uit. je mag niet bewegen tijdens het remmen.max doet dit dus maakt ie daar al een fout.bovendien vind ik dat bottas toch echt erg weinig plaats krijgt.

Techtalent 05-09-18 | 21:51

Nee hoor, max remt in een rechte lijn. Of die lijn recht met de baan ligt staat niet in de regels. Hij moet een auto breedte overlaten en DAT is waar de stewards hem voor bestraft hebben. Mijn inziens terecht maar Memek heeft het over zijn lijn houden. Dat doet hij ook. Dus Bubske's reactie is hetzelfde als mijne. Welke lijn bedoelt memek dan nog?

Eagle0511 05-09-18 | 22:33

@memek
Als je dan toch net doet of je weet waar je het over hebt, zorg dan dat je je feiten op een rijtje hebt. Moving under braking (ook wel Verstappen rule genoemd) is maar 1 seizoen gehanteerd en grappig genoeg is Vettel de enige coureur geweest die ooit op basis van die rule een straf heeft gehad. Vorig jaar is die regel al weer geschrapt. Bewegen tijdens remmen mag dus, zolang je maar voldoende ruimte overlaat voor de auto naast je.
En dit is waar max de straf voor kreeg. In de ogen van Charlie en consorten liet max te weinig ruimte over voor bottas. Daar kun je over twisten, maar de grijze heren hebben altijd het laatste woord.

Watching the Wheels 05-09-18 | 18:46

Staat een tikfout in die laatste alinea, Withing.

OG_Cracker 05-09-18 | 19:02

Het eerste incident kwam doordat Max dacht dat Bottas z'n instuurpunt zou missen wat zou leiden tot contact en bij het tweede incident had Max wat extra ruimte moeten overlaten. Niks op aan te merken, gewoon goed ingeschat door Charlie.

hans123 05-09-18 | 20:24 | 2

@Memek. Die regel is alweer afgeschaft. Je mag weer 1 move maken tijdens het remmen, maar zonder dat het gevaar oplevert

Techtalent 05-09-18 | 21:53

No movement under breaking. Dat is wat mac ook deed. De lijn die hij koos was diagonaal ten opzichte van de track. Maar de regel waar hij voor bestraft is is dat er een auto breedte ruimte moet blijven.

hans123 06-09-18 | 07:11

Movement under braking mag weer, door het bij het begin van seizoen 2017 versoepelen van de regel, maar het niet in gevaar brengen van andere en was 1 auto ruimte laten.

Mijn punt is niet of Max al dan niet straf verdiende, maar haakte aan op feit dat Memek blijft roepen over een regel die al ruim 1,5 maar niet meer in die vorm bestaat. Maar die dat dat inmiddels ook aldoor andere daaronder is aangegeven

theteach 05-09-18 | 23:32

Whiting is een doorgewinterde marketingman. Heeft niks met racen. En gaat de F1 mollen. Puur omdat hij het concept racen niet begrijpt.

Ben-Bataaf 05-09-18 | 23:45

Ach ja, Max werd wel voor het oog van de wereld op dit snelle circuit in een Renaultje als 3e afgevlagd en liet kereltje Bottas in zijn snelle AMG niet voorbij.
Priceless.

Alsulinkskijkt 06-09-18 | 00:30

Feit bottas was geen derde. Hij was te druk met slalommen en hij kwam er niet langs. Max zorgt voor een brute actie, bottas staat als matig getalenteerde 2e rijder naderhand blij te zijn met de fia zijn beslissing.

Onderbuik 06-09-18 | 08:46

Achteraf gezien had Max beter zijn auto kunnen laten staan in de bocht, zodat Bottas alleen rechtdoor de chicane had kunnen afsnijden. Dan had Bottas wel een plek gewonnen maar die plek had hij weer terug moeten geven aan Max.

pedro300 06-09-18 | 09:18

maak je niet te druk over die F1 onzin

mr_awesome 06-09-18 | 09:47 | 1

Dat je als Bottas zijnde je zo laat nemen door je team en teamgenoot en daarmee laat zien dat je op zijn minst bottom bent, is nog tot daar aan toe. Maar dat je in de snelste auto van het veld het lekker doet in kwalificatie maar voor de rest eigenlijk een B- driver bent, lijkt me veel minder te verkroppen. Daar kunnen geen miljoenen per maand wat aan doen. Ik snap niet dat er überhaupt 2e rijders zijn die al jaren mee doen, je doel is toch de beste te zijn.

The Ugly 06-09-18 | 10:29

Nou wat denk je dat een tweede rijder bij Mercedes verdient?

Pierre Tombal 06-09-18 | 11:00

Lijkt me lariekoek. Die lui lanceren zichzelf in praktisch elke bocht op de curb-stones, waarvoor ze dus ook met één wiel over de lijn moeten, en nou is het ineens een probleem dat Bottas op een onmogelijke plek met één wiel op het groene asfalt zat omdat hij met een veel te hoge snelheid om de bocht nog te kunnen maken de lijn van Verstappen kruiste. Hetgeen dus de tweede keer was in die race dat Bottas probeerde door verstappen heen te rijden. Die gast is net zo'n brokkenrijder aan het worden als Kvyat - enige verschil is dat hij in een dusdanig snelle auto rijdt dat hij zelden iemand tegenkomt.

Jorisxl 06-09-18 | 11:33

Lul maar lekker Bottas zit fout hij reed tegen Max op.

Reageer