Autobahn

Cosworth verklapt per ongeluk vermogen Aston Martin Valkyrie

Motorenbouwer Cosworth ontwikkelt de aandrijflijn van de Aston Martin Valkyrie en is daar terecht trots op. Zo trots, dat het per ongeluk verklapte hoeveel pk’s de atmosferische V12 en zijn elektrohulpje produceren. Hint: het zijn er veel.

De Aston Martin Valkyrie moet een extreme machine gaan worden, maar keiharde feiten over de belangrijke onderdelen van de auto hebben we nog niet. Alles wat we nu weten is onderdeel van teasers of geruchten. Cosworth maakte daar gister per ongeluk een einde aan toen het vol trots via Twitter liet weten dat hun 6,5 liter V12 goed is voor 1.145 pk. Daarmee bevestigen ze het aantal paarden van de auto, maar in hoeverre we op deze informatie kunnen vertrouwen, is nog onduidelijk. De tweet is enkele minuten na het plaatsen ook weer verwijderd. Dat kan duiden op een foutje in de tweet, of op een slip of the twitter finger: de informatie is correct, maar de tijd was nog niet rijp voor plaatsing. Omdat het internet nooit iets vergeet, hebben we een screenshot van de verwijderde tweet.

Als we Cosworth mogen geloven, hebben ze met het motorblok een nieuw record in handen: dat van 's werelds krachtigste ongeblazen V12 in een straatauto. Maar tot deze cijfers officieel bekend gemaakt zijn, gaat die eer naar de Ferrari 812 Superfast, die 800 paarden uit zijn 6,5 liter V12 tovert.

Dit verhaal wordt extra onduidelijk omdat we weten dat de Valkyrie een hybride aandrijving meekrijgt. Cosworths V12 mag dan geen turbo's of superchargers hebben, maar er staat nergens iets over de hulp die hij krijgt van een elektromotor. Daardoor komen we bij nog een vraag: hoeveel van de 1.145 paarden zijn toe te schrijven aan dit onderdeel, of kunnen we de hybride-power nog bij de 1.145 pk optellen? Deze vraag lijkt 99 procent zeker retorisch: al zal de levensduur van de motor misschien wat korter zijn dan die van het Ferrariblok, dan nog peuter je er niet zo even 345 extra peekaas uit ten opzichte van een concurrent die al sinds de jaren '50 met V12's werkt. Onze gok: de V12 schopt het tot een kleine 900 paarden, de overige 250 pk komt voor rekening van een elektromotor.

Reacties

The Ugly 22-08-18 | 17:59

Ziet er strak uit, maar is het de bedoeling dat hij ook de weg op mag?

loze stijl 22-08-18 | 18:14 | 1

Ik heb het al vaker getikt maar het zou goed zijn als uitingen op internet net zo zouden worden behandeld als openbare uitingen in woord en/of geschrift. Was je dronken/stoned/emotioneel op moment van publiceren? Goh.... jammer, bail the fucking consequences, geniet van je zit op de blaren en leer ervan. Overigens volg ik geen enkele twitteraar want wat interesseert mij de tweet van bij voorbeeld prinses Beatrix nou? ( zit te kakken) Ik weet dat een grapje was maar jullie snappen mijn puntje denk ik.

CamaroHans 22-08-18 | 23:34

Ik snap er niks van. Volgens jou mag er dus geen slip of the pen plaatsvinden want dat moet gelijk zijn aan een bindende overeenkomst oid?

Johan_Voorhaar 22-08-18 | 23:05 | 1

Weet nog steeds niet of dit een tweezitter is of un éénzitter, ziet er erg krap uit?

ElFloppo 23-08-18 | 09:40

2 deuren dus ik denk 2-zitter. Maar ben met je eens dat het wel heel krap oogt. Kan nooint comfortabel zijn voor iemand groter dan 1m70.

Alsulinkskijkt 23-08-18 | 00:26

Ik dacht dat deze een anti gravity motor had.

Rosbelgske 23-08-18 | 07:45 | 1

Kijk eens goed Autobahn reactie op de printscreen. 1130bhp staat er. Niet 1145bhp zoals jullie vermelden....

Reageer